Kesihatan

Mengenal Kulat Kuku, Punca dan Cara Mengatasinya

Kuku adalah salah satu bahagian badan yang mungkin kurang mendapat perhatian. Sebenarnya, jika kebersihan tidak dijaga, kuku terdedah kepada jangkitan kuku jamur, anda tahu.

Jangkitan kuku ini boleh membuat penampilan dan bahkan menimbulkan bau yang tidak menyenangkan. Yang pada akhirnya dapat mempengaruhi keyakinan diri.

Untuk mengetahui selok-belok jangkitan kulat ini, dari simptom, penyebab, dan bagaimana menanganinya, lihat saja ulasan berikut.

Mengenal kulat kuku

Jangkitan kulat. Sumber Foto: //step1.medbullets.com/

Kulat kuku adalah jangkitan kulat yang berlaku di kuku, baik di jari dan jari kaki. Jangkitan ini dalam dunia perubatan disebut sebagai onychomycosis.

Onychomycosis Ini boleh disebabkan oleh pelbagai jenis kulat, biasanya jamur dermatofit. Keadaan kuku yang sering lembap dan hangat menjadikannya tempat yang selesa bagi kulat untuk tumbuh.

Jangkitan kulat ini boleh berlaku kerana pertumbuhan kulat yang terlalu banyak di bawah kuku, di dalam kuku, atau di permukaan kuku.

Jangkitan kulat ini lebih kerap menyerang kuku pada jari kaki. Kerana penggunaan kasut seperti kasut dapat membuat kuku dalam keadaan kuku yang lembap.

Baca juga: Penyakit reumatik: Memahami Gejala, Punca, dan Cara Mengatasinya

Gejala atau tanda

Tanda-tanda yang muncul boleh berbeza pada setiap orang, bergantung pada keparahan jangkitan yang berlaku. Berikut adalah beberapa tanda yang harus anda perhatikan:

 • Kuku tebal.
 • Perubahan warna kuku, seperti berubah menjadi keputihan, kekuningan, menjadi kecoklatan.
 • Kuku menjadi rapuh dan juga kasar.
 • Bentuk kuku yang berubah menjadi tidak normal.
 • Kemunculan warna gelap kerana penumpukan kotoran di bawah kuku.
 • Terdapat bau yang tidak menyenangkan.

Kadang kala jangkitan kulat ini juga boleh menyebabkan kesakitan pada penghidapnya. Juga, apabila kulat menumpuk di bawah kuku, jangkitan boleh menyebabkan kuku melonggarkan dan terpisah dari kulit.

Siapa yang mudah dijangkiti kulat ini?

Jangkitan kulat ini boleh menyerang sesiapa sahaja, terutamanya kumpulan orang berikut:

 • Pesakit kencing manis.
 • Mempunyai penyakit yang menyebabkan peredaran darah yang lemah.
 • Umur melebihi 65 tahun.
 • Menggunakan kuku palsu.
 • Berenang di kolam renang awam.
 • Lakukan pemotongan pada kuku atau luka pada kulit di sekitar kuku.
 • Kuku jari kaki dan kuku kaki lembap sejak sekian lama.
 • Mempunyai sistem ketahanan badan yang rendah.
 • Gunakan kasut yang menutup jari kaki.

Jangkitan kulat ini lebih mudah diserang lelaki berbanding wanita. Bagi anda yang mempunyai keluarga yang mempunyai sejarah jangkitan ini, maka anda juga berisiko tinggi untuk mengalami perkara yang sama.

Adakah kulat kuku menular?

Sekiranya anda bersentuhan langsung, yang bermaksud menyentuh kuku orang lain yang mengalami jangkitan kulat, maka anda mungkin akan mengalami jangkitan serupa pada masa akan datang.

Selain itu, jangkitan ini juga ditularkan melalui penggunaan barang yang sama secara bergantian. Seperti alat gunting kuku atau alat pedikur. Oleh itu, jangan sekali-kali menggunakan gunting kuku dengan orang lain.

Selain itu, jika anda ingin melakukan perawatan kuku di salon kecantikan, jangan lupa untuk bertanya bagaimana prosedurnya dalam membersihkan alat pedikur untuk mencegah penularan jangkitan.

Cara mengatasi

Rawatan untuk jangkitan ragi ini berbeza-beza bergantung pada jamur apa yang menyebabkannya dan seberapa parah jangkitannya.

Tetapi secara amnya, ada 4 kaedah rawatan yang biasanya disarankan oleh doktor. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Sapukan krim atau salap pada kuku yang dijangkiti. Bermula dari terbinafine (Lamisil), itraconazole (Sporanox), fluconazole (Diflucan), atau griseofulvin (Gris-PEG).
 • Prosedur varnis pada kuku yang dijangkiti.
 • Ambil ubat antikulat yang ditetapkan.
 • Prosedur laser untuk membuang kawasan kuku atau kulit yang rosak.

Dalam beberapa kes, doktor juga mungkin mencadangkan mengeluarkan kuku yang dijangkiti dari kulit jika jangkitannya teruk.

Petua mengatasi kulat kuku di rumah

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala jangkitan kuku jamur, anda boleh mengubatnya dengan segera di rumah dengan beberapa bahan khas.

Tetapi ini hanya berlaku untuk jangkitan pada tahap rendah dan sederhana. Sekiranya tidak pulih setelah melakukan rawatan diri, anda harus segera berjumpa doktor.

1. Bawang putih

Dilaporkan dari Garis KesihatanMenurut kajian tahun 2009, bawang putih mempunyai sifat antijamur dan antimikroba.

Anda boleh mencampurkan kuku yang dijangkiti menggunakan beberapa ulas bawang putih yang telah dihaluskan selama kira-kira 30 minit.

Di samping itu, anda juga boleh mengambil suplemen atau kapsul bawang putih untuk membantu menyembuhkannya dari dalam. Ikuti nasihat penggunaan pada label makanan tambahan yang anda ambil.

2. Cuka

Ada cuka di dapur? Anda juga boleh menggunakannya untuk melegakan gejala jangkitan kulat kuku. Ubat rumah ini juga dianggap selamat untuk dicuba.

Kaedahnya cukup mudah, campurkan cuka dengan air suam dalam nisbah 1 hingga 2. Setelah itu, rendam kuku anda yang dijangkiti selama kira-kira 20 minit.

3. ubat kumur

Pencuci mulut seperti Listerine mengandungi mentol, timol, dan kayu putih yang mempunyai sifat antibakteria dan antijamur.

Ini menjadikan ubat kumur salah satu ubat rumah yang paling popular untuk kulat. Caranya adalah dengan merendam kuku yang dijangkiti dalam campuran Listerine selama 30 minit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!