Kesihatan

Jangan mengurut, ini adalah kaedah selamat untuk menghilangkan lebam di kepala bayi

Apabila kepala bayi memukul, anda tidak perlu panik. Tetap tenang dan pastikan setiap tindakan yang anda lakukan tidak memburukkan keadaan bayi.

Apabila kepala bayi melentur dan lebam, jangan sekali-kali cuba mengurut kawasan tersebut. Kerana tindakan ini sebenarnya boleh membahayakan keselamatan.

Sekiranya kepala bayi anda bengkok dan kental, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa sakit dan menghilangkan ketulan.

Pertolongan cemas apabila kepala bayi memukul

Pelanggaran di kepala bayi boleh menyebabkan luka, lebam, benjolan seperti telur angsa. Telur angsa adalah kumpulan darah dan cecair tisu yang terkumpul di bawah kulit yang bocor dari saluran darah yang rosak setelah kecederaan.

Lebam adalah kumpulan darah di bawah kulit yang bocor dari saluran darah yang rosak setelah cedera. Apabila kepala bayi anda memukul dan memar atau telur angsa muncul, cubalah langkah berikut:

1. Kompres sejuk

Memberi kompres sejuk ini untuk mencegah pembengkakan yang lebih teruk, serta melegakan kesakitan.

Tetapi jangan gunakan ketulan ais terus ke kawasan yang terkena dampak. Ibu boleh menggunakan pek ais atau buah beku yang ditutup dengan tuala lembut.

Kompres selama 20 minit, kemudian berehat selama 30 minit. Cukup kompres lagi sehingga bengkak berkurang. Lakukan ini dalam 24 jam pertama selepas kecederaan.

2. Bagaimana jika terdapat kecederaan?

Sekiranya kesan pada kepala bayi menyebabkan benjolan dan luka, anda harus memberi perhatian tambahan.

 • Untuk menghentikan pendarahan, tekan terus tekanan pada luka dengan kain bersih atau pembalut selama 15 minit. Sekiranya luka dalam dan mungkin menembusi tengkorak, rawatan kecemasan diperlukan.
 • Selepas itu basuh luka dengan sabun dan air selama 5 minit. Sekiranya terdapat kotoran atau serpihan pada luka, gosok perlahan-lahan untuk menghilangkannya.
 • Sapukan salap antibiotik topikal OTC 2 kali sehari
 • Tutup luka dengan pembalut dan ubah setiap hari sehingga ia mulai sembuh. Ini untuk melindungi luka daripada jangkitan.

Baca Juga: Berhati-hati dengannya! Inilah Pertolongan Cemas untuk Kecederaan Kepala

Cara menghilangkan ketulan dengan selamat

Benjolan atau telur angsa ini tidak berbahaya, jadi jangan panik. Telur angsa hanyalah reaksi tubuh yang berusaha melindungi dirinya dengan pembengkakan.

Benjolan berwarna gelap ini biasanya muncul beberapa minit atau beberapa jam selepas hentaman. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh Moms sebagai bentuk pertolongan cemas di atas:

1. Kompres panas

Setelah 24 jam pertama berlalu, anda boleh beralih ke kompres hangat. Lakukan ini jika kepala bayi anda lebam.

Kompres panas di kawasan lebam dapat melonggarkan darah yang membeku sehingga lebam akan memudar dari masa ke masa. Anda boleh menggunakan botol air panas, atau kain yang telah direndam dalam air suam.

Lakukan selama 10-20 minit sekali. Jangan lupa untuk membiarkan anak anda berehat setelah cedera di kepala.

2. Ubat semula jadi

Lancarkan Kidspot, walaupun tidak ada bukti perubatan bahawa menggunakan pasli cincang dengan campuran cuka atau menggunakan salap arnica dapat mengurangkan lebam. Ubat semula jadi ini patut dicuba.

3. Pentadbiran dadah

Benjolan di kepala bayi boleh menjadi sangat menyakitkan. Anda boleh melegakannya dengan ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol, ibuprofen, atau acetaminophen.

Jangan sekali-kali memberi aspirin bayi atau kanak-kanak. Kerana ubat jenis ini sebenarnya boleh mencetuskan pendarahan. Pastikan anda memberi dos ubat mengikut usia kanak-kanak.

Baca arahan penggunaan pada bungkusan ubat atau berjumpa doktor untuk mendapatkan preskripsi yang betul.

Baca Juga: Boleh dipercayai untuk Meringankan Sakit, Kenali Kesan Sampingan Paracetamol

4. Perhatikan gejala selama 24 jam

Terus pantau kanak-kanak itu untuk tanda-tanda kecederaan yang lebih serius selama 24 jam. Tidak apa-apa membiarkan anak anda tidur, tetapi anda juga perlu memeriksanya setiap beberapa jam untuk memastikan dia bernafas secara normal.

Sekiranya terdapat luka pada kulit yang menunjukkan tanda-tanda jangkitan (kerak kuning, pelepasan, bengkak, kemerahan, demam), anda harus berjumpa doktor.

Sekiranya benjolan terus membesar dan tidak mengecut dalam beberapa hari, anda juga harus segera menghubungi doktor anda.

Hubungi doktor anda jika anda melihat gejala ini

Pelanggaran di kepala bayi, terutamanya jika berlaku sangat keras, boleh menyebabkan kecederaan kepala yang boleh membahayakan bayi.

Oleh itu, selepas perlanggaran, anda masih harus berjumpa atau berjumpa doktor untuk memastikan tidak ada kecederaan berbahaya.

Sekiranya selepas kesan bayi menunjukkan gejala berikut, segera berjumpa doktor:

 • Sakit kepala berlaku dan bertambah teruk
 • Pening dan muntah
 • Menangis terus dan tidak akan berhenti
 • Bayi sukar bangun dari tidur
 • Nampak lemah
 • Peningkatan pendarahan atau pembengkakan
 • Cecair jernih mengalir dari telinga dan hidung
 • Kejang
 • Mata bersila atau memutar
 • Pernafasan cetek atau pendek

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!