Kesihatan

Mahu Menyingkirkan tahi lalat yang Terunggul? Jangan cuai, ini adalah cara yang selamat dan berkesan

Cara menghilangkan tahi lalat tidak boleh sewenang-wenangnya, kamu tahu. Walaupun ada cara membuang tahi lalat di rumah dengan cara yang semula jadi, anda tetap tidak digalakkan membuangnya tanpa pengawasan pakar dermatologi.

Sebilangan orang boleh mempunyai tahi lalat yang mengganggu keselesaan dan penampilan. Sebelum memutuskan untuk membuang tahi lalat, ada baiknya anda mengetahui lebih lanjut mengenai tahi lalat, cara menghilangkannya dan risiko selepas itu. Mari lihat!

Mengecam tahi lalat

Mole adalah sekumpulan sel kulit yang dapat muncul di mana sahaja di badan atau wajah. Secara amnya, tahi lalat berwarna coklat atau hitam. Tahi lalat boleh muncul pada usia berapa pun.

Menurut American Academy of Dermatology, tahi lalat normal dicirikan oleh bentuk bulat, rata atau sedikit tinggi dan tidak berubah dari masa ke masa.

Selain itu, pada tahi lalat normal warna yang muncul pada tahi lalat hanya satu, tidak berbeza. Berikut adalah beberapa jenis tahi lalat yang biasanya muncul di badan:

1. Tahi lalat kongenital

Mol kongenital adalah tahi lalat yang ada sejak anda dilahirkan. Sekurang-kurangnya 1 dari 100 orang dilahirkan dengan tahi lalat yang berbeza ukurannya. Orang yang dilahirkan dengan tahi lalat yang sangat besar berisiko menghidap melanoma (barah kulit).

2. tahi lalat yang tumbuh di kulit selepas kelahiran

Tahi lalat boleh muncul sebagai seseorang yang berumur sejak lahir. Rata-rata orang mempunyai kira-kira 10-40 tahi lalat di badan. Sekiranya tahi lalat pada badan melebihi 50, risiko menghidap melanoma atau barah kulit pada orang tersebut akan lebih tinggi.

3. Tahi lalat atipikal

Jenis tahi lalat ini juga dikenali sebagai nevus displastik. Selalunya, tahi lalat jenis ini mempunyai bentuk yang ganjil, lebih besar atau mempunyai pelbagai warna. Walaupun kelihatan seperti melanoma, tahi lalat ini bukan melanoma.

Warna normal tahi lalat

Tahi lalat yang tumbuh secara normal biasanya berwarna coklat atau hitam di permukaan kulit. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, tahi lalat juga didapati muncul dengan warna yang serupa dengan kulit. Ini adalah warna biasa untuk tahi lalat.

Walau bagaimanapun, jika anda menemui tahi lalat dengan warna merah, merah jambu, putih atau kebiruan, anda perlu berwaspada. Kerana, kadang-kadang melanoma atau barah kulit dicirikan oleh penampilan tahi lalat yang mempunyai pelbagai warna.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Punca dan Gejala Kanser Kulit yang Jarang Disedari

Mole menonjol, adakah ia normal?

Sebenarnya, dalam beberapa kes, tahi lalat yang dinaikkan dapat dianggap normal. Dengan syarat, tidak ada perubahan bentuk dan ukuran. Walau bagaimanapun, tahi lalat yang menonjol juga sering merupakan tanda awal atau gejala barah kulit yang perlu diperhatikan.

Sekiranya tahi lalat yang menonjol cenderung mengalami banyak perubahan, anda tidak boleh mengabaikannya. Pengesanan awal kanser kulit sangat berguna untuk mengurangkan risiko kesan buruk selepas itu.

Kanser kulit yang dicirikan oleh tahi lalat yang menonjol adalah sejenis melanoma. Walaupun jarang berlaku, melanoma adalah jenis barah kulit yang sangat mematikan. Sel yang tidak normal tidak hanya tersimpan di bawah kulit, tetapi juga dapat merebak ke seluruh bahagian badan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) berkongsi petua untuk mengesan tahi lalat yang menonjol yang boleh menjadi tanda awal melanoma dengan formula ABCDE, iaitu:

 • A untuk tidak simetri, dalam bentuk bentuk tidak teratur pada tahi lalat.
 • B untuk sempadan, iaitu dalam bentuk pinggiran atau sempadan yang tidak bulat pada tahi lalat.
 • C untuk warna, iaitu warna tahi lalat yang tidak normal (selain hitam, coklat, dan kelabu).
 • D untuk diameter, sama ada diameter tahi lalat itu sendiri lebih besar daripada ukurannya.
 • E untuk evolusi, iaitu perubahan yang berlaku pada tahi lalat dari masa ke masa.

Tahap barah kulit melanoma kerana tahi lalat

Seperti yang telah disebutkan, melanoma adalah sejenis barah kulit yang mematikan. Berikut adalah peringkat atau peringkat perkembangan barah melanoma yang harus anda ketahui:

 • tahap 0, Sel-sel yang tidak normal tidak berkembang dengan ketara dan masih berada di bawah epidermis (lapisan luar kulit).
 • Peringkat 1, sel barah mula memasuki lapisan dermis (tisu penghubung), walaupun masih dalam skala kecil.
 • tahap 2, Sel-sel barah mulai membesar dan menebal, menyebabkan beberapa gejala seperti pendarahan, ruam, dan pengelupasan kulit.
 • Peringkat ke-3, Melanosit telah bermutasi ke kelenjar getah bening.
 • Peringkat ke-4, Sel-sel kanser telah merebak secara besar-besaran ke kelenjar getah bening dan tisu-tisu utama kulit.

Baca juga: Mengetahui Melanoma, Salah Satu Jenis Kanser Kulit yang Serius

Cara menghilangkan tahi lalat dengan bahan semula jadi

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Terdapat beberapa cara untuk membuang tahi lalat di rumah yang boleh anda cuba. Walaupun, bukti saintifik untuk menyokongnya masih sedikit. Bahan semula jadi yang boleh digunakan termasuk:

 • Bawang putih: Salah satu rempah dapur ini dipercayai dapat membantu menghilangkan tahi lalat kerana adanya enzim yang dapat melarutkan kelompok sel dalam tahi lalat. Namun, bawang putih juga dapat membuat kulit terasa panas atau terbakar.
 • Serbuk penaik: Baking soda atau juga dikenali sebagai serbuk penaik Dipercayai dapat membantu mengeringkan tahi lalat dan membuatnya kelihatan lebih halus.
 • Minyak oregano: Setelah dicairkan, minyak oregano dikatakan dapat membantu menghilangkan tahi lalat, walaupun tidak sepenuhnya.
 • Jus lemon: Jus dari lemon yang disapukan beberapa kali sehari dipercayai menjadikan tahi lalat kelihatan lebih halus sehingga kelihatan kurang kelihatan kerana warnanya telah berubah menjadi putih.
 • Minyak pati: Minyak pati mengandungi sebatian antibakteria, antimikroba, dan anti-radang. Memohon minyak pada tahi lalat untuk jangka masa tertentu dipercayai dapat menghilangkan tahi lalat.
 • Kentang: Tumbuhan ubi ini dianggap dapat membantu menyamarkan tahi lalat sehingga mereka akan kelihatan putih atau sama dengan warna kulit.
 • Minyak biji rami: Satu kajian menjelaskan, minyak biji rami mengandungi sebatian bioaktif yang dapat membantu menyembuhkan luka. Kesan ini diklaim dapat mengurangkan atau menghilangkan bintik hitam pada kulit, termasuk tahi lalat.
 • Kulit pisang: Terdapat enzim dan asid pada kulit pisang yang dikatakan dapat membantu melembapkan kulit. Dari masa ke masa, ini dapat membuat tahi lalat kelihatan lebih pudar dan pingsan.
 • Madu: Menurut kajian di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, sifat antioksidan dan anti-radang madu dipercayai dapat membantu memudarkan tahi lalat dalam beberapa hari.
 • Hidrogen peroksida: Penggunaan hidrogen peroksida tiga hingga empat kali sehari dipercayai dapat membantu menghilangkan tahi lalat. Tanya ahli farmasi anda untuk mengetahui jenis hidrogen peroksida yang sesuai untuk kulit anda.
 • Lidah Buaya: Selain rambut, lidah buaya juga berguna untuk menghilangkan tahi lalat, anda tahu. Ini tidak dapat dipisahkan dari sebatian aktif di dalamnya yang baik untuk kulit. Penting untuk melakukan ujian alergi terlebih dahulu agar tidak ada reaksi setelah digunakan.
 • Minyak kelapa: Minyak kelapa dapat membantu menghilangkan tahi lalat dengan mengurangkan ukurannya. Selain itu, minyak juga dapat menjaga kelembapan kulit.

Rawatan di rumah boleh membahayakan

Kaedah membuang tahi lalat dengan bahan semula jadi seperti yang disebutkan di atas kelihatan sangat mudah. Walau bagaimanapun, prosedur pembedahan dianggap sebagai kaedah paling selamat.

Walaupun ada sebilangan orang yang mengaku membuang tahi lalat mereka dengan langkah rumah, kaedah ini kadang-kadang menjadi berbahaya jika dilakukan dengan cara yang tidak sesuai. Bukan mengenai bagaimana, tetapi kesan sampingan yang boleh disebabkan.

Cara membuang tahi lalat untuk dielakkan

Membuang tahi lalat secara paksa harus dielakkan. Contohnya, menggunakan objek tajam untuk memotong tahi lalat secara langsung. Itu akan menimbulkan risiko jangkitan, terutama jika alat yang digunakan tidak steril.

Di samping itu, menggunakan kaedah kuat untuk menghilangkan tahi lalat juga dapat meninggalkan bekas luka kekal di tempat bekas luka. Belum lagi, anda mungkin tidak akan tahu apakah tahi lalatnya cukup jinak atau bahkan tanda awal gangguan serius seperti barah.

Sebenarnya, beberapa kajian telah menemui kesan sampingan krim pembuangan tahi lalat yang banyak diedarkan di kedai ubat dan kedai dalam talian. Krim pembuangan tahi lalat sebenarnya boleh menyebabkan parut tebal terbentuk di kawasan tahi lalat.

Baca juga: Ucapkan Selamat Tinggal Parut, Inilah Cara Menghilangkannya!

Cara menghilangkan tahi lalat dengan betul

Pemeriksaan doktor dapat mendiagnosis tahi lalat barah atau bukan barah. (Foto: //www.shutterstock.com)

Sebilangan besar tahi lalat tidak memerlukan rawatan khas atau lebih baik dibiarkan begitu sahaja. Tetapi jika itu mengganggu anda, tidak mengapa menyingkirkannya.

Untuk menghilangkan tahi lalat, pastikan anda berjumpa dengan pakar dermatologi, ya. Berikut adalah beberapa langkah yang disyorkan jika anda ingin membuang tahi lalat.

Prosedur pembedahan

Sekiranya ternyata doktor mendiagnosis anda mempunyai tahi lalat yang menunjukkan barah, doktor akan melakukan prosedur pembedahan untuk membuangnya.

Proses pembedahan membuang tahi lalat biasanya dapat diselesaikan dalam masa yang singkat. Prosedur ini biasanya akan meninggalkan parut kekal pada kulit anda.

Risiko membuang tahi lalat

Setelah menyelesaikan prosedur perubatan untuk membuang tahi lalat, anda berisiko mengalami parut. Selain itu, risiko lain yang boleh timbul setelah proses pembedahan adalah jangkitan pada kulit.

Namun, anda tidak perlu terlalu risau, ikuti sahaja arahan doktor setelah rawatan membuang tahi lalat. Pastikan anda merawat parut sehingga sembuh dan sentiasa menjaga kulit bersih dan lembap.

Sekiranya tahi lalat tumbuh kembali, berjumpa doktor dengan segera. Ini boleh menjadi tanda melanoma, jenis barah kulit yang paling serius.

Alternatif yang lebih selamat

Membuang tahi lalat bukanlah perkara yang mudah. Terdapat satu alternatif selamat yang boleh anda lakukan, iaitu menggunakan solek solekan untuk menyembunyikan tahi lalat. Sekiranya terdapat rambut yang tumbuh di tahi lalat, anda boleh memotongnya. Jadi, tahi lalat tidak akan kelihatan.

Kemunculan tahi lalat di beberapa tempat mungkin mengganggu anda. Sekiranya anda tidak mahu melakukan prosedur perubatan, anda boleh menyamarkan tahi lalat menggunakan solekan seperti concealer atau asas.

Perlu diingat, sentiasa bersih jika anda menyentuh kawasan tahi lalat di badan anda. Sekiranya anda mempunyai keraguan mengenai keadaan tahi lalat anda, segera berjumpa doktor.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!