Kesihatan

Kenali Punca Gula Darah Tinggi, Gejala dan Cara Mengatasinya

Penyebab gula darah tinggi dalam badan boleh disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Gula darah tinggi, juga dikenali sebagai hiperglikemia, adalah masalah utama bagi penghidap diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Hiperglikemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi penyakit. Ini termasuk penyakit kardiovaskular, kerosakan saraf, kegagalan buah pinggang, kerosakan mata terhadap risiko kebutaan, penyembuhan luka yang lambat, dan masalah saluran darah dan buah pinggang.

Sekiranya anda menghidap diabetes dan melihat tanda-tanda awal gula darah tinggi, segera hubungi doktor anda. Oleh itu, apakah gejala gula darah tinggi?

Baca juga: Apa Yang Berlaku pada Tubuh Sekiranya Tahap Gula Tidak Normal?

Gejala gula darah tinggi

Insulin adalah hormon yang mengarahkan sel-sel tubuh mengambil glukosa dan menyimpannya. Sekiranya tidak mencukupi insulin, gula darah akan bertambah dan menyebabkan masalah kesihatan.

Beberapa gejala yang akan dialami oleh penderita gula darah tinggi (hiperglikemia), seperti:

  • Kepala sakit dan sakit
  • Sukar menumpukan perhatian
  • Rasa sangat dahaga dan lapar
  • Mudah letih hingga mengantuk
  • Mempunyai penglihatan kabur
  • Sekiranya luka muncul, sukar untuk sembuh

Oleh itu, sangat penting untuk merawat gejala gula darah tinggi secepat mungkin untuk membantu mencegah komplikasi.

Penyebab gula darah tinggi

Tubuh manusia secara semula jadi mempunyai kadar gula atau glukosa dalam darah. Jumlah gula darah yang betul akan membekalkan tenaga kepada badan dan organ lain. Namun, jika kadar gula dalam darah terlalu tinggi boleh menyebabkan masalah serius.

Penyebab gula darah tinggi boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, iaitu:

  • Makan makanan karbohidrat terlalu banyak.
  • Melangkau atau terlupa mengambil ubat penurun glukosa.
  • Adakah dalam keadaan sakit atau tekanan.
  • Kurang bersenam atau aktiviti fizikal yang jarang berlaku.

Diabetes menyebabkan gula darah tinggi

Mengawal kadar gula dalam darah adalah faktor penentu dalam rawatan diabetes, baik jenis 1 dan jenis 2. Untuk diabetes jenis 1 biasanya disebabkan oleh sistem imun tubuh menyerang sel-sel di pankreas yang menghasilkan insulin sehingga kadar gula darah meningkat.

Biasanya, diabetes jenis 1 boleh berlaku pada masa kanak-kanak atau dewasa awal. Diabetes jenis ini boleh disebabkan oleh faktor genetik atau persekitaran tertentu.

Pada diabetes jenis 2, tubuh dapat menghasilkan insulin tetapi tidak dapat menggunakannya dengan betul. Orang dengan diabetes jenis ini, walaupun mereka telah mengubah diet dan gaya hidup mereka, masih tidak dapat sembuh sepenuhnya.

Penyebab diabetes jenis 2 boleh dikaitkan dengan gen tertentu, kelebihan berat badan, atau sejarah perubatan keluarga. Apa yang dapat dilakukan oleh pesakit adalah mengambil insulin, pil, atau membuat perubahan pada diet dan gaya hidup mereka untuk membantu menguruskan kadar gula darah.

Baca juga: Ketahui Bahaya Kegagalan Ginjal, Pilih Rawatan dan Mulakan Pencegahan

Cara mengatasi gula darah tinggi

Selain itu, pesakit harus melakukan senaman secara teratur kerana dapat membantu menurunkan gula darah. Namun, dalam keadaan tertentu, senaman boleh menyebabkan gula darah menjadi lebih tinggi, jadi perlu pemeriksaan doktor lebih lanjut.

Langkah lain untuk mencegah hiperglikemia adalah dengan memeriksa kadar gula darah lebih awal. Juga berbincang dengan pakar pemakanan mengenai makanan yang harus dielakkan dan berapa banyak yang harus dimakan.

Rancangkan pengambilan makanan anda dan bersenam secara berkala untuk menyeimbangkan kadar gula dalam darah. Sekiranya gejala masih muncul, segera berjumpa pakar untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!