Kesihatan

Adakah Topeng N95 Boleh Dibasuh dan Boleh Digunakan Semula? Inilah penjelasannya!

Batasan topeng telah membuat beberapa orang, terutama pegawai perubatan, memutar kepala sehingga mereka masih dapat menggunakan N95 dalam menangani COVID-19. Salah satu idea yang muncul adalah penggunaannya berulang kali.

Ini kemudian menimbulkan persoalan sama ada topeng N95 boleh dicuci atau tidak. Ini kerana N95 dikenali sebagai jenis topeng yang hanya boleh digunakan sekali.

Ini bermaksud bahawa setelah digunakan, topeng tidak lagi berkesan untuk memberikan perlindungan. Oleh itu, bolehkah topeng N95 dicuci dan digunakan semula? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Perhatikan, ini adalah 3 standard SNI yang berkaitan dengan topeng kain yang betul untuk mengelakkan COVID-19

Gambaran keseluruhan topeng N95

Alat pernafasan N95 atau yang lebih dikenali sebagai topeng N95 adalah alat pelindung pernafasan yang direka dengan kadar penapisan yang tinggi. Topeng ini mempunyai kadar penapisan zarah kecil hingga 95 peratus.

Topeng N95 direka untuk mengusir zarah-zarah sekecil 0,03 mikron. Walaupun ukuran virus tertentu dapat lebih kecil dari itu, penelitian menunjukkan bahawa lapisan N95 dapat menangkap virus dengan menyaring melalui mekanisme khusus.

Bukan hanya itu, topeng N95 juga telah diuji ketahanan cecair dan kecekapan penapisan.

Baru-baru ini, penggunaan topeng N95 dikhaskan untuk pekerja perubatan dan kesihatan yang terlibat secara langsung dalam menangani COVID-19. Sementara itu, orang ramai boleh memakai topeng kain yang mempunyai 3 lapisan.

Adakah topeng N95 boleh dicuci?

Tidak seperti topeng kain biasa, penggunaan N95 sangat dipantau. Tidak hairanlah, timbul persoalan adakah topeng N95 boleh dicuci atau tidak. Tidak ketinggalan, ketersediaan N95 juga tidak sama dengan jenis topeng lain.

April lalu, saintis dari Institut Kesihatan Nasional buat kajian mengenainya. Penyelidikan menyimpulkan, topeng N95 dapat dibersihkan dan digunakan kembali hingga maksimum 3 penggunaan.

Proses mencuci topeng N95 disebut dekontaminasi. Bukan dengan sabun, tetapi hidrogen peroksida yang menguap.

Baca juga: Cara Mencuci Topeng Kain yang Betul untuk Melindungi Diri Anda secara Maksimum semasa Pandemik

Eksperimen penyahtinjaan topeng N95

Ahli sains Institut Kesihatan Nasional telah melakukan sekurang-kurangnya empat eksperimen dekontaminasi pada topeng N95. Selain menggunakan wap hidrogen peroksida, uji dekontaminasi juga dilakukan dengan terdedah kepada panas 70 ° Celsius, 70 persen semburan etanol, dan radiasi ultraviolet.

Dari beberapa eksperimen tersebut, wap hidrogen peroksida adalah kaedah yang paling berkesan untuk proses penyahtinjaan. Tiga eksperimen yang lain dapat membersihkan N95 dari virus, tetapi mempunyai kesan mempengaruhi kualiti topeng itu sendiri.

Contohnya semburan etanol, walaupun boleh membunuh virus, ia juga boleh merosakkan komponen topeng tertentu.

Penggunaan alternatif dengan jangka masa panjang

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), bukannya mencucinya, pegawai perubatan boleh menggunakan topeng N95 dalam sekali penggunaan tetapi dengan jangka masa yang lebih lama.

Dengan catatan, pengguna topeng tidak terlibat secara aktif dalam hubungan dengan pesakit positif COVID-19.

Sebaik-baiknya, topeng N95 boleh digunakan sehingga 8 jam tanpa dibuka. Ini berbeza dengan topeng pembedahan yang hanya berkesan 4 hingga 6 jam.

Penggunaan N95 dengan jangka masa yang lebih lama dapat diterapkan jika terdapat batasan topeng. Walaupun, menggantikan N95 dengan yang baru setiap 8 jam masih merupakan pilihan terbaik.

Risiko penggunaan N95 berulang

Walaupun penggunaan topeng N95 berulang dapat menjimatkan bekalan terhad, ada risiko yang terlibat. Ini kerana N95 itu sendiri direka untuk penggunaan tunggal, bukan penggunaan berulang.

Ini bermaksud, masih ada penurunan kualiti dan keberkesanan penggunaan topeng ini.

CDC memberi perhatian khusus kepada penggunaan berulang N95, termasuk:

  • Buangkan topeng N95 yang telah tercemar dengan darah
  • Pertimbangkan untuk memakai pelindung muka (pelindung muka) yang boleh dibersihkan untuk perlindungan tambahan
  • Sekiranya anda ingin mencuci (menyahtoksin), gantung N95 yang terpakai di tempat yang ditentukan atau bekas yang bersih. Untuk mengurangkan potensi pencemaran silang, jangan biarkan N95 bersentuhan dengan topeng lain
  • Elakkan menyentuh bahagian dalam topeng semasa mengeluarkan N95 dari wajah anda
  • Bersihkan tangan dengan sabun dan air, atau pembersih tangan alkohol setelah menanggalkan topeng

Nah, itu adalah kajian mengenai apakah topeng N95 boleh dicuci dan risiko penggunaan berulang. Menggunakan topeng N95 baru adalah pilihan terbaik. Tetapi jika anda bukan profesional perubatan, gunakan topeng yang mempunyai 3 lapisan, okey?

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!