Kesihatan

Semangat! Pesakit Kanser Otak Boleh Disembuhkan Dengan Beberapa Catatan Ini

Mendapatkan diagnosis barah otak pastinya bukan perkara mudah untuk diterima. Namun, ini tidak bermaksud anda harus berputus asa. Selalu ada harapan bahawa barah otak dapat disembuhkan atau paling tidak mengalami penurunan gejala.

Salah satunya adalah dengan mencari maklumat sokongan mengenai perkara-perkara yang dapat mendorong barah otak disembuhkan. Kekal positif! Yakinlah selagi anda berdoa dan berusaha, akan ada cara untuk dapat bergerak seperti biasa.

Baca Juga: Ketahui Apa Ciri-ciri Kanser Otak Tahap Awal untuk Dirawat Lebih Cepat

Apa itu barah otak?

Dilaporkan dari mayoclinic.org. Kanser otak adalah pertumbuhan sel otak yang tidak normal. Kanser otak juga dapat disebut sebagai tumor otak yang ganas.

Secara amnya, rawatannya berbeza. Itu semua bergantung pada lokasi, ukuran, dan keparahannya.

Gejala barah otak

Apabila anda menghidap barah otak, anda biasanya akan mengalami sakit kepala yang berpanjangan. Ini disebabkan oleh pertumbuhan tumor yang menekan pada tengkorak.

Anda akan mengalami sakit kepala yang luar biasa pada waktu pagi, maka ia akan menjadi lebih teruk apabila anda bersin atau batuk. Terdapat juga beberapa gejala awal barah otak yang perlu anda perhatikan seperti berikut:

  • Sakit kepala, terutamanya pada waktu pagi. Keamatan boleh ringan atau berat.
  • Kelemahan otot yang biasanya berlaku di satu bahagian badan.
  • Paresthesia, yang merupakan keadaan ketika badan terasa seperti ditikam oleh jarum dan kesemutan.
  • Kesukaran menjaga keseimbangan dan koordinasi pergerakan badan yang tidak kemas.
  • Kesukaran berjalan, lengan dan kaki juga menjadi lemah.
  • Menghidap sawan.

tahap barah otak

Pertumbuhan dan gejala barah otak tentu saja berbeza pada setiap penderita, bergantung pada tahap perkembangan barah.

Berikut adalah beberapa sistem penggredan pada tahap pementasan, untuk mengklasifikasikan keparahan tumor ganas, termasuk:

Kanser otak tahap 1

Tisu barah di otak masih agak jinak. Sel kelihatan seperti sel otak normal dan pertumbuhan sel cenderung lambat.

Kanser otak tahap 2

Tisu barah sudah mulai berkecamuk. Sel barah mula kelihatan tidak normal, tidak seperti sel barah pada tahap 1.

Kanser otak tahap 3

Tisu barah ganas mempunyai sel yang kelihatan sangat berbeza dengan sel normal. Sel-sel yang tidak normal ini disebut anaplastik dan mula tumbuh secara aktif pada tahap ini.

Kanser otak tahap 4

Tisu barah ganas mula menunjukkan sel yang tidak normal dan tumbuh dengan agresif atau sangat cepat.

Diagnosis barah otak

Melancarkan penjelasan dari MedicineNetTerdapat beberapa langkah yang akan diambil oleh doktor untuk mendiagnosis barah otak pada pesakit, iaitu:

Ujian temu ramah

Ujian awal adalah wawancara yang merangkumi sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal seseorang oleh penyedia perkhidmatan kesihatan. Hasil interaksi ini akan menentukan sama ada ujian khas lain perlu dilakukan.

Ujian pengesanan barah otak

Setelah keputusan ujian temu ramah memerlukan ujian lebih lanjut, biasanya doktor akan mengesan barah otak dengan imbasan CT (tomografi berkomputer).

Ujian ini menyerupai rangkaian sinar-X dan tidak menyakitkan. Walaupun kadang-kadang pewarna perlu disuntik ke urat untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai beberapa struktur otak dalaman.

Ujian lain yang popular kerana kepekaannya yang tinggi untuk mengesan perubahan anatomi di otak adalah MRI (pengimejan resonans magnetik). Ujian ini juga menunjukkan struktur otak dengan lebih terperinci daripada CT.

Rujukan untuk berunding dengan pakar bedah saraf

Sekiranya ujian menunjukkan bukti (tumor atau kelainan pada tisu otak) barah otak, maka doktor lain seperti pakar bedah saraf dan pakar bedah saraf yang pakar dalam merawat penyakit otak akan diminta untuk membantu menentukan apa yang harus dilakukan untuk merawat pesakit.

Kadang-kadang, sampel tisu (biopsi) dapat diperoleh dengan pembedahan atau memasukkan jarum untuk membantu menentukan diagnosis.

Ujian lain (jumlah sel darah putih, elektrolit, atau pemeriksaan cecair serebrospinal untuk mengesan sel yang tidak normal atau peningkatan tekanan intrakranial) boleh dilakukan oleh pengamal penjagaan kesihatan untuk membantu menentukan keadaan kesihatan pesakit.

Ujian ini membantu membezakan antara keadaan barah dan bukan kanker di otak yang boleh menghasilkan simptom yang serupa (contohnya, penyakit Hippel-Lindau atau penyakit saraf tunjang atau sistem saraf di luar otak).

Terma mengenai penyembuhan barah otak

Pada dasarnya jawapan untuk soalan di atas akan bergantung pada bagaimana anda menentukan penyembuhan itu sendiri.

Menurut cancer.gov, barah dikatakan dapat disembuhkan jika tidak ada jejak barah yang dijumpai selepas rawatan dan sel-selnya tidak akan kembali.

Kelangsungan hidup pesakit barah otak

Untuk mengetahui sama ada barah otak dapat disembuhkan atau tidak, anda perlu mengetahui istilah kadar survival. Istilah ini dipetik dari mayoclinic.org adalah kejayaan statistik kelangsungan hidup orang yang dihukum barah.

Angka ini biasanya ditunjukkan sebagai peratusan. Ini membantu anda mengetahui anggaran masa bertahan berdasarkan pengalaman orang yang menghidap barah sebelumnya.

Sebagai idea umum, kadar kelangsungan hidup bagi pesakit barah otak yang dilaporkan oleh cancer.net adalah 36 peratus untuk jangka masa 5 tahun, dan 31 peratus untuk jangka hayat 10 tahun. Angka ini akan lebih tinggi sekiranya barah otak dihidapi oleh orang yang masih muda.

Perlu diingat bahawa angka ini hanyalah anggaran dan bukan kepastian. Namun, pesakit barah otak yang dapat pulih sangat dipengaruhi oleh keadaan tubuh, gaya hidup, dan jenis rawatan yang diambil.

Langkah-langkah perubatan untuk menyokong pesakit barah otak dapat sembuh

Pada dasarnya ini dapat dilihat dari setiap langkah rawatan barah otak yang dijalankan. Ini dapat dijelaskan secara terperinci melalui ulasan di bawah:

Tindakan operasi

Melaporkan dari texasoncology.com, tindakan yang paling biasa dilakukan untuk merawat barah otak adalah pembedahan dengan tujuan:

  1. Membuang semua atau sebahagian besar sel barah yang tumbuh di otak tanpa menyebabkan kerosakan
  2. Mengurangkan gejala yang disebabkan dan meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan menghilangkan tekanan intrakranial disebabkan oleh barah
  3. Menyediakan akses untuk kemoterapi dan radiasi dalaman.

Untuk meningkatkan kejayaan merawat barah otak, anda boleh menerapkan strategi seperti: Pembedahan berpandu pendarfluor. Teknik ini melibatkan komponen untuk mengumpulkan sel glioblastoma di otak.

Tahap kejayaan operasi standard yang diukur dari sel-sel barah yang telah hilang adalah 36 peratus, sementara dalam pembedahan berpendar Fluoresen adalah 41 persen.

Sementara kadar kelangsungan hidup untuk pembedahan standard adalah 21 peratus, sementara pembedahan berpandukan pendarfluor adalah 41 persen.

Rawatan barah otak tanpa pembedahan

Bagi sebilangan orang yang tidak menginginkan pembedahan sebagai rawatan untuk barah otak, mereka boleh memilih kaedah lain seperti radiasi dan kemoterapi untuk menyokong pemulihan pesakit.

Sinaran dan kemoterapi

Melaporkan dari cancer.gov, eksperimen yang melibatkan ubat kemoterapi yang disebut temozolomide dalam proses radiasi menunjukkan perkembangan positif mengenai pemulihan pesakit barah otak.

Ini berlaku pada pesakit dengan barah otak glioblastoma di mana kadar survival 1 hingga 2 tahun adalah 37.8 peratus. Sementara itu, jika temozolimide ditambahkan, angka itu meningkat 10.4 peratus.

Untuk kadar kelangsungan hidup selama 5 tahun, peratusan kejayaan pada pesakit yang mengambil ubat ini adalah pada 56 peratus, sementara mereka yang bukan hanya 44 persen.

Rawatan lain untuk pesakit barah otak dapat disembuhkan

Anda mungkin mendapat beberapa kaedah alternatif untuk merawat barah otak yang boleh anda cuba. Untuk setiap maklumat yang anda dapat, pastikan anda membawanya ke doktor untuk berunding sebelum memohon, ya.

Itulah beberapa maklumat yang dapat memberi idea sama ada barah otak dapat disembuhkan atau tidak. Semoga ini berguna dan jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor profesional lebih lanjut.

Bolehkah barah otak disembuhkan sepenuhnya?

Ramai yang tertanya-tanya adakah barah otak dapat disembuhkan sepenuhnya? Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa secara teorinya, jangka hayat pesakit glioblastoma yang menjalani rawatan lengkap dapat bertahan selama dua tahun.

Walau bagaimanapun, beberapa kes juga menunjukkan bahawa beberapa kes dapat bertahan lebih dari 5 tahun. Kadang kala konsep penyembuhan antara pesakit dan doktor berbeza. Ramai pesakit berharap sel barah hilang sepenuhnya dari badan.

Sebenarnya, jika barah tidak lagi progresif, atau dapat dikendalikan, dan tidak menimbulkan gejala pada pesakit, ia menjadi kemajuan besar dan dikatakan dapat disembuhkan.

Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!