Kesihatan

Membuang Sel Kulit Mati Dengan Berkesan, Inilah Kelebihan Scrub Muka dan Cara Menggunakannya

Penggunaan scrub sememangnya sudah biasa, bukan? Selain digunakan untuk kulit badan, ada juga lulur untuk wajah. Oleh itu, apa faedah scrub muka?

Apa itu scrub wajah?

Dilaporkan dari Cantik Di, scrub yang digunakan untuk wajah berbeza dengan scrub untuk badan. Scrub untuk wajah mengandungi bahan yang lebih lembut. Butiran scrub lebih halus dan tidak menyakitkan semasa digunakan.

Oleh itu, jangan sekali-kali menggunakan body scrub untuk wajah. Kemudian berikut adalah beberapa kelebihan lulur wajah seperti yang dilaporkan dari halaman Garis Kesihatan:

Apa faedah scrub muka?

Sekiranya dilakukan dengan betul, pengelupasan kulit anda dengan lulur wajah boleh memberikan faedah berikut:

Peredaran yang bertambah baik

Merangsang permukaan kulit dapat meningkatkan aliran darah yang seterusnya dapat membantu menjadikan kulit lebih sihat.

Menjadikan kulit bersih

Mencari kaedah mudah untuk menghilangkan semua kotoran dan minyak di wajah anda? Apabila anda menggosok wajah, scrub membantu membersihkan kulit anda dengan mendalam dan membuka pori-pori yang tersumbat untuk rasa bersih dan segar.

Melakukan scrub muka dapat membuang sel kulit mati dan minyak yang telah menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

Menanggalkan kulit mati

Fungsi utama kulit adalah memberi perlindungan, sebab itulah ia selalu terdedah kepada banyak faktor persekitaran. Ini menyebabkan penumpukan kulit mati. Mengikis membantu membuang sel kulit mati untuk menampakkan kulit yang lebih sihat dan sekata.

Dengan menghilangkan penumpukan sel kulit mati dan kekotoran lain, kulit anda dapat menyerap produk kecantikan dan penjagaan lain dengan lebih berkesan.

Menjadikan kulit bercahaya

Sekiranya anda sering menggunakan solek dengan kerap, kemungkinan kulit anda akan menjadi bersisik dan bahkan pada satu ketika. Bagaimana anda membuangnya?

Jawapan yang cukup mudah untuk ini adalah dengan melakukan scrub wajah. Mengelupas kulit dengan lembut akan menjadikan kulit kelihatan bersih dan segar.

Berapa kerap anda mesti menggunakan scrub wajah?

Walaupun terdapat banyak kelebihan lulur wajah, tentu anda tidak mahu mengelupas kulit anda secara berlebihan, bukan?

Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, mungkin selamat untuk mengelupas hingga tiga kali seminggu. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, rawan jerawat, atau kering, sekali atau dua kali seminggu akan mencukupi.

Cara menggunakan scrub wajah

Anda perlu tahu bahawa penggunaan scrub wajah juga tidak hanya digosok, ada beberapa cara selamat jika anda ingin menggunakannya:

Gunakan produk scrub yang betul

Pastikan anda memilih jenis produk dengan biji-bijian halus untuk keselesaan kulit. Sebaliknya, anda harus mencari scrub wajah yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Sekiranya kulit anda kering, maka anda lebih sesuai dengan scrub yang terbuat dari madu, alpha hidroksi, atau beta hidroksi. Di samping itu, anda juga boleh memilih bahan aktif beras atau kopi yang mempunyai antioksidan.

Basuh muka anda dengan air suam

Anda harus membersihkan wajah anda dengan air suam terlebih dahulu sebelum menggosok wajah anda. Fungsinya adalah untuk membuka pori-pori wajah dan menghilangkan kotoran dari kulit.

Oleh itu, apabila pengelupasan, kotoran, minyak berlebihan dan sel kulit mati menjadi lebih mudah dikeluarkan. Selain mencuci dengan air suam, pilihan lain yang boleh anda cuba ialah mengukus wajah anda menggunakan wap panas.

Urut muka

Kemudian anda ambil sedikit gosok dan lap ke seluruh muka hingga ke leher. Kemudian gosokkan scrub dengan lembut dan dalam gerakan melingkar, yakni gerakkan tangan anda dengan gerakan bulat dari bawah ke atas dalam arah arah jam dan ke arah jantung tidak lebih dari 60 saat.

Dengan cara ini, anda dapat menegangkan kulit wajah anda. Kami mengesyorkan agar anda mengurut perlahan dan fokus pada dahi dan hidung yang biasanya kelihatan berjerawat.

Bilas dengan air sejuk

Anda harus tahu bahawa jika anda memulakan dengan mencuci dengan air suam, pastikan anda membuang sisa-sisa gosok di wajah anda dengan menggunakan air sejuk. Ini supaya lebih optimum, iaitu menutup pori-pori dan kulit wajah terasa lebih menenangkan.

Bukan hanya itu, mencuci muka dengan air sejuk akan melambatkan proses penuaan kulit dan membantu mengatasi masalah kedutan pada wajah anda.

Baca juga: Gosok dengan Gula atau Garam: Mana Yang Lebih Berkesan dalam Membersihkan Wajah?

Melembapkan wajah

Setelah membersihkan wajah dengan scrub, keringkan kulit anda dengan lembut dengan tuala bersih dan teruskan dengan menggunakan pelembap. Penggunaan produk penjagaan kulit ini bertujuan untuk mengekalkan kelembapan kulit wajah anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!