Kesihatan

Ibu, Inilah 7 Cara Kuat untuk Mengatasi Lepuh Leher Bayi

Kulit bayi masih sangat lembut sehingga terdedah kepada ruam atau lepuh. Termasuk leher, kerana sering terdapat banyak lipatan kulit. Ibu juga perlu mengetahui cara mengatasi lepuh leher bayi jika berlaku pada bila-bila masa.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat lepuh leher bayi. Salah satunya menjadikan kulit kering. Sapuan peluh atau susu yang terperangkap di lipatan kulit di leher boleh merengsakan dan menyebabkan lepuh.

Mari lihat cara lain untuk mengatasi lepuh di leher bayi di bawah!

Cara menghilangkan lepuh leher bayi

Sekiranya lepuh atau ruam yang muncul masih dalam tahap ringan, jangan panik. Berikut adalah beberapa kaedah yang selamat dan berkesan untuk mengatasi lecet leher bayi:

1. Jaga kebersihan kulit bayi

Salah satu penyebab ruam dan lepuh di leher bayi adalah air liur. Pada sesetengah kanak-kanak, air liur yang berlebihan dapat menyebabkan kerengsaan dan ketidakselesaan.

Oleh itu, setiap kali air liur, jangan lupa membersihkan kulit bayi dengan segera. Gunakan kain atau tisu yang bersih. Sekiranya perlu, gunakan kain penghalang air liur bayi sehingga tidak menyentuh kulit di leher dan menyebabkan kerengsaan dan lepuh.

2. Pilih pakaian yang selesa dan longgar

Pakaian dengan bahan yang selesa dan ringan boleh menjadi cara mengatasi lepuh di leher bayi. Kerana salah satu penyebab lecet pada bayi adalah munculnya panas berduri.

Panas berduri dapat muncul kerana kulit bayi tidak dapat bernafas dengan bebas, ditambah dengan perangkap peluh di badan kerana pakaiannya tebal, kurang longgar dan tidak menyerap peluh.

3. Mandi air suam dan gunakan pelembap

Ibu dapat menghilangkan rasa gatal yang dirasakan oleh bayi dengan memandikannya dalam air suam.

Jangan gunakan sabun dengan bahan keras atau mengandungi wangian. Selepas itu, untuk menjaga kelembapan kulit bayi, sapukan pelembap kulit khas untuk bayi.

4. Bersihkan leher bayi dengan betul

Ibu mesti membersihkan leher bayi dengan betul agar peluh atau susu yang keluar dapat hilang, setelah itu pastikan leher bayi benar-benar kering dengan menepuknya dengan tuala lembut.

5. Manfaatkan minyak kelapa

Sekiranya lecet di leher bayi ringan, anda boleh memilih minyak kelapa untuk merawatnya. Memohon minyak kelapa pada lepuh dapat mengurangkan keradangan dan gatal.

Minyak kelapa mempunyai sifat antimikroba, sehingga dapat digunakan dengan selamat pada kulit bayi. Tetapi perlu diingat jika leher bayi mempunyai luka terbuka, lebih baik mengelakkan penggunaan ini.

6. Kompres sejuk

Kompres sejuk dapat melegakan keradangan kulit. Anda boleh memampatkan leher bayi selama 5 hingga 10 minit untuk menenangkan kulit. Selepas itu, jangan lupa mengeringkan leher bayi, okey?

Ibu boleh memohon semula kompres sejuk jika diperlukan, misalnya dalam beberapa hari. Ini kerana kebanyakan lepuh akan sembuh dalam beberapa hari tanpa memerlukan rawatan yang serius.

7. Gunakan pencuci bayi khas

Sekiranya beberapa kaedah di atas telah dilakukan tetapi tidak berkesan untuk menangani lepuh di leher bayi, mungkin anda perlu melihat penyebab lain yang mencetuskan lecet.

Salah satu perkara yang mungkin berlaku ialah kulit bayi tidak sesuai dengan bahan pencuci yang digunakan untuk mencuci pakaiannya. Sebilangan jenama sabun pencuci mengandungi bahan kimia yang keras, yang boleh mencetuskan masalah kulit.

Cuba ubah ke deterjen lain yang dibuat khusus untuk pakaian bayi dan perhatikan tindak balasnya.

Bilakah lepuh leher bayi harus diperiksa oleh doktor?

Anda perlu menghubungi doktor anda sekiranya lepuh disertai demam sekurang-kurangnya 38 darjah Celsius dan gejala lain, seperti:

  • Bayi terus menangis
  • Kulit melepuh
  • Kulit menjadi nanah
  • Lepuh tidak kering
  • Titik muncul di sekitar ruam yang tidak hilang ketika ditekan

Beberapa gejala ini adalah gejala bayi mendapat jangkitan yang disebabkan oleh virus atau bakteria. Sekiranya jangkitan berlaku, anak anda perlu berjumpa doktor, untuk mendapatkan rawatan perubatan. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi lepuh leher bayi yang boleh dilakukan oleh ibu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!