Kesihatan

Punca Kulit Muka Lebam yang Mesti Anda Ketahui

Terdapat banyak penyebab cela atau bintik kulit wajah. Bruntus bukanlah keadaan perubatan yang serius, cuma keadaan kulit yang terasa kasar dan tidak sekata.

Apabila anda menyentuhnya, akan terasa seperti tempat kecil yang menonjol di permukaan kulit. Lalu apa yang menyebabkan kulit wajah pecah atau pecah?

Apa itu pelarian?

Bruntus adalah penampilan lebam kecil pada kulit wajah yang menyebabkan tekstur kasar dan tidak rata ketika anda menyentuhnya.

Zon-T atau kawasan dari dahi ke hidung dan pipi adalah kawasan muka yang paling cenderung kepada jerawat.

Terdapat pelbagai jenis atau penyebab jerawat pada kulit wajah. Dalam banyak kes, penyebabnya mudah, seperti liang yang tersumbat.

Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, pelarian juga boleh disebabkan oleh keadaan berbahaya seperti barah kulit.

Baca Juga: Berkesan dan Selamat, Inilah Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Betul

Jenis jerawat di wajah

Setiap orang mempunyai pelbagai jenis kulit wajah. Bruntusan seperti itu, terdapat banyak jenis.

Berikut adalah beberapa jenis jerawat pada kulit yang harus anda ketahui:

1. Kulit pecah pada kulit muka kerana bintik hitam

Jenis jerawat pertama adalah bintik hitam yang biasanya timbul kerana pori-pori yang tersumbat. Lepuh akibat komedo biasanya mempunyai warna seperti kulit atau kadangkala berwarna putih.

Warna putih yang anda lihat adalah sebotol minyak yang terperangkap di liang pori. Blackheads sebenarnya adalah sejenis jerawat, tetapi tidak meradang.

Pecah akibat bintik hitam dan liang pori tersumbat adalah masalah yang paling biasa. Jadi, ini bukan keadaan perubatan yang berbahaya.

2. Milia

Milia juga boleh menyebabkan kegaja dalam bentuk kemunculan lebam pada kulit wajah anda. Biasanya milia ini berwarna putih, keras, dan penonjolan menyerupai butiran pasir yang terperangkap di bawah kulit.

Milia sering muncul di sekitar mata dan di pipi, hidung, dan dahi. Walau bagaimanapun, milia juga boleh muncul di mana sahaja pada kulit wajah.

Jerawat Milia biasanya terbentuk apabila minyak dan sel kulit mati yang dipenuhi keratin (protein yang membentuk kulit, rambut, dan kuku) terperangkap tepat di bawah permukaan kulit.

Baca Juga: Cara Menghilangkan Milia Dengan Selamat Di Rumah

3. Kulit pecah pada kulit wajah keratosis pilaris

Keratosis pilaris juga dikenali sebagai keadaan yang dikenali sebagai "kulit ayam". Keadaan genetik ini disebabkan oleh penumpukan keratin.

Penumpukan membentuk palam yang menyekat pembukaan folikel rambut. Mereka biasanya berwarna merah, lebam kasar, kadang-kadang di pipi tetapi paling kerap di bahagian belakang lengan, bahagian depan paha, dan punggung.

4. Tindak balas alergi atau kepekaan

Lepuh yang muncul di wajah juga boleh berlaku akibat reaksi alergi atau kepekaan kulit anda. Reaksi ini berlaku sebagai tindak balas imun terhadap alergen.

Bentuknya boleh berupa lebam kecil hingga ruam yang berwarna merah dan gatal. Sekiranya tindak balas alahan sangat teruk, anda mungkin melihat lebam yang melepuh, selain daripada gatal-gatal yang teruk, semestinya tidak ada rasa sakit.

5. Dermatosis papulosa nigra (DPN)

Dermatosis papulosa nigra adalah keadaan bintik-bintik kulit yang biasa pada warna kulit yang lebih gelap dan biasanya dijalankan dalam keluarga.

Tompok ini bukan tahi lalat secara teknikal dan tidak boleh menjadi barah. DPN berlaku kerana pengumpulan sel epidermis yang sangat cetek dan biasanya mula muncul pada usia 20-an.

Baca Juga: 7 Cara untuk Menenangkan Kulit Wajah Kerana Penjagaan Kulit Tidak Sesuai

Penyebab jerawat kulit muka

Sebelum ini anda perlu tahu bahawa jerawat boleh muncul pada bahagian badan selain wajah. Kemudian jerawat juga dapat muncul hanya pada bahagian tertentu, namun, jerawat juga dapat muncul secara berkumpulan di beberapa kawasan badan.

Kawasan yang terdedah kepada letusan adalah seperti Zon-T (dahi, hidung dan dagu). Sebagai alternatif, jerawat juga boleh muncul di bahagian belakang, leher, lengan, bahu, dan juga dada.

Berikut adalah beberapa penyebab kerosakan kulit wajah:

1. Pendedahan cahaya matahari dan peluh

Punca utama munculnya jerawat di dahi ketika wajah terdedah kepada panas yang berlebihan dari cahaya matahari. Ini menyebabkan kelenjar peluh di badan menjadi tersumbat.

Tentunya hasilnya akan membuat kulit jengkel, dan penampilan lebam kemerahan. Apabila anda mengalami ini biasanya akan terasa gatal dan kasar.

2. Terdedah pada kotoran rambut

Penyebab jerawat kulit yang seterusnya adalah kotoran dari rambut. Kemalasan untuk membersihkan rambut sebenarnya boleh menjadi salah satu penyebab jerawat.

Terutama ketika melakukan aktiviti dan berpeluh anda tidak segera membersihkannya, tentu kotoran akan menempel di wajah.

Sekiranya rambut anda tidak terlalu bersih, pastikan anda tidak menutup muka ketika anda sedang bergerak. Kemudian, pastikan anda membersihkan wajah anda jika berpeluh atau ada rambut yang menempel padanya.

3. Sisa solekan dan pencuci muka

Ketika seharian melakukan aktiviti, banyak orang cenderung malas untuk membersihkan alat solek. Ada juga yang membuang solek, tetapi kerana terlalu letih, mereka terburu-buru dan tidak membersihkan.

Sekiranya ini berlaku, sisa solek dan bahan pembersih muka yang lain menjadi sisa pada liang-liang kulit. Ini adalah faktor berlakunya pelanggaran kulit.

Baca juga: Mencuci muka dengan sabun mandi, apakah kesannya pada kulit wajah?

4. Jangan mengelupaskan kulit

Penyebab jerawat seterusnya pada kulit wajah adalah kekurangan pengelupasan.

Sebenarnya pengelupasan adalah mustahak untuk dilakukan terutama bagi anda yang mempunyai banyak aktiviti di luar rumah. Tujuan pengelupasan ini adalah untuk mengelupas sel kulit mati.

Pengelupasan sama pentingnya dengan membersihkan dan melembapkan kulit. Oleh itu, jika anda jarang terkelupas, sel-sel kulit mati dapat berkumpul dan jika dicampur dengan bakteria boleh menyebabkan jerawat.

5. Alergi terhadap produk penjagaan wajah

Punca jerawat pada kulit muka seterusnya adalah alergi terhadap produk tertentu.

Anda harus ingat bahawa setiap produk kecantikan, terutama untuk penjagaan wajah, mempunyai ramuan yang berbeza mengikut jenis kulit.

Sebelum menggunakannya, anda perlu membaca dengan teliti apa isi kandungan produk tersebut.

Pertama, kenal pasti keadaan kulit anda, mungkin anda mempunyai alahan terhadap wangian, alkohol, atau minyak semula jadi yang digunakan dalam produk penjagaan wajah anda.

Sekiranya jerawat tidak hilang setelah beberapa saat menggunakan produk rawatan ini, anda harus segera berhenti menggunakannya.

Baca Juga: Wajah Bersinar dengan Bahan Semula jadi? Boleh. Gunakan Minyak Kelapa hingga Madu

6. Alat solek kotor

Sangat disarankan untuk membersihkan sikat solek dan span yang selalu digunakan secara berterusan kerana ia akan menyebabkan jerawat dan juga jerawat.

Bersihkan dengan kerap dan ganti peralatan solek anda jika tidak sesuai digunakan.

7. Sarung bantal dan tuala yang kotor

Punca jerawat pada kulit wajah yang mungkin tidak anda perhatikan adalah kebersihan barang-barang di sekitar anda.

Sebahagian daripadanya adalah satu bantal dan tuala. Itulah sebabnya anda harus rajin menukar cadar dan sarung bantal, dan juga menyediakan tuala khas untuk mengeringkan wajah anda.

Kerana jika wajah dilekatkan pada sarung bantal yang kotor atau disapu dengan tuala lembap yang tidak bersih, hasilnya adalah penumpukan bakteria.

Baca juga: Penampilan Gangguan Breakouts? Berehatlah, Atasi Cara Ini!

Cara mengatasi punca-punca kerosakan kulit wajah

Agar jerawat hilang dengan cepat, anda harus menjaga kulit anda dengan lebih baik. Sehingga jerawat di wajah anda hilang dengan cepat, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan:

 • Bersihkan wajah anda secara rutin sekurang-kurangnya 2 kali sehari, ketika anda bangun dan sebelum tidur. Gunakan pembersih lembut untuk mencuci muka dua kali sehari dan selepas berpeluh.
 • Selepas mencuci muka, gunakan pelembap bebas minyak tanpa komedogenik untuk memastikan kulit anda sentiasa terhidrat.
 • Penggunaan yang lebih baik pelindung matahari jika anda akan melakukan aktiviti di luar yang mesti terdedah kepada cahaya matahari langsung.
 • Selain itu, pengelupasan kulit secara berkala sehingga sel-sel kulit mati dapat terkelupas dengan cepat.

Sekiranya jerawat pada kulit wajah anda adalah jenis yang memerlukan perhatian lebih, ada baiknya berjumpa dengan pakar dermatologi.

Baca Juga: Jangan Malas! Inilah faedah pembersihan dua kali ganda untuk kulit wajah

Ubat jerawat pada kulit wajah

Beberapa jenis ubat, baik salap, gel, atau oral yang boleh dibeli di farmasi (ubat OTC) dapat membantu melegakan gejala jerawat pada kulit wajah yang anda alami.

Produk penjagaan kulit dalam bentuk salap atau gel yang mengandungi ubat-ubatan, seperti asam salisilat, dapat menghilangkan jerawat. Difinikal topikal OTC adalah retinoid yang kuat yang dapat mencegah lebam jerawat pada masa akan datang.

Ubat topikal atau oral yang ditetapkan oleh doktor lebih kuat daripada ubat OTC. Bergantung pada penyebab jerawat anda, doktor anda mungkin menetapkan ubat antijamur, retinoid topikal yang lebih kuat, antibiotik, atau kortikosteroid topikal yang lebih kuat.

Cara mengatasi jerawat di doktor

Sebelum melakukan rawatan, biasanya ahli dermatologi akan melakukan diagnosis untuk menentukan apakah punca sebenar pecahnya kulit wajah anda.

Setelah penyebabnya diketahui, doktor akan membuat rancangan rawatan yang disesuaikan dengan keperluan kulit anda.

Berikut adalah beberapa kaedah menangani breakout yang biasanya dilakukan:

 • Terapi laser: Berbagai jenis terapi laser atau cahaya dapat merawat jerawat dan rosacea.
 • Kulit kimia: Rawatan ini menggunakan bahan kimia untuk membantu pengelupasan kulit yang biasanya menjadi penyebab jerawat
 • Pengekstrakan: Sekiranya jerawat anda adalah milia, doktor anda boleh membuangnya secara fizikal dengan kaedah ini

Baca Juga: Mahukan Kulit Muka Cerah dan Lembut? Mari Mengelupas dengan Bahan Semula Jadi Ini!

Brutus pada kulit wajah untuk diperhatikan

Ada kalanya jerawat yang muncul di kulit wajah anda adalah keadaan perubatan yang berbahaya.

Anda harus segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami jerawat:

 • Muncul dengan cepat
 • Meliputi kawasan kulit wajah anda yang luas
 • Adakah merebak atau semakin besar
 • Gatal, berdarah, atau menyebabkan kesakitan
 • Sudah lama dan tidak bertambah baik

Di samping itu, anda juga harus menghubungi doktor anda sekiranya anda tidak pasti jenis pelarian yang anda alami.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found