Kesihatan

Berapa Banyak Platelet Yang Dianggap Biasa?

Mengetahui bilangan platelet normal sangat penting. Kerana, jika platelet terlalu tinggi atau rendah ini dapat menunjukkan adanya keadaan tertentu.

Platelet (platelet) adalah sel darah yang mempunyai peranan penting dalam proses pembekuan darah untuk membantu menghentikan pendarahan.

Apa itu trombosit?

Dilancarkan dari Johns Hopkins Medicine, platelet alias platelet adalah sel yang beredar di dalam darah dan mengikat atau bergumpal bersama ketika mengenali saluran darah yang rosak.

Sel darah kecil ini sangat penting untuk tubuh, kerana platelet membentuk gumpalan untuk menghentikan pendarahan dengan bergegas ke lokasi kerosakan.

Kadang kala, badan tidak menghasilkan platelet yang mencukupi, ini menyebabkan bilangan yang rendah dan ketidakupayaan untuk menghentikan pendarahan. Walau bagaimanapun, jumlah platelet yang terlalu tinggi juga dapat terjadi, dan keduanya harus berhati-hati.

Baca juga: Platelet Rendah Berbahaya untuk Tubuh, Kenali Sebabnya Lebih Awal

Apakah kiraan platelet biasa?

Pada asasnya, jumlah platelet normal berkisar antara 150,000 hingga 450,000 per mikroliter (mcL) darah. Kerana platelet ini hanya tinggal di dalam badan selama kira-kira 10 hari, sumsum tulang menghasilkan platelet setiap hari.

Bilangan platelet darah pada setiap orang tentu berbeza dan tidak dapat disamakan. Bagi wanita, jumlah purata platelet berkisar antara 157,000 hingga 371,000 per mikroliter darah.

Sementara itu, bagi lelaki jumlah platelet rata-rata antara 135,000 hingga 317,000 per mikroliter darah. Sekiranya jumlah platelet lebih rendah atau lebih tinggi daripada biasa, itu mungkin merupakan tanda keadaan perubatan yang mendasari atau kesan sampingan dari rawatan.

Kiraan platelet tinggi

Kiraan platelet yang dikatakan terlalu tinggi melebihi 450,000 per mikroliter darah, yang dikenal sebagai trombositosis. Thrombositosis adalah keadaan di mana terdapat banyak platelet dalam darah.

Mengapa bilangannya begitu tinggi?

Berdasarkan penyebabnya, trombositosis dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu:

 • Trombositosis primer atau penting: Sel yang tidak normal di sumsum tulang menyebabkan peningkatan platelet, penyebabnya sendiri masih belum diketahui.
 • Trombositosis sekunder: Ini adalah jenis trombositosis yang lebih biasa. Penyebabnya boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang mendasari, seperti anemia dari kekurangan zat besi, barah, radang atau jangkitan, pembedahan (terutama splenektomi atau pembuangan limpa).

Apa bahaya menjadi tinggi?

Orang yang mempunyai keadaan ini sering tidak mempunyai tanda atau gejala. Dalam trombositosis sekunder, jika gejala muncul berkaitan dengan keadaan yang mendasari.

Walaupun seseorang yang mengalami trombositosis primer boleh mengalami gejala ini termasuk sakit, bengkak, kemerahan dan mati rasa atau kesemutan di kaki dan tangan.

Sekiranya bilangan platelet dalam badan terlalu tinggi, ia boleh menyebabkan pembekuan darah yang tidak perlu. Pembekuan darah yang tidak normal juga dapat menyebabkan stroke, serangan jantung, atau bahkan pembekuan darah yang tidak normal pada perut.

Baca juga: Boleh Menjadi Tanda Kanser, Kenali Punca Platelet Tinggi

Kiraan platelet rendah

Kiraan platelet kurang dari 150,000 per mikroliter darah dikatakan rendah dan ini dikenali sebagai trombositopenia. Sementara itu, jumlah platelet yang lebih rendah daripada 10,000 dianggap sebagai trombositopenia teruk.

Mengapa bilangannya sangat rendah?

Sumsum tulang membuat platelet. Thrombocytopenia boleh berlaku jika badan tidak membuat platelet yang mencukupi atau jika badan menghancurkannya lebih cepat daripada yang menggantikannya.

Melancarkan dari WebMD, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan trombositopenia, termasuk:

 • Gangguan darah yang mempengaruhi sumsum tulang, atau anemia aplastik
 • Menghidap barah seperti leukemia atau limfoma
 • Menghidap cacar air, gondok, rubela, HIV, atau Epstein-Barr
 • Mengambil banyak alkohol dalam jangka masa yang panjang.
 • Adakah menjalani kemoterapi atau radiasi

Tubuh boleh memusnahkan platelet kerana:

 • Lupus, atau sekata purpura trombositopenik idiopatik (ITP)
 • Bakteria dalam darah (bakteremia)
 • Sindrom uremik hemolitik.

Apa bahayanya jika rendah?

Thrombocytopenia boleh menyebabkan beberapa gejala seperti pendarahan di dalam atau di luar badan, dan kadang-kadang pendarahan sukar dihentikan.

Gejala keadaan ini termasuk pendarahan dari gusi atau hidung, darah dalam air kencing atau najis, haid berat, atau bahkan penyakit kuning.

Apabila jumlah platelet turun di bawah 50,000, seseorang mungkin mengalami pendarahan besar setelah kecederaan. Sekiranya jumlahnya di bawah 30,000, kecederaan ringan boleh menyebabkan pendarahan yang banyak.

Sekiranya di bawah 10,000, seseorang boleh mengalami pendarahan dalaman walaupun tidak ada kecederaan yang menyebabkannya.

Baca juga: Platelet Rendah Berbahaya untuk Tubuh, Kenali Sebabnya Lebih Awal

Cara mengekalkan bilangan platelet normal

Mengekalkan bilangan platelet normal sangat penting. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jumlah platelet yang terlalu tinggi atau rendah boleh menimbulkan bahaya tertentu.

Untuk memastikan bilangan platelet tetap normal di dalam badan, anda boleh makan makanan berkhasiat seperti berikut:

 • Folat: Sayuran berdaun hijau gelap seperti bayam dan kubis, hati sapi, atau oren
 • Vitamin D: Kuning telur, ikan berlemak seperti salmon atau tuna, susu dan yogurt
 • Vitamin K: Sayuran berdaun hijau (bayam, sawi, lobak), brokoli dan kubis
 • Vitamin B-12: Telur, tuna dan salmon, hati sapi
 • Besi: Kacang, telur, bayam, dan tauhu.

Itulah beberapa maklumat mengenai jumlah platelet normal. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Anda juga boleh berjumpa dengan doktor kami yang dipercayai melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!