Kesihatan

Ekzema Kering

Ekzema kering atau dermatitis atopik adalah penyakit kulit yang biasa dan sering berlanjutan. Biasanya, ekzema kering agak menjengkelkan kerana menyebabkan gatal.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ekzema kering, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengenali Penyakit Autoimun: Punca, Gejala, dan Rawatan

Apa itu ekzema kering?

Ekzema kering adalah keadaan kulit kronik yang dicirikan oleh keradangan dan gatal-gatal. Keadaan ini umumnya berlaku pada kanak-kanak, tetapi boleh berlaku pada usia berapa pun.

Ekzema kering atau dermatitis atopik tahan lama atau kronik dan cenderung berulang secara berkala.

Ekzema biasanya bermula pada awal bayi dan hilang sebelum remaja. Walau bagaimanapun, pada beberapa individu yang terjejas boleh terus dewasa.

Apa yang menyebabkan eksim kering?

Dilaporkan Garis KesihatanWalau bagaimanapun, penyebab sebenar eksim kering atau dermatitis atopik tidak diketahui dengan pasti. Namun, harap maklum bahawa eksim kering tidak menular, jadi tidak boleh menyebabkan penularan kepada orang lain.

Pemahaman asas mengenai eksim kering adalah keradangan yang berlaku kerana terlalu banyak sel-sel keradangan di kulit. Terdapat juga bukti bahawa orang dengan eksim kering mempunyai penghalang kulit yang rosak berbanding dengan kulit normal.

Kerana penghalang kulit yang berubah, orang dengan eksim kering mempunyai kulit yang lebih kering. Kulit orang yang menghidap penyakit ini lebih rentan terhadap kehilangan air dan kemasukan perengsa.

Ini semua membawa kepada ruam merah dan gatal. Atas sebab ini, penghidap ekzema kering perlu mengetahui faktor penyebab yang boleh mencetuskan kemunculan gejala.

Biasanya, persekitaran juga boleh menjadi pencetus seperti pancuran air panas yang lama, calar, keringat, panas, cuaca sejuk, penggunaan sabun atau pencuci, alergen, dan perengsa fizikal.

Siapa yang lebih berisiko terkena ekzema kering?

Selain genetik dan sejarah keluarga, mungkin ada faktor risiko lain untuk eksim. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak lelaki lebih cenderung daripada kanak-kanak perempuan untuk mengembangkan dermatitis atopik.

Ini benar terutamanya semasa bayi dan corak akan berubah pada masa remaja.

Kajian lain menunjukkan bahawa prevalensi dermatitis atopik lebih tinggi pada orang keturunan Afrika. Pelbagai faktor risiko lain juga mungkin ada, walaupun data tersebut masih tidak dapat disimpulkan.

Khususnya, faktor risiko berpotensi untuk eksim kering termasuk:

 • Hidup di negara maju atau bandar dengan iklim yang sejuk
 • Dilahirkan oleh ibu yang sudah tua
 • Dilahirkan oleh bahagian caesar.
 • Pendedahan kepada asap rokok
 • Mengalami masalah kegemukan atau berat badan berlebihan
 • Mempunyai berat lahir yang tinggi
 • Dirawat dengan antibiotik pada masa bayi

Apakah gejala dan ciri ekzema kering?

Simptom utama eksim adalah kulit kering dan gatal yang sering berubah menjadi ruam merah. Semasa kemerahan, eksim kering akan menjadi ruam merah dan gatal. Banyak faktor fizikal dan dalaman yang berbeza boleh mencetuskan eksim.

Keradangan yang dihasilkan akan menyebabkan peningkatan aliran darah dan dorongan untuk gatal. suar Ekzema adalah sebahagian daripada kitaran gatal-gatal yang luar biasa. Sukar untuk melawan komponen fizikal dan psikologi yang mendorong kitaran ini.

Perlu diingat, gatal yang terlalu banyak boleh menyebabkan lebih banyak keradangan dan bahkan jangkitan pada kulit. Biasanya, eksim kering menunjukkan gejala yang berbeza bergantung pada usia penghidap seperti berikut.

Gejala ekzema pada bayi

Ekzema kering pada bayi boleh menyebabkan simptom dalam bentuk kulit kering, gatal, bersisik, ruam pada kulit kepala atau pipi, ruam yang mungkin menonjol dan mengeluarkan cairan jernih. Oleh kerana itu, bayi dengan eksim mungkin sukar tidur kerana kulit gatal.

Gejala eksim pada kanak-kanak

Gejala eksim pada kanak-kanak biasanya akan menyebabkan simptom, termasuk ruam pada lipatan siku atau lutut, tompok kulit bersisik di tempat ruam, dan kulit yang tebal dan kasar.

Bukan hanya itu, beberapa kanak-kanak juga boleh mengalami ruam pada leher dan wajah, terutama di sekitar mata.

Gejala ekzema pada orang dewasa

Untuk gejala eksim pada orang dewasa biasanya akan mengalami perubahan warna kulit yang mudah teriritasi. Keadaan ini dicetuskan kerana perkembangan penyakit ini, terutama jika dihidap ketika kecil.

Apa kemungkinan komplikasi ekzema kering?

Sekiranya tidak dirawat, gejala eksim boleh menyebabkan komplikasi atau kesan sampingan yang lebih teruk. Beberapa komplikasi akibat ekzema atau dermatitis atopik yang mungkin berlaku adalah seperti berikut.

 • Asma dan demam. Lebih daripada separuh kanak-kanak dengan eksim kering menghidap asma dan demam hay pada usia 13 tahun.
 • Keadaan gatal dan bersisik kronik. Keadaan kulit ini, yang disebut neurodermatitis atau lichen simplex kronik, bermula dengan kulit yang gatal. Keadaan ini boleh menyebabkan kulit berubah warna, menebal, dan kasar.
 • jangkitan kulit. Menggaru kulit berulang boleh merosakkan kulit sehingga menyebabkan luka dan retak terbuka. Ini dapat meningkatkan risiko jangkitan dan bakteria atau virus termasuk virus herpes simplex.
 • Dermatitis tangan yang merengsa. Biasanya, keadaan ini memberi kesan kepada orang yang pekerjaannya memerlukan tangan mereka sentiasa basah dan terkena sabun atau pembasmi kuman.
 • Dermatitis kontak alahan. Keadaan ini sering berlaku pada pesakit dengan dermatitis atopik.
 • Masalah tidur. Kitaran gatal-gatal boleh menyebabkan kualiti tidur yang buruk.

Bagaimana menangani dan merawat ekzema kering?

Secara amnya, tidak ada ujian makmal yang diperlukan untuk mengenal pasti dermatitis atopik atau eksim.

Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin akan membuat diagnosis dengan memeriksa kulit anda dan mengkaji sejarah perubatan anda. Setelah diagnosis diketahui, berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan.

Rawatan ekzema kering di doktor

Cara mengatasi dan merawat eksim kering oleh doktor, termasuk yang berikut:

Terapi dengan pembalut basah

Rawatan intensif yang berkesan untuk dermatitis atopik yang teruk mungkin melibatkan pembersihan kawasan dengan kortikosteroid topikal dan pembalut basah. Kadang-kadang, ini dilakukan di hospital untuk orang yang mengalami luka yang meluas.

terapi cahaya

Rawatan ini digunakan untuk penghidap eksim yang tidak bertambah baik dengan rawatan topikal atau kerap timbul. Bentuk terapi cahaya, atau fototerapi yang paling sederhana, melibatkan pendedahan kulit kepada cahaya matahari semula jadi yang terkawal.

Walaupun berkesan, terapi cahaya jangka panjang mempunyai kesan berbahaya termasuk penuaan kulit pramatang dan peningkatan risiko barah kulit. Oleh itu, terapi ini lebih jarang digunakan pada anak kecil dan tidak digalakkan untuk bayi.

Cara merawat ekzema secara semula jadi di rumah

Rawatan kulit dengan eksim di rumah adalah menggunakan sabun dan pelembap khas. Menggunakan sabun, losyen, wangian, dan campuran produk yang banyak boleh menyebabkan masalah dan kepekaan pada kulit.

Untuk merawat dermatitis atopik pada bayi dan kanak-kanak, anda boleh menggunakan mandi air dan menggunakan emolien segera setelah mandi. Pertimbangkan juga untuk mengambil antihistamin untuk mengurangkan calar pada waktu malam.

Apakah ubat eksim kering yang paling biasa digunakan?

Selain rawatan dengan doktor, pemberian ubat eksim juga perlu dilakukan. Beberapa ubat yang dapat membantu mengatasi masalah eksim termasuk yang berikut:

Ubat ekzema kering di farmasi

Penghidap ekzema boleh menggunakan ubat bebas di farmasi. Ubat yang boleh digunakan, seperti:

Salap kortikosteroid

Salap ini adalah ubat yang dapat membantu mengawal gatal dan memperbaiki kulit. Sapukan salap mengikut arahan kerana penggunaan berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk penipisan kulit.

Antibiotik

Doktor anda juga boleh menetapkan krim antibiotik jika kulit anda mempunyai jangkitan bakteria, luka terbuka, atau retak. Biasanya, doktor mengesyorkan penggunaan antibiotik otak jangka pendek untuk merawat jangkitan.

Kortikosteroid oral

Untuk kes yang teruk atau menyebabkan keradangan, doktor boleh menetapkan kortikosteroid oral. Ubat ini berkesan tetapi tidak boleh digunakan dalam jangka masa panjang kerana berpotensi menimbulkan kesan sampingan yang serius.

Ubat ekzema kering semula jadi

Beberapa produk semula jadi dapat membantu mengunci kelembapan dan menghilangkan rasa gatal. Menurut Persatuan Ekzema Nasional, rawatan di rumah yang terbukti berkesan dalam merawat eksim termasuk:

 • Minyak kelapa. Sapukan minyak kelapa dara terus ke ekzema untuk melembapkan kawasan dan mengurangkan bakteria. Gunakan sekali atau dua kali sehari untuk hasil maksimum.
 • Minyak bunga matahari. Minyak ini dapat membantu meningkatkan penghalang kulit dan mengurangkan keradangan. Sapukan dua kali sehari pada kulit yang terkena ekzema.
 • Kardiopermum. Cardiospermum adalah ekstrak tumbuhan yang dapat membantu mengurangkan keradangan, gatal-gatal, dan bakteria pada kulit.

Apakah makanan dan pantang larang bagi orang yang menghidap eksim kering?

Sebilangan makanan diketahui menjadikan ekzema lebih teruk, terutama bagi bayi dan kanak-kanak. Makanan yang harus dielakkan termasuk kacang tanah, susu, kedelai, gandum, ikan, dan telur.

Oleh kerana kanak-kanak memerlukan diet menyeluruh, pastikan untuk tidak memberi mereka makanan yang menyebabkan eksim. Selain makanan, pantang larang lain yang harus dielakkan oleh penghidap ekzema adalah bersenam atau bersenam secara berlebihan.

Senaman boleh menyebabkan berpeluh, yang dapat memperburuk keadaan kulit. Untuk itu, cubalah melakukan sukan yang menjaga kesegaran badan seperti berenang.

Bagaimana cara mencegah ekzema kering?

Pencegahan perlu dilakukan, terutamanya jika anda berisiko mengalami suar ekzema. Terdapat beberapa cara untuk mencegah keparahan gejala eksim, seperti yang berikut:

 • Melembapkan kulit. Pencegahan ekzema boleh dilakukan dengan melembapkan kulit sekurang-kurangnya dua kali sehari. Pilih produk yang sesuai agar ekzema tidak berkembang.
 • Mandi atau mandi. Hadkan masa mandi hingga 10 hingga 15 minit. Gunakan juga air suam, jangan terlalu panas.
 • Gunakan sabun ringan. Sabun antibakteria boleh digunakan kerana menghilangkan lebih banyak minyak semula jadi dan mengeringkan kulit.

Selepas mandi, anda juga perlu menepuk kulit dengan tuala lembut. Gunakan pelembap untuk mengelakkan kulit kering.

Perbezaan antara eksim kering dan eksim basah

Selain dari eksim kering, ada juga keadaan kulit yang disebut eczema basah. Ekzema basah dan kering mempunyai beberapa faktor yang berbeza, berikut adalah ulasannya:

Punca ekzema

Untuk ekzema kering, penyebabnya tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, faktor pencetus eksim biasanya keturunan atau sejarah keluarga, keadaan persekitaran seperti tinggal di tempat sejuk, dan alahan makanan.

Sementara itu, eksim basah umumnya disebabkan oleh jangkitan. Kulit boleh dijangkiti jika anda menggaru terlalu banyak atau pecah-pecah. Inilah yang memungkinkan bakteria, virus, atau kulat memasuki kawasan terbuka.

Gejala Ekzema

Gejala ekzema kering kebanyakannya muncul sebelum usia 6 tahun. Biasanya, bayi dengan eksim mempunyai simptom, seperti kemerahan, kerak, dan sisik di pipi, kulit kepala atau bahagian depan lengan dan kaki.

Bagi orang yang mengalami eksim basah, biasanya gejala akan ditandai dengan munculnya sensasi terbakar, gatal yang melampau, dan nanah putih atau kuning muncul pada kulit. Dalam kes yang teruk, seseorang mungkin mengalami gejala seperti demam, menggigil, dan keletihan.

Komplikasi ekzema

Seperti yang telah dijelaskan, eksim kering boleh menyebabkan beberapa komplikasi jika tidak dirawat. Beberapa komplikasi yang disebut adalah dermatitis kontak alergi, neurodermatitis, asma, jangkitan kulit, dan dermatitis tangan.

Komplikasi ekzema basah termasuk kemerosotan eksim yang berpanjangan, peningkatan gatal dan lecet, ketahanan terhadap steroid topikal, dan kemunculan tisu parut.

Baca juga: 7 Penyakit Kulit Sering Dihidapi oleh Orang Indonesia, Mana Yang Anda alami?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!