Kesihatan

Lebih Tahan Lama Daripada Gigi Gigi, Ini adalah Selok-belok Implan Gigi yang Perlu Anda Ketahui!

Implan pergigian Atau implan pergigian adalah salah satu teknologi terkini yang membolehkan lokasi gigi anda yang hilang diisi semula.

Implan gigi ini adalah pengganti akar gigi. Langkah ini melibatkan menanam gigi tiruan yang kekal atau boleh ditanggalkan agar sesuai dengan gigi semula jadi anda.

Baca juga: Gigi Kebijaksanaan yang Berkembang Menjadikan Gusi Bengkak dan Menyakitkan, Haruskah Mereka Dihilangkan?

Apakah fungsi implan gigi?

Implan gigi adalah pembedahan yang terletak di rahang anda. Dengan menanam akar gigi yang terbuat dari titanium atau bahan lain di rahang, implan tidak akan jatuh, mengeluarkan bunyi atau menyebabkan kerosakan tulang.

Pembedahan ini dilakukan untuk mengganti satu atau lebih gigi yang hilang. Terutama jika anda tidak dapat menggunakan teknologi lama untuk mengganti gigi yang hilang seperti gigi palsu.

Anda boleh mengambil langkah ini selagi memenuhi kriteria berikut:

 • Tulang rahang tumbuh sepenuhnya
 • Tulang rahang sesuai untuk implan atau mampu mencangkok tulang
 • Mempunyai tisu mulut yang sihat
 • Tidak mempunyai masalah kesihatan yang boleh mengganggu penyembuhan tulang.

Prosedur implan gigi

Sebelum prosedur pembedahan ini dilakukan, anda mesti berjumpa doktor gigi beberapa kali untuk mendapatkan nasihat awal. Seterusnya, doktor akan memeriksa keadaan anda dengan teliti dan membincangkan beberapa pilihan mengenai rancangan pembedahan ini.

Apabila anda dan doktor telah membuat rancangan pembedahan dan anda dinyatakan dalam keadaan sihat, tarikh operasi akan ditetapkan. Prosedur pembedahan akan dilakukan dalam beberapa peringkat pada masa yang berlainan.

Langkah operasi

Peletakan implan gigi. Foto: //media.istockphoto.com

Fasa pertama prosedur implan gigi adalah pembedahan untuk meletakkan implan. Mulut anda akan mati rasa dengan suntikan anestetik atau penenang tempatan sehingga anda tidak merasa sakit atau tidak selesa.

Gusi di mana gigi yang hilang akan dipotong untuk meletakkan implan akarnya. Kemudian sayatan akan ditutup lagi dengan gusi untuk menyembunyikannya. Ini adalah akhir fasa pertama.

Anda akan diminta pulang untuk proses penyembuhan dan menunggu fasa kedua. Proses ini biasanya memakan masa beberapa bulan. Masa lapang ini bertujuan untuk tulang anda tumbuh di sekitar implan dan menjadi satu dengannya.

Fasa kedua operasi

Apabila doktor menganggap implan itu selamat, sambungan yang disebut penyangga akan diletakkan di atas implan. Penggabungan ini berfungsi untuk memegang gigi baru anda.

Apabila gusi sudah sembuh, doktor gigi akan mencetak gigi baru untuk diletakkan di atas implan. Gigi ini dipanggil mahkota atau mahkota dan akan melekat pada penyangga.

Apa faedahnya implan pergigian?

Terdapat banyak faedah yang anda dapat dari operasi ini, iaitu:

 • Memperbaiki penampilan
 • Tingkatkan aksen atau cara anda bercakap, kerana gigi palsu boleh jatuh atau tergelincir di mulut anda yang boleh mengganggu keselesaan bercakap anda
 • Lebih senang makan dan mengunyah, kerana gigi palsu boleh menyukarkan anda untuk mengunyah. Begitu juga dengan implan pergigian Anda boleh makan makanan kegemaran anda tanpa risau
 • Meningkatkan keselesaan
 • Meningkatkan kesihatan mulut
 • Tahan lama
 • Lebih meyakinkan daripada gigi palsu.

Apakah risiko implan gigi?

Di sebalik faedahnya, pembedahan ini juga mempunyai beberapa risiko kesihatan. Biasanya masalah ini jarang berlaku dan dapat diselesaikan dengan mudah. Antara lain adalah:

 • Jangkitan di tapak implan
 • Kecederaan atau kerosakan pada struktur di sekitar tapak implan, seperti kerosakan pada gigi atau saluran darah yang lain
 • Kerosakan saraf yang boleh menyebabkan rasa sakit, mati rasa atau kesemutan pada gigi, gusi, bibir atau dagu semula jadi
 • Masalah resdung yang boleh disebabkan oleh: implan pergigian diletakkan di rahang atas yang boleh menonjol ke rongga sinus

Baca Juga: Berhati-hati, Daripada Pendakap Rapi Setelah Memasangnya Bahkan Menjadikan Gigi Berantakan!

Berapa harganya implan pergigian?

Kos operasi ini berbeza-beza, bergantung pada lokasi gigi yang akan ditanamkan ke bahan yang akan digunakan untuk implan itu sendiri. Dilaporkan oleh halaman Harga.web.id, saku yang harus Anda siapkan mulai dari Rp 17 juta hingga Rp 25 juta.

Sementara halaman whatclinic menyenaraikan harga dari beberapa klinik yang boleh dipilih.

Salah satunya adalah Pusat Implan Hendra Hidayat di Jakarta, yang mengenakan harga implan gigi Rp 20 juta-Rp 25 juta, kemudian ada juga Pusat Estetik & Implan Hanni yang juga berlokasi di Jakarta, yang mengenakan harga Rp 12,5 juta - Rp 25 juta untuk operasi ini.

Ini adalah pelbagai penjelasan mengenai implan gigi dan berapa harganya. Sentiasa jaga gigi dan mulut anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.