Kesihatan

Spirulina Mask: Faedah dan Petua Menggunakan Cara Yang Betul

Masker Spirulina sangat bermanfaat untuk kulit wajah kerana mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, anda tahu! Nah, spirulina itu sendiri adalah sejenis alga biru-hijau yang tumbuh di air garam dan air tawar.

Tidak hanya dapat dikonsumsi sebagai makanan tambahan, spirulina juga sering digunakan untuk topeng wajah. Untuk lebih jelasnya, mari lihat penjelasan berikut mengenai topeng spirulina yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Gagap pada Kanak-kanak: Punca dan Penyelesaian yang Perlu Anda Ketahui!

Apakah topeng spirulina?

Dilaporkan dari Medical News Today, spirulina adalah alga hijau-hijau yang mengandungi nutrien dan antioksidan. Alga jenis ini mempunyai faedah, termasuk menyahtoksin badan, meningkatkan tenaga, dan menguatkan sistem imun.

Spirulina juga dikenal dapat membantu mencegah pelbagai penyakit kronik, seperti diabetes, penyakit jantung, dan bahkan menurunkan kolesterol. Selain baik untuk kesihatan tubuh, spirulina telah dikembangkan sebagai topeng wajah.

Topeng muka Spirulina dapat digunakan secara topikal untuk merawat gangguan kulit dan melindungi kulit dari penuaan pramatang (anti penuaan).

Kelebihan topeng spirulina

Kelebihan topeng muka spirulina terkenal dan sangat serba boleh. Ya, topeng yang satu ini diketahui dapat memperbaiki keadaan umum kulit dan memberikan kelebihan tambahan di mana wajah akan kelihatan lebih berseri.

Bukan itu sahaja, jika anda menggunakan topeng ini dengan kerap, anda tidak memerlukan banyak solek untuk mendapatkan penampilan yang terbaik. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah beberapa kelebihan topeng muka spirulina yang perlu anda ketahui.

Melindungi dari radikal bebas

Manfaat pertama dan paling penting menggunakan topeng muka ini adalah melindungi kulit daripada radikal bebas. Kandungan antioksidan yang kuat dalam spirulina mampu menjaga kesihatan kulit dan mencegah munculnya tanda-tanda penuaan pramatang.

Spirulina mengandungi tirosin, vitamin E atau tokoferol dan selenium yang mempunyai kesan melindungi kulit dari penuaan dini.

Boleh menyahtoksin kulit

Topeng muka Spirulina diketahui dapat menyahtoksin kulit dengan membuang toksin dari badan. Spirulina juga meningkatkan metabolisme kulit, mempercepat pertumbuhan semula kulit dengan mempercepat penghapusan kulit mati dan mempercepat pertumbuhan kulit baru. Ia juga mencegah pembentukan parut jerawat.

Baca juga: Bolehkah Menangis Membuat Anda Tipis? Inilah Fakta Lengkap!

Bagaimana cara menggunakan topeng spirulina?

Cara menggunakan topeng ini adalah dengan mencampurkan spirulina dengan air dan sapukan pada wajah. Biarkan topeng di wajah selama 20 minit dan kemudian basuh menggunakan air bersih. Kaedah ini dapat mengelakkan anda dari penuaan pramatang.

Selain digunakan sebagai topeng, spirulina juga dapat dikonsumsi setiap hari. Boleh dicampurkan ke dalam smoothie, salad atau sup. Di samping itu, anda juga boleh mengambil spirulina dalam bentuk tablet sebagai makanan tambahan harian.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!