Kesihatan

Bukan sekadar penghilang dahaga, ini adalah kelebihan air kelapa muda untuk kesihatan

Ia rendah kalori, bebas lemak dan kolesterol, dan menghidrat dengan baik. Itulah beberapa kelebihan air kelapa muda yang memberi kesan kepada kesihatan kita.

Baru-baru ini, semakin banyak pengeluar air botol menggunakan air kelapa muda sebagai ramuan utama produk mereka.

Kerana selain enak dan menyegarkan, air kelapa muda terbukti mempunyai manfaat kesihatan. Ada apa-apa? Lihat ulasan berikut.

Baca juga: 5 Tabiat Buruk yang Harus Dielakkan Semasa Menjauhkan Sosial

Kebaikan air kelapa muda

Khasiat air kelapa untuk kesihatan. Foto: //www.shutterstock.com

Air kelapa muda terdiri daripada 94 peratus air dan sedikit lemak. Sebiji kelapa biasanya dapat menghasilkan 0.5 hingga segelas air kelapa muda.

Dalam setiap 240 ml air kelapa muda, ia mengandungi nutrien berikut:

  • Kalori: 46 gram
  • Karbohidrat: 9 gram
  • Serat: 3 gram
  • Protein: 2 gram
  • Vitamin C: 10% daripada RDI
  • Magnesium: 15% daripada RDI
  • Mangan: 17% daripada RDI
  • Kalium: 17% daripada RDI
  • Natrium: 11% daripada RDI
  • Kalsium: 6% daripada RDI.

* RDI = Rujukan Pengambilan Harian

Air kelapa muda juga mengandungi karbohidrat yang mudah dicerna dalam bentuk gula dan elektrolit.

Manfaat air kelapa muda untuk kesihatan

Dengan pelbagai nutrien di atas, apa faedah air kelapa muda untuk kesihatan? Lihat sahaja senarai di bawah!

1. Minuman sukan semula jadi

Kandungan elektrolit semula jadi dalam air kelapa muda menjadikannya seperti minuman sukan. Terutama jika ia dimakan tanpa gula tambahan, pewarna makanan, dan pemanis buatan.

Dilaporkan dari Medical News Today, penyelidikan menunjukkan bahawa air kelapa muda mempunyai kemampuan yang sama dengan minuman sukan biasa. Ini kerana ia dapat menghidrat dan menggantikan cecair badan sama berkesan setelah berlari.

Pastikan anda menggunakan air kelapa murni, kerana beberapa produk air kelapa muda yang dibungkus biasanya mengandungi bahan lain seperti pemanis buatan.

2. Mempunyai sifat antioksidan

Pendedahan kepada radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan pada sel tubuh dan meningkatkan risiko penyakit. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, beberapa kajian menyebutkan adanya sifat antioksidan dalam air kelapa.

Penelitian yang dilakukan terhadap haiwan ini menunjukkan bahawa air kelapa memiliki antioksidan yang dapat mengubah radikal bebas untuk tidak lagi menyebabkan kerusakan.

Terdapat juga kajian lain yang menyatakan hasil yang serupa, malangnya tidak ada kajian yang dilakukan terhadap manusia.

3. Manfaat air kelapa muda untuk diet

Air kelapa muda mempunyai kalori lebih sedikit daripada minuman soda atau minuman bungkus manis lain. Ia juga mempunyai kandungan gula dan karbohidrat yang lebih rendah daripada jus.

Walaupun begitu, kandungan kalori air biasa masih kurang. Oleh itu, jika anda sedang menjalani diet, anda boleh mengambil air kelapa muda sekali-sekala jika anda ingin minum minuman berkalori yang sedap tetapi rendah. Untuk keperluan harian, air tetap menjadi pilihan utama.

4. Manfaat air kelapa muda untuk menurunkan tekanan darah

Air kelapa muda dikatakan mampu menurunkan tekanan darah kerana kandungan kaliumnya yang sangat tinggi, bahkan lebih tinggi daripada pisang.

Kalium memang terbukti dapat menurunkan tekanan darah pada penderita hipertensi dengan mengatasi kesan natrium yang dapat menyebabkan tekanan darah meningkat.

Walaupun kalium dapat menurunkan tekanan darah, minum air kelapa dalam jumlah besar bukanlah jawapannya. Perlukan diet yang sihat dan seimbang agar tekanan darah tidak naik lagi.

5. Menurunkan kolesterol

Dilaporkan dari Makanan Baik BBC, kajian kecil pada tikus menunjukkan potensi air kelapa muda untuk menurunkan kolesterol.

Walaupun begitu, belum ada kajian manusia, dan bahkan kajian-kajian tersebut dilakukan secara kecil-kecilan.

6. Kebaikan air kepala muda untuk melawan diabetes

Dilaporkan dari Garis KesihatanBeberapa kajian mengenai haiwan dengan diabetes menunjukkan bahawa air kelapa muda dapat menurunkan gula darah dan meningkatkan kesihatan.

Satu kajian mengenai tikus dengan diabetes yang diberi air kelapa muda menunjukkan kadar gula darah lebih stabil daripada tikus yang tidak diberi air kelapa muda.

Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut pada manusia diperlukan untuk memperkuat hasil ini.

7. Mencegah batu karang

Batu ginjal boleh berlaku apabila kalsium, oksalat, dan sebatian lain bergabung dan membentuk kristal dalam air kencing. Kristal ini kemudian membentuk batu.

Penyelidikan pada tikus dengan batu ginjal menunjukkan bahawa air kelapa muda mencegah kristal melekat pada buah pinggang dan saluran kencing. Ia juga dapat mengurangkan bilangan kristal yang terbentuk dalam air kencing.

Walaupun air biasa adalah pilihan terbaik, air kelapa juga boleh menjadi pilihan minuman lazat yang masih selamat bagi anda yang berisiko atau terdedah kepada batu karang.

Air kelapa untuk wanita hamil

Baris kelebihan air kelapa di atas tentu tidak membuat kita hairan bahawa air kelapa sangat berpengaruh untuk kesihatan tubuh. Oleh itu, air kelapa juga mempunyai banyak manfaat untuk ibu hamil. Ada apa-apa?

1. Mencegah penyahhidratan

Seperti yang dinyatakan di atas, wanita hamil memerlukan lebih banyak pengambilan cecair, iaitu 3 liter sehari. Untuk memenuhi pengambilan cecair, dapat diperoleh dengan memakan air kelapa.

2. Membantu membuang toksin

Apabila anda minum air kelapa, ia juga dapat membuang toksin dari badan. Sebabnya, air kelapa mengandungi antioksidan yang baik untuk menangkal radikal bebas dan mampu meneutralkan toksin dalam badan.

3. Sumber elektrolit dan antioksidan

Anda perlu tahu bila minum air kelapa dapat menggantikan pengambilan elektrolit yang terbuang ketika muntah pada wanita hamil yang mengalami sakit pagi. Air kelapa juga mengandungi antioksidan yang membantu menghilangkan radikal bebas di dalam badan.

4. Membantu mengurangkan keletihan

Salah satu keluhan yang sering dirasakan oleh ibu hamil adalah mudah letih. Kandungan elektrolit dalam air kelapa sebenarnya dapat mengatasi masalah yang satu ini.

Cecair elektrolit di dalamnya dapat menggantikan cecair badan yang hilang sehingga wanita hamil menghindari dehidrasi. Oleh itu, inilah salah satu sebab ibu-ibu yang hamil disarankan minum air kelapa.

Garam semula jadi dalam badan boleh diganti dengan air kelapa kerana mengandungi garam semula jadi seperti natrium, kalium, dan klorida.

Anda juga perlu tahu bahawa barisan faedah sebenar di atas juga lebih jelas jika anda mengalami haid.

Baca juga: Kenali Spirulina, suplemen hijau yang mempunyai banyak faedah

Petua memilih air kelapa muda yang baik

Air kelapa muda yang bersih dan baru dikeluarkan dari tempurung kelapa adalah pilihan terbaik. Kerana air kelapa muda yang dibungkus, kedua kaleng dan kadbod, biasanya telah melalui proses pemanasan atau pasteurisasi untuk memanjangkan jangka hayat tamat-ini.

Sentiasa periksa label dan pilih label yang mengandungi air kelapa dara. Semasa membaca label, perhatikan kandungan setiap 100 gram / ml produk.

Produk yang rendah gula semestinya mengandungi kurang dari 2.5 g setiap 100 g / ml. Maka kandungan garam rendah mestilah di bawah 0.3 gram atau 0.1 gram natrium.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!