Kesihatan

Memantau Perkembangan Janin di rahim oleh Trimester

Memerhatikan perkembangan janin di dalam perut adalah salah satu momen berharga yang dilakukan oleh banyak wanita hamil dan pasangannya. Ini menjadi masa yang menggembirakan dan tertekan kerana anda bimbang sama ada janin berkembang dengan baik atau tidak.

Perkembangan janin bermula dengan persenyawaan dan berakhir dengan kelahiran bayi. Secara amnya, diperlukan sekitar 40 minggu atau sembilan bulan untuk kehamilan dibahagikan kepada tiga trimester.

Baca juga: Jangan membuangnya, ternyata terdapat banyak faedah biji betik untuk kesihatan!

Kehamilan awal dan bagaimana untuk mengetahui

Dari saat pembuahan, hormon manusia chorionic gonadotropin atau hCG akan terdapat dalam darah. Hormon ini dibuat oleh sel-sel yang membentuk plasenta atau menjadi sumber makanan bagi bayi dalam kandungan.

Hormon ini juga dikesan dalam ujian kehamilan. Walaupun hormon ini ada sejak awal, ia memerlukan masa untuk membangunkannya di dalam badan.

Biasanya, diperlukan tiga hingga empat minggu dari hari pertama tempoh terakhir anda untuk hCG meningkat cukup untuk dikesan semasa ujian kehamilan.

Apabila positif hamil, doktor biasanya akan bertanya sama ada wanita hamil itu mengambil vitamin pranatal. Vitamin ini, juga dikenali sebagai asam folat, mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh atau sihat

Asid folik perlu diambil sekurang-kurangnya 400 mcg setiap hari sebelum atau semasa kehamilan. Kerana pemakanan sangat penting untuk memastikan saluran saraf bayi, bermula dari otak dan tulang belakang, berkembang dengan baik.

Bagaimana perkembangan janin semasa dalam kandungan?

Perkembangan janin di rahim. (Foto: freepik.com)

Dilaporkan dari Healthline, perkembangan pranatal bermula pada saat pembuahan dan berakhir dengan kelahiran bayi. Secara amnya, diperlukan sekitar 40 minggu atau sembilan bulan untuk mencipta kehidupan baru.

Perkembangan janin boleh dibahagikan kepada tiga trimester, bermula dari bulan pertama hingga bulan kesembilan.

Setiap trimester akan membawa perubahan dan perkembangan baru pada janin di rahim. Nah, untuk perkembangan janin dengan lebih terperinci, berikut adalah tinjauan penuh.

Perkembangan janin pada trimester pertama

Trimester pertama akan berkisar antara 12 hingga 12 minggu sehingga ia juga dikenali sebagai tiga bulan pertama kehamilan. Semasa trimester ini, bayi akan pergi dari sekumpulan sel kecil ke janin yang mula mempunyai ciri-ciri bayi.

Pada awal kehamilan, wanita hamil biasanya akan mengalami gejala umum, seperti: sakit pagi, membuang air kecil, payudara bengkak, mudah letih. Sebilangan perkembangan bayi pada trimester pertama terbahagi kepada beberapa bulan, iaitu:

Bulan pertama atau minggu pertama hingga keempat

Semasa telur yang disenyawakan tumbuh, kantung kedap air akan terbentuk di sekelilingnya, yang dikenali sebagai kantung ketuban. Kantung ini mempunyai peranan yang sangat penting kerana bertujuan untuk membantu melindungi embrio yang tumbuh.

Selama ini plasenta yang menjadi sumber makanan bayi semasa kehamilan juga akan berkembang. Plasenta adalah organ bulat rata yang tugasnya adalah untuk mengangkut nutrien dari ibu ke bayi dan memindahkan sisa dari bayi.

Dalam beberapa minggu pertama, wajah akan mula terbentuk bermula dengan lingkaran hitam yang besar untuk mata, mulut, rahang bawah dan tekak.

Bukan hanya itu, sel darah juga mulai terbentuk dan peredaran darah akan bermula. Menjelang akhir bulan pertama, bayi hanya kira-kira inci atau lebih kecil daripada sebiji beras.

Bulan ke-2 atau minggu kelima hingga kelapan

Ciri-ciri wajah bayi terus berkembang, seperti lipatan kulit yang muncul di sisi kepala dan tunas kecil yang akhirnya tumbuh menjadi lengan dan kaki. Selain itu, beberapa bahagian lain juga akan tumbuh, seperti saluran saraf, saluran pencernaan, organ deria, hingga tulang.

Menjelang bulan ini, kepala bayi akan setara dengan bahagian badan yang lain dan sekitar 6 minggu degupan jantung dapat dikesan. Selepas minggu kelapan, bayi boleh dipanggil janin lengkap. Menjelang akhir bulan kedua, bayi biasanya panjangnya sekitar 1 inci dan berat 1/30 ons.

Bulan ke-3 atau minggu kesembilan hingga kedua belas

Menjelang bulan ketiga, lengan, tangan, jari, dan kaki sudah terbentuk sepenuhnya. Oleh kerana itu, bayi anda akan mula meneroka sedikit dengan melakukan perkara seperti membuka dan menutup penumbuk dan menggerakkan mulut.

Kuku dan telinga luaran juga akan terbentuk, organ pembiakan akan terus berkembang, tetapi jantina bayi masih sukar dibezakan walaupun ultrasound telah digunakan. Menjelang akhir bulan ketiga, badan bayi telah terbentuk sepenuhnya.

Semua organ dan anggota tumbuh akan berkembang dan menjadi berfungsi. Bukan hanya itu, sistem peredaran darah dan saluran kencing bayi juga berkembang dan hati dapat menghasilkan hempedu. Panjang bayi sekitar 4 inci pada akhir bulan ketiga dan beratnya 1 ons.

Perkembangan janin pada trimester kedua

Pertengahan kehamilan ini sering dianggap sebagai pengalaman terbaik kerana biasanya menyebabkan sensasi yang tidak selesa, seperti sakit pagi.

Di samping itu, bayi akan mula bergerak bolak-balik di dalam rahim dan dapat dirasakan dengan jelas. Pada trimester ini, jantina biasanya dilihat melalui pemeriksaan ultrasound.

Bulan ke-4 atau minggu ketiga belas hingga keenam belas

Menjelang bulan keempat, degupan jantung bayi dapat didengar melalui alat yang disebut doppler. Jari dan jari kaki didefinisikan dengan baik, kelopak mata, alis, bulu mata, kuku, dan rambut terbentuk, dan gigi dan tulang menjadi lebih padat.

Sistem saraf mula berfungsi ketika organ pembiakan dan genital berkembang, dan doktor biasanya akan menentukan jenis kelamin bayi menggunakan ultrasound. Menjelang akhir bulan keempat, bayi panjangnya sekitar 6 inci dan berat sekitar 4 ons.

Bulan ke-5 atau minggu ketujuh belas hingga kedua puluh

Sekiranya anda telah memasuki tahap ini, biasanya pergerakan bayi akan mula terasa dengan jelas. Gerakan pertama ini disebut mempercepat dan terasa seperti bergetar.

Rambut mula tumbuh di kepala bayi dan bahu, punggung, dan pelipis akan ditutup dengan rambut halus yang disebut lanugo.

Kulit bayi juga ditutup dengan lapisan putih yang disebut vernix caseosa yang berfungsi melindungi bayi daripada terkena cecair ketuban. Menjelang akhir bulan kelima, bayi berusia kira-kira 10 inci dan beratnya sekitar 1 paun.

Bulan ke-6 atau minggu kedua puluh satu hingga dua puluh empat

Pada bulan keenam, kulit bayi akan kemerahan, berkerut, dan saluran darah kelihatan jelas. Bayi juga dapat mulai membuka matanya, menanggapi suara dengan gerakan, dan melakukan gerakan yang menyentak ketika mereka cegukan.

Sekiranya dilahirkan sebelum waktunya, bayi dapat bertahan hidup selepas minggu ke-23 dengan penjagaan langsung. Biasanya, bayi pada akhir bulan keenam berukuran sekitar 12 inci dan beratnya sekitar 2 kilogram.

Bulan ke-7 atau minggu kedua puluh lima hingga dua puluh lapan

Bayi akan terus menjadi dewasa dan mengembangkan simpanan lemak di dalam badan. Pada ketika ini, pendengaran bayi juga telah berkembang sepenuhnya. Bayi sering berubah posisi dan akan bertindak balas terhadap rangsangan, termasuk suara, kesakitan, dan cahaya.

Cecair ketuban akan berkurang dan jika bayi dilahirkan sebelum waktunya, kemungkinan akan selamat selepas bulan ketujuh. Menjelang akhir bulan ketujuh, bayi berusia sekitar 14 inci dan berat antara 2 hingga 4 paun.

Perkembangan janin pada trimester ketiga

Ini adalah peringkat terakhir dan sepanjang trimester ini bayi akan mendapat berat badan dan lemak dengan cepat. Juga, pastikan anda bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anda pada trimester ketiga terutamanya mengenai rancangan kelahiran.

Nah, untuk trimester ini, berikut adalah beberapa perkembangan bayi yang perlu anda ketahui.

Bulan ke-8 atau minggu kedua puluh sembilan hingga tiga puluh kedua

Pada bulan kelapan, bayi akan terus matang dan mengembangkan simpanan lemak di dalam badan. Otak bayi juga berkembang dengan pesat dan dapat melihat dan mendengar dengan baik.

Sebilangan besar sistem dalaman berkembang dengan baik, tetapi paru-paru mungkin masih belum matang sepenuhnya. Bayi pada bulan kelapan biasanya panjangnya 18 inci dan berat sekitar 5 paun.

Bulan ke-9 atau tiga puluh tiga hingga minggu keempat puluh

Semasa peringkat ini, bayi akan terus tumbuh dan paru-paru berkembang sepenuhnya dengan betul. Refleks bayi dikoordinasikan dengan baik sehingga dia dapat berkedip, menutup matanya, memusingkan kepalanya, mencengkam dengan kuat, bertindak balas terhadap suara, cahaya dan sentuhan.

Bayi biasanya berukuran sekitar 17 hingga 19 inci dan beratnya antara 5 paun hingga 6 paun.

Pada bulan terakhir ini, wanita hamil dapat melahirkan pada bila-bila masa dan mungkin perlu memperhatikan bahawa bayi kurang bergerak kerana ruang yang ketat. Pada ketika ini, kedudukan bayi telah banyak berubah untuk bersiap sedia untuk kelahiran.

Sebaik-baiknya, bayi berada di dalam rahim dan biasanya akan menyebabkan rasa tidak selesa ketika bayi turun ke pelvis dan bersiap untuk dilahirkan. Nah, pada tahap ini panjang bayi telah mencapai 18 hingga 20 inci dan beratnya sekitar 7 kilogram.

Baca juga: Ketahui Awal, Ini Menyebabkan Keputihan Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

Proses buruh dan penghantaran perlu disiapkan

Doktor biasanya akan menganggarkan tarikh akhir kehamilan berdasarkan kitaran haid terakhir. Namun, harus difahami bahawa hanya 5 peratus bayi yang dilahirkan mengikut ramalan doktor.

Sekiranya bayi tidak dilahirkan pada tarikh yang diramalkan oleh doktor, tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa. Persediaan untuk bersalin dan kelahiran sangat penting, supaya jika bayi dilahirkan lebih awal, wanita hamil tidak panik.

Perbincangan dengan doktor secara berkala sejak awal kehamilan mengenai cara melahirkan dengan selamat. Sekiranya bayi dan ibu sihat, mereka boleh menjalani prosedur kelahiran normal.

Namun, jika anda mempunyai risiko yang boleh membahayakan ibu dan bayi, anda boleh memilih proses kelahiran caesar.

Selepas bersalin, anda biasanya dinasihatkan untuk tinggal di hospital selama beberapa hari untuk memulihkan kesihatan badan anda. Semasa rawatan, anda boleh bertanya kepada pegawai perubatan pakar mengenai cara meletakkan diri semasa menyusu agar bayi selesa.

Pengambilan makanan juga perlu dipertimbangkan kerana makanan bayi masih sepenuhnya berasal dari susu ibu atau susu ibu. Susu ibu yang berkualiti akan menyokong kesihatan dan perkembangan bayi selanjutnya.

Sekiranya anda menghadapi masalah semasa menyusu, anda boleh segera berjumpa pakar untuk mendapatkan penyelesaian yang paling tepat. Jangan takut untuk berunding dengan pelbagai aduan yang berkaitan dengan bayi agar tidak menimbulkan masalah yang lebih serius.

Kehamilan adalah tahap yang dinanti-nantikan oleh setiap wanita, jadi ia memerlukan pengawasan doktor. Bercakap dengan doktor pakar di Good Doctor dan jangan lupa memuat turun aplikasi Good Doctor di sini.