Kesihatan

Berhati-hatilah Selalunya Meremehkan, Ini adalah Gejala Gendang Telinga yang pecah!

Pecah gendang telinga kadang-kadang dialami oleh beberapa orang tanpa menyedarinya. Sekiranya tidak mendapat rawatan yang betul, keupayaan pendengaran boleh hilang.

Oleh itu, mari kita kenali ciri-ciri gendang telinga yang pecah dan bagaimana mengatasinya!

Kenal pasti gegendang telinga

Membran timpani atau biasanya dikenali sebagai gendang telinga adalah lapisan kulit yang nipis dan meregang, seperti gendang, di telinga. Gendang telinga memisahkan telinga luar dari telinga tengah, dan bergetar sebagai tindak balas terhadap gelombang bunyi.

Lancarkan halaman Klinik MayoGendang telinga yang pecah (perforasi membran timpani) adalah lubang atau koyakan pada tisu nipis yang memisahkan saluran telinga dari telinga tengah.

Gendang telinga yang pecah boleh menyebabkan gangguan pendengaran. Ia juga dapat membuat telinga tengah mudah terkena jangkitan.

Gendang telinga yang pecah biasanya sembuh dalam beberapa minggu tanpa rawatan. Tetapi kadang-kadang memerlukan rawatan, termasuk pembedahan untuk menyembuhkannya.

Baca juga: Bahaya Memakai Earphone Semasa Bersenam, Inilah Sebab dan Fakta Penting!

Gejala gendang telinga pecah

Kesakitan adalah gejala utama gendang telinga yang pecah. Bagi sesetengah orang, kesakitan mungkin sangat teruk. Keadaannya dapat tetap stabil sepanjang hari, bahkan meningkat atau menurunnya intensiti.

Pada ketika ini, gendang telinga mungkin pecah. Cairan berair, berdarah, atau nanah mungkin mengalir dari telinga yang terkena.

Pecahnya jangkitan telinga tengah biasanya menyebabkan pendarahan. Jangkitan telinga ini lebih cenderung berlaku pada anak kecil, orang yang demam atau selesema, atau di kawasan yang mempunyai kualiti udara yang buruk.

Anda mungkin mengalami kehilangan pendengaran sementara atau penurunan pendengaran di telinga yang terkena. Bukan hanya itu, anda juga boleh mengalami tinitus, berdering atau berdengung di telinga, atau pening.

Berikut adalah beberapa tanda ketika anda mengalami gegendang telinga yang pecah:

 • Sakit telinga yang dapat mereda dengan cepat
 • Pelepasan seperti lendir, dipenuhi nanah, atau berdarah dari telinga
 • Hilang pendengaran
 • Deringan di telinga atau tinnitus
 • Sensasi berputar aka vertigo
 • Mual atau muntah

Penyebab gegendang telinga pecah

Berikut adalah beberapa penyebab gegendang telinga pecah yang boleh berlaku:

Jangkitan

Jangkitan telinga adalah penyebab umum gendang telinga pecah, terutama pada kanak-kanak. Semasa jangkitan telinga, cecair menumpuk di belakang gendang telinga. Tekanan dari penumpukan cecair dapat menyebabkan membran timpani pecah.

Perubahan tekanan

Aktiviti lain boleh menyebabkan perubahan tekanan di telinga dan menyebabkan gegendang telinga berlubang. Ini dikenal sebagai barotrauma, yang sering terjadi ketika tekanan di luar telinga sangat berbeza dengan tekanan di dalam telinga.

Aktiviti yang boleh menyebabkan barotrauma termasuk:

 • Selam skuba
 • Di dalam kapal terbang
 • Memandu di ketinggian
 • Gelombang kejutan

Kecederaan atau trauma

Kecederaan juga boleh merosakkan gendang telinga. Apa-apa trauma pada telinga atau sisi kepala boleh menyebabkan terkoyak. Berikut ini diketahui menyebabkan pecah gendang telinga:

 • Dihentak di telinga
 • Cedera semasa bersenam
 • Kemalangan kereta
 • Memasukkan objek, seperti kapas, kuku, atau pen, terlalu jauh ke telinga dapat merosakkan gendang telinga juga
 • Trauma akustik, atau kerosakan pada telinga dari bunyi yang sangat kuat, boleh merosakkan gendang telinga. Walau bagaimanapun, kes ini tidak begitu biasa.

Rawatan untuk gendang telinga yang pecah

Rawatan untuk gendang telinga yang pecah umumnya dirancang untuk menghilangkan rasa sakit dan menghilangkan atau mencegah jangkitan. Berikut adalah beberapa cara untuk menanganinya seperti yang dilaporkan oleh halaman: Garis Kesihatan:

Menampal

Sekiranya telinga tidak sembuh dengan sendirinya, doktor biasanya akan mengambil tindakan untuk menutup gendang telinga.

Tampalan tersebut melibatkan meletakkan tampalan kertas berubat di atas air mata di membran. Tompok akan mendorong membran tumbuh semula bersama.

Antibiotik

Antibiotik dapat membersihkan sebarang jangkitan yang mungkin menyebabkan gendang telinga pecah. Ubat ini juga melindungi dari bahaya mengembangkan jangkitan baru dari perforasi.

Doktor akan menetapkan antibiotik oral atau titisan telinga. Selain itu, anda juga diminta menggunakan kedua-dua bentuk rawatan tersebut.

Operasi

Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan atau pembedahan pada telinga mungkin diperlukan untuk menutup lubang pada gendang telinga. Pembaikan pembedahan pada gendang telinga berlubang disebut tympanoplasty.

Semasa timpanoplasti, pakar bedah mengeluarkan tisu dari kawasan badan yang lain dan mencantumkannya ke dalam lubang di gendang telinga.

Ubat semula jadi

Di rumah, anda dapat melegakan kesakitan gegendang telinga yang pecah dengan ubat penahan sakit. Meletakkan kompres yang hangat dan kering di telinga luar beberapa kali sehari juga dapat membantu.

Elakkan aktiviti yang memberi tekanan pada telinga. Kerana, boleh menyakitkan dan memperlambat penyembuhan gendang telinga.

Jangan gunakan titisan telinga over-the-counter kecuali doktor anda mengesyorkannya. Sekiranya gendang telinga pecah, cecair dari titisan ini dapat masuk jauh ke telinga. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah pada gendang telinga.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!