Kesihatan

Jangan ditiru, ini adalah senarai tabiat buruk yang menjadikan anda kurus!

Tabiat buruk yang menjadikan tubuh kurus biasanya dilakukan tanpa menyedarinya. Penurunan berat badan kerana mengamalkan tabiat gaya hidup buruk ini boleh menyebabkan masalah kesihatan lebih lanjut.

Oleh itu, tabiat buruk yang menjadikan kurus perlu diketahui seawal mungkin. Nah, untuk mengetahui beberapa tabiat gaya hidup buruk yang dapat menurunkan berat badan secara tidak sihat, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Perhatikan! Ini adalah cara yang betul untuk duduk untuk mengelakkan saraf terjepit

Apakah tabiat buruk yang menjadikan anda kurus?

Menurut NDTV, tabiat harian yang buruk dapat mempengaruhi tujuan penurunan berat badan anda secara negatif. Perlu diingat, kebanyakan orang yang mempunyai berat badan berlebihan akan mengamalkan tabiat gaya hidup yang buruk untuk mencapai berat badan impian mereka.

Sebenarnya, tabiat buruk yang menjadikan anda kurus sebenarnya boleh menyebabkan masalah perubatan pada masa akan datang. Oleh itu, anda perlu mengelakkan beberapa tabiat buruk yang boleh menyebabkan penurunan berat badan yang tidak sihat seperti:

Selalunya melangkau makanan

Perlu diingat, tubuh memerlukan bahan bakar pada waktu pagi untuk memulakan metabolisme sehingga gula darah mesti ditingkatkan. Untuk itu, jika anda sering melewatkan makan kerana anda terlalu sibuk, ini boleh membuatkan anda menurunkan berat badan dengan tidak sihat.

Tidak banyak kajian membuktikan fakta ini. Namun, apabila anda melewatkan makan, dua perkara berlaku pada badan anda. Pertama, badan akan berfikir bahawa anda kelaparan dan melambatkan metabolisme anda.

Kedua, ketika anda makan, badan anda akan segera menggantikan makanan yang terlepas tetapi tidak diproses dengan betul. Pada akhirnya, nutrien dalam makanan tidak mempunyai faedah yang baik untuk tubuh dan sebenarnya menyebabkan penurunan berat badan.

Tiada sasaran kalori

Tabiat buruk lain yang membuat anda kurus adalah tidak mempunyai sasaran kalori yang jelas, terutama jika anda ingin menurunkan berat badan. Perlu difahami, ketika menguruskan berat badan, perlu mempunyai sasaran kalori yang dirancang.

Apabila anda ingin menurunkan berat badan dengan cepat, mengira kalori dapat membantu anda menentukan pengambilan nutrien yang masuk ke dalam badan. Ia juga dapat membantu dalam jumlah yang anda perlukan untuk makan atau tidak untuk jangka masa yang ditetapkan.

Makan terlalu sedikit

Selain sering membuang makanan, penurunan berat badan yang tidak sihat juga boleh disebabkan oleh makan terlalu sedikit setiap hari. Kebiasaan ini dapat membuat tubuh tidak mengenali tanda-tanda kelaparan yang sebenarnya kerana terbiasa dengan pengambilan makanan yang sedikit.

Tubuh akan terus membakar lemak sehingga anda perlu makan makanan yang mencukupi. Sekiranya anda ingin makan dalam bahagian kecil, pastikan untuk menambah waktu makan anda seperti 3 hingga 5 kali sehari.

Kurang tidur

Kurang tidur atau sering bangun lewat juga merupakan tabiat buruk yang boleh membuat anda kurus. Ini kerana orang yang kurang tidur dan bangun kemudian juga akan mula makan sarapan pada waktu siang.

Sekiranya tabiat ini berlanjutan, ini dapat membuat anda menurunkan berat badan dengan cara yang tidak sihat. Oleh itu, cubalah tidur dengan kerap dan bangun lebih awal untuk mendapatkan pengambilan makanan secara berkala.

Masalah kesihatan kerana badan kurus

Beberapa tabiat buruk yang menjadikan tubuh kurus boleh menyebabkan masalah kesihatan lebih lanjut. Masalah kesihatan yang dapat dialami oleh badan kurus yang tidak sihat, seperti:

Sakit selalu

Sekiranya seseorang tidak mendapat cukup tenaga dari makanan untuk mengekalkan berat badan yang sihat, maka tubuh akan mengalami kesukaran untuk melawan jangkitan. Akibatnya, seseorang menjadi lebih mudah terkena pelbagai jenis penyakit.

Rasa penat sepanjang masa

Kalori adalah ukuran tenaga yang dapat diberikan oleh makanan kepada seseorang. Sekiranya seseorang tidak mendapat cukup kalori untuk mengekalkan berat badan yang sihat, ia boleh menyebabkan badan merasa letih sepanjang hari.

Pertumbuhan perlahan atau terganggu

Mengabaikan tabiat buruk yang menjadikan anda kurus akan membuat pertumbuhan menjadi perlahan atau terganggu. Berat badan yang kurus dan tidak mendapat cukup kalori boleh menyebabkan seseorang sukar untuk berkembang seperti yang diharapkan.

Baca juga: Benarkah mengangkat berat boleh menyebabkan hernia, alias hernia?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!