Kesihatan

Allopurinol Berkesan dalam Menurunkan Asid Urik, Inilah Dos dan Petua Penggunaannya

Allopurinol adalah ubat yang digunakan untuk merawat gout. Ubat ini mampu mengurangkan pengeluaran asid urik dalam badan. Sehingga tubuh mengelakkan penumpukan asid urik yang boleh menyebabkan batu karang atau batu karang.

Selain itu, allopurinol juga dapat digunakan untuk tujuan yang tidak tercantum dalam panduan ubat ini sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi. Jadi penggunaannya perlu digabungkan dengan ubat lain.

Bagaimana ubat ini berfungsi?

Allopurinol tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil perencat xanthine oxidase.

Ubat ini digunakan untuk menurunkan kadar asid urik darah dan air kencing dengan menyekat oksanase xanthine.

Xanthine oxidase adalah enzim yang membantu pengeluaran asid urik dalam badan. Tahap asid urik yang tinggi dalam darah atau air kencing boleh menyebabkan batu karang atau batu karang.

Dalam badan seseorang, kadar asid urik yang tinggi boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk yang berikut:

 • Gout.
 • Batu ginjal, kerosakan buah pinggang, atau rawatan dengan dialisis.
 • Kemoterapi kanser.
 • psoriasis.
 • Penggunaan diuretik (pil air).
 • Diet tinggi minuman bersoda, daging lembu, stik, salami, atau bir.

Apakah kesan sampingan pengambilan ubat ini?

Allopurinol akan menyebabkan rasa mengantuk setelah dimakan. Untuk itu, pastikan anda tidak memandu, menggunakan mesin, atau melakukan tugas lain yang memerlukan tumpuan yang tinggi.

Selain mengantuk, ubat ini juga akan menyebabkan kesan sampingan lain seperti:

 1. Ruam.
 2. Cirit-birit.
 3. Mual.
 4. Perubahan dalam keputusan ujian fungsi hati.
 5. Gout flare-up (penyakit yang biasanya menyerang sendi di pangkal jari kaki. Penyakit ini menunjukkan asid urik yang tinggi di dalam badan).

Kesan sampingan ringan ini biasanya hilang dalam beberapa hari atau beberapa minggu. Tetapi, sekiranya kesan sampingannya bertambah teruk, anda boleh berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: Anda Perlu Tahu, Ini adalah Pilihan Dadah Gout Yang Paling Kuat

Kesan sampingan yang serius

Kesan sampingan yang serius biasanya jarang dialami kerana sebelum diresepkan, doktor akan mempertimbangkan faedah dan kesan sampingan ubat tersebut. Walau bagaimanapun, anda harus segera memberitahu doktor anda sekiranya gejala kesan sampingan muncul seperti di bawah.

 • Kebas.
 • Kesemutan di lengan / kaki.
 • Mudah berdarah / lebam.
 • Keletihan yang tidak biasa.
 • Tanda-tanda masalah buah pinggang (seperti perubahan jumlah air kencing, kencing yang menyakitkan / berdarah).
 • Menguning mata atau kulit.
 • Sakit perut yang teruk.
 • Mual atau muntah berterusan.
 • Air kencing gelap.
 • Penurunan berat badan yang tidak biasa.
 • Sakit mata.
 • Penglihatan berubah.

Reaksi alahan ubat

Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pengambilan ubat gout ini boleh menyebabkan reaksi alergi.

Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mempunyai tanda-tanda reaksi alergi terhadap ubat ini, misalnya:

 • Ruam gatal.
 • Susah bernafas.
 • Bengkak di muka atau tekak.
 • Demam.
 • Pening yang tidak dapat ditanggung

Bagaimana cara mengambil allopurinol?

Ambil ubat ini tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Untuk mengelakkan sakit perut, minum ubat ini selepas makan. Tingkatkan makanan serat untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Anda boleh memotong tablet allopurinol atau menghancurkannya terlebih dahulu jika anda menghadapi masalah untuk mengambilnya sepenuhnya.

Anda juga harus minum ubat ini dengan banyak cecair untuk membantu mencegah batu ginjal. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai jumlah cecair yang harus anda minum setiap hari semasa mengambil allopurinol.

Bagi orang yang mempunyai batu ginjal, anda mungkin disarankan untuk mengurangkan pengambilan protein hewani, natrium, gula halus, atau makanan yang kaya dengan oksalat dan kalsium.

Interaksi dadah

Interaksi ubat adalah keadaan yang boleh mengubah cara ubat berfungsi. Ini berlaku apabila satu ubat diambil dengan yang lain.

Tablet Allopurinol boleh berinteraksi dengan ubat penipisan darah seperti warfarin, capecitabine dan didanosine.

dos allopurinol

Setiap pesakit akan menerima dos yang berbeza mengikut usia dan keadaan perubatan mereka. Ikuti arahan doktor anda atau arahan pada pakej ubat.

Maklumat di bawah adalah dos purata yang digunakan untuk mengambil allopurinol. Sekiranya dos anda berbeza, jangan ubah tanpa pengetahuan doktor anda.

Untuk gout:

 • Matang

Pada mulanya, 100 hingga 300 miligram (mg) sehari, diambil sekali sehari atau dalam dos terbahagi. Doktor akan menyesuaikan dos mengikut keperluan badan anda. Namun, biasanya dos yang diberikan tidak lebih daripada 800 mg sehari.

 • Anak-anak

Penggunaan dan dos mesti ditentukan oleh doktor.

Baca juga: Ini adalah pelbagai penyebab gout yang perlu anda ketahui

Untuk tahap asid urik yang tinggi yang disebabkan oleh ubat barah:

 • Dewasa dan kanak-kanak 11 tahun ke atas

600 hingga 800 miligram (mg) sehari, diambil dalam dos terbahagi selama 2 hingga 3 hari.

 • Kanak-kanak berumur 6 hingga 10 tahun

300 mg sehari, diambil sekali sehari selama 2 hingga 3 hari.

 • Kanak-kanak di bawah 6 tahun

150 mg sehari, diambil sekali sehari selama 2 hingga 3 hari.

Untuk batu ginjal:

 • Matang

200 hingga 300 miligram (mg) sehari, diambil sekali sehari atau dalam dos terbahagi. Doktor akan menyesuaikan dos mengikut keperluan badan anda. Namun, biasanya dos yang diberikan tidak lebih daripada 800 mg sehari.

 • Anak-anak

Penggunaan dan dos mesti ditentukan oleh doktor.

Khusus untuk orang yang mempunyai batu karang, doktor akan menetapkan ubat ini mengikut fungsi buah pinggang. Oleh itu, anda perlu lulus ujian fungsi ginjal terlebih dahulu.

Apa yang berlaku jika ubat tidak sesuai dengan dosnya?

Tablet Allopurinol adalah ubat yang digunakan untuk rawatan jangka panjang. Untuk penggunaan itu mengikut preskripsi doktor.

 • Sekiranya anda berhenti mengambil ubat secara tiba-tiba

Tahap asid urik dalam darah atau air kencing anda akan tetap tinggi.

 • Sekiranya anda terlepas dos:

Sekiranya anda terlepas dos, ambil secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya, langkau dos yang tidak dijawab dan kembali ke jadual dos biasa anda.

Keadaan seperti ini boleh menyebabkan ubat tidak berfungsi dengan baik atau mungkin berhenti berfungsi sepenuhnya. Untuk itu, cubalah betul dalam penggunaan dadah.

Yang paling penting, jangan gandakan dos ubat ini!

 • Sekiranya anda mengambil terlalu banyak ubat

Tahap ubat dalam badan yang terlalu tinggi boleh membahayakan keadaan badan. Ini boleh menyebabkan gejala seperti ruam kulit, cirit-birit dan loya. Sekiranya anda merasa terlalu banyak mengambil ubat ini, hubungi doktor anda atau bilik kecemasan terdekat.

Bagaimana anda tahu jika ubat berfungsi dengan baik?

Doktor anda akan menguji tahap asid urik di dalam badan anda untuk memeriksa sama ada ubat ini berfungsi. Tahap asid urik darah akan menurun kira-kira 1-3 minggu dari kali pertama anda mula mengambil ubat ini.

Sejurus selepas anda mula mengambil ubat ini, anda mungkin mengalami gout (gangguan sendi). Tetapi lama-kelamaan, gejala gout mungkin hilang.

Bagaimana cara menyimpan ubat ini?

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh dari panas, kelembapan dan cahaya langsung. Jangan simpan ubat di tempat yang sejuk dan jauhkan dari kanak-kanak.

Semasa dalam perjalanan, jangan sekali-kali memasukkan ubat ke dalam beg pakaian. Simpan sahaja ubat di dalam beg bawa. Elakkan juga meninggalkan ubat di dalam kereta. Terutama jika cuaca sangat panas.

Amaran dadah

Untuk kumpulan orang dengan keadaan perubatan tertentu, berikut adalah beberapa amaran yang perlu diperhatikan:

 • Bagi penghidap penyakit buah pinggang

Orang yang menghidap penyakit buah pinggang mungkin tidak dapat membersihkan ubat ini dari badan dengan betul. Kandungan allopurinol dalam badan akan meningkat dan menyebabkan lebih banyak kesan sampingan. Ubat ini juga dapat menurunkan fungsi ginjal sehingga dapat memperburuk penyakit ginjal.

 • Untuk wanita hamil

Allopurinol adalah ubat kehamilan kategori C yang bermaksud belum banyak penelitian dilakukan pada manusia untuk memastikan bagaimana ia mempengaruhi janin. Walau bagaimanapun, kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin ketika ibu mengambil ubat tersebut.

Sebelum mengambil ubat ini, berjumpalah dengan doktor anda sekiranya anda hamil atau merancang untuk hamil. Ubat ini tidak dibenarkan jika boleh membahayakan keadaan janin di dalam perut.

 • Bagi wanita yang sedang menyusukan bayi

Allopurinol diketahui masuk ke dalam susu ibu dan menyebabkan kesan sampingan pada anak yang disusui. Bercakap dengan doktor anda mengenai keadaan ini. Doktor anda mungkin menasihati anda untuk berhenti menyusu atau berhenti mengambil ubat ini.

 • Untuk warga tua

Keadaan dan fungsi buah pinggang orang tua mungkin tidak optimum seperti sebelumnya. Ini boleh menyebabkan tubuh memproses ubat dengan lebih perlahan. Akibatnya, ubat akan tinggal di dalam badan lebih lama dan dapat meningkatkan risiko kesan sampingan.

 • Untuk kanak-kanak

Ubat ini belum dikaji lebih lanjut mengenai penggunaannya pada orang di bawah usia 18 tahun.

Pemantauan khas

Anda dan doktor anda harus memantau keadaan kesihatan badan anda semasa menggunakan ubat ini. Ini dilakukan untuk melihat keberkesanan ubat dan keselamatannya untuk tubuh anda. Berikut adalah perkara yang biasanya diberi pemantauan khas:

 1. Fungsi buah pinggang.

Doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah untuk memeriksa seberapa baik buah pinggang di dalam badan anda berfungsi. Sekiranya buah pinggang didapati tidak dapat berfungsi dengan baik, doktor boleh menurunkan dos ubat ini.

 1. Fungsi hati

Doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah untuk memeriksa seberapa baik hati anda berfungsi. Sekiranya hati didapati tidak dapat berfungsi dengan baik, doktor boleh mengurangkan dos ubat ini.

 1. Tahap asid urik.

Doktor anda mungkin melakukan ujian darah untuk memeriksa asid urik di dalam badan anda. Penting untuk mengetahui seberapa baik ubat ini berfungsi.

Adakah terdapat arahan diet khas untuk diikuti?

Bagi pengidap batu karang, doktor mungkin meminta anda makan makanan khas. Diet yang disyorkan adalah diet makanan yang rendah protein hewani (daging), natrium, gula, dan makanan yang kaya dengan oksalat (seperti bayam, bit, saderi, dan kacang hijau).

Anda harus makan banyak makanan berserat tinggi dan minum banyak air. Selain itu, perhatikan juga pengambilan kalsium.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!