Kesihatan

Jangan Abaikan! Ini adalah 6 penyebab pengecutan otot dan cara mengatasinya

Pengecutan otot adalah salah satu gejala atrofi, iaitu keadaan ketika otot berhenti tumbuh dan mengalami pengecutan dan kehilangan jisim. Keadaan ini tidak hanya boleh berlaku pada orang tua (tua), tetapi juga orang yang masih dalam usia produktif.

Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan atrofi otot? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Penyebab pengecutan otot

Terdapat banyak faktor yang boleh membuat otot mengecut. Bermula dari aktiviti yang jarang dilakukan, kekurangan pemakanan, hingga indikasi gangguan kesihatan atau penyakit.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan otot mengecut:

1. kekurangan zat makanan

Pemakanan yang tidak seimbang boleh menjadi penyebab atrofi otot. Pengambilan protein yang rendah, misalnya, boleh menyebabkan penurunan jisim otot.

Dalam beberapa kes, atrofi yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan dapat diperburuk oleh beberapa penyakit seperti: seliak dan barah.

2. Jarang bergerak

Percaya atau tidak, ternyata jarang bergerak dalam jangka masa yang lama boleh membuat otot mengecut, anda tahu. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Rehat di tempat tidur kerana kecederaan jangka panjang atau rawatan untuk penyakit tertentu boleh mengakibatkan penurunan jisim otot.

Menurut penyelidikan, pembaziran otot boleh berlaku dalam 10 hari pada orang dewasa yang sama sekali tidak aktif. Kekuatan otot yang menurun akan berlaku dalam masa yang sama, biasanya pada minggu pertama.

3. Faktor usia

Dengan bertambahnya usia, beberapa organ dan bahagian badan akan mengalami penurunan fungsi, salah satunya adalah otot. Di samping itu, ketika memasuki usia lanjut, tubuh akan merasa lebih sukar untuk memproses dan menyerap protein yang sebenarnya dapat mendorong pertumbuhan otot.

Penurunan kemampuan tubuh memproses protein kemudian menyebabkan otot mengecut, mengakibatkan keadaan yang disebut sarcopenia.

Menurut data Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), sarcopenia sendiri telah mempengaruhi kehidupan sepertiga warga tua di seluruh dunia.

Baca juga: Senarai Penyakit Degeneratif pada Warga Emas: Bermula dari Diabetes hingga Osteoporosis

4. Faktor genetik

Atrofi otot tulang belakang adalah gangguan genetik yang menyebabkan kehilangan sel-sel saraf motorik menjadikan otot mengecut. Salah satu pencetus adalah kelainan pada kromosom 5 yang mengalami gangguan mutasi. Gejala awal biasanya melemahkan otot.

5. Penyakit serius

Pengecutan otot boleh menjadi tanda atau komplikasi masalah kesihatan yang serius. Penyakit ini termasuk sklerosis lateral amyotrophic, arthritis atau polio, ke myositis atau keradangan otot itu sendiri.

6. Masalah neurologi

Kecederaan kerana keadaan tertentu boleh merosakkan saraf yang mengawal otot, mengakibatkan keadaan yang disebut atrofi otot neurogenik. Apabila ini berlaku, otot berhenti berkontraksi kerana mereka tidak lagi dapat menerima rangsangan dari saraf.

Bagaimana mengatasinya?

Sekiranya tidak dirawat, pengecutan otot yang tidak dirawat dapat melemahkan badan dan menghalang pergerakannya. Jadi, anda mungkin sukar bekerja. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi pengecutan otot:

Sukan

Beberapa jenis senaman boleh berguna untuk membina kekuatan otot. Bukan hanya kekuatan, latihan tertentu juga dapat mengekalkan jisim otot dan meminimumkan risiko penurunan fungsinya.

Baca juga: Latihan Kardio vs Mengangkat Berat, Mana Yang Lebih Baik untuk Badan?

Terapi ultrasound

Terapi ultrasound adalah salah satu rawatan yang agak baru, dapat membantu mengatasi pembaziran otot. Pelepasan gelombang suara frekuensi tinggi akan diarahkan ke kawasan tertentu di badan. Tujuannya adalah untuk merangsang otot untuk berkontrak.

Kekalkan pengambilan nutrien

Pengambilan nutrien yang seimbang dapat membantu tubuh menjaga dan mengekalkan otot. Makanan yang mengandungi kalori dan protein, misalnya, dapat membantu mendorong perkembangan dan pertumbuhan jisim otot.

Terapi fizikal

Terapi fizikal mungkin melibatkan beberapa teknik untuk merawat dan mencegah pembaziran otot. Tanya ahli terapi untuk menentukan jenis terapi atau senaman mana yang sesuai. Biasanya, terapi ini dapat dilakukan walaupun seseorang tidak dapat menggerakkan bahagian badan tertentu.

Prosedur pembedahan

Sekiranya semua kaedah di atas telah dilakukan tetapi tidak berkesan, doktor mungkin mencadangkan untuk mengambil prosedur perubatan seperti pembedahan.

Biasanya, prosedur pembedahan dilakukan untuk meningkatkan fungsi otot pada orang dengan atrofi yang disebabkan oleh keadaan neurologi, kecederaan, dan kekurangan zat makanan.

Itulah antara penyebab pengecutan otot yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda merasakan penurunan kekuatan otot, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!