Kesihatan

Fahami Tiga Tahap Jangkitan HIV, Apa Gejala?

HIV adalah virus yang menyerang sistem imun. Gejala dalam keadaan ini bergantung pada tahap jangkitan HIV. Tanpa rawatan, tahap HIV dapat berkembang menjadi AIDS. Ketahui lebih lanjut mengenai tahap jangkitan HIV di sini.

Berdasarkan data Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), dianggarkan terdapat sekitar 38 juta orang di dunia yang hidup dengan HIV pada tahun 2019, sementara jumlah kematian yang berkaitan dengan HIV mencapai 690.000 orang.

Baca juga: Ingin melakukan ujian HIV? Kenali pelbagai jenis

Mengenal HIV

Seperti yang telah dijelaskan bahawa HIV (virus imunodefisiensi manusia) adalah virus yang menyerang sistem imun. Virus boleh merosakkan atau memusnahkan sel darah putih yang dikenali sebagai sel CD4.

Anda perlu tahu bahawa sel-sel ini memainkan peranan penting bagi tubuh untuk melawan jangkitan, virus, bakteria, dan kulat. HIV boleh disebarkan melalui kontak dengan cecair badan tertentu atau melalui jarum berkongsi.

Tanpa rawatan yang tepat, HIV secara beransur-ansur dapat memusnahkan lebih banyak sel dan melemahkan sistem kekebalan tubuh, yang dapat membuat tubuh tidak dapat melawan jangkitan. Sekiranya HIV tidak dirawat, ia boleh menyebabkan AIDS (sindrom imunodefisiensi yang diperoleh).

Tahap jangkitan HIV

Jangkitan HIV boleh menyebabkan gejala yang berbeza, bergantung pada tahap jangkitan HIV. Sekiranya HIV tidak segera diobati, jangkitan HIV dapat berkembang dalam tiga tahap atau tahap, yaitu jangkitan akut, jangkitan kronik, dan AIDS.

Pesakit mungkin tidak mempunyai gejala sama sekali selama bertahun-tahun atau sehingga keadaannya serius. Satu-satunya cara untuk mengetahui jangkitan HIV adalah dengan menjalani ujian.

Rawatan perubatan yang tepat dapat membantu mengawal tahap perkembangan HIV, yang dapat mencegah atau memperlambat perkembangan gejala. Oleh itu, rawatan secepat mungkin setelah diagnosis positif sangat penting.

Berikut adalah peringkat jangkitan HIV.

1. Tahap 1: Jangkitan akut

Ketika HIV memasuki tubuh, virus dapat membiak dengan sangat cepat, menyebabkan tahap virus dalam darah sangat tinggi. Pada masa ini, virus dapat menular dengan mudah kepada orang lain, melalui darah, air mani, cairan rektum, dan susu ibu.

Dalam 2-4 minggu setelah terdedah kepada virus, beberapa orang mengalami gejala seperti selesema. Ini adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap jangkitan. Keadaan ini boleh bertahan selama beberapa hari atau minggu.

Sementara itu, ada yang mungkin tidak merasakan gejala sama sekali setelah terdedah kepada virus. Melancarkan dari halaman Berita Perubatan Hari IniPada peringkat awal jangkitan, virus ini bereplikasi menggunakan sel CD4 dan menyebar ke seluruh badan.

Gejala seperti selesema tahap akut jangkitan HIV termasuk:

 • Demam
 • Sakit otot atau sendi
 • Keletihan
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Kemunculan ruam pada kulit
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Sakit tekak
 • Tumis
 • Mual atau muntah

Baca juga: Jangan Abaikan! Ini adalah gejala awal HIV yang harus anda perhatikan

2. Tahap 2: Jangkitan kronik (laten asimtomatik atau klinikal)

Pada peringkat kedua jangkitan HIV, virus ini masih aktif dan terus mereplikasi, tetapi berkembang biak pada kadar yang sangat rendah. Walaupun begitu, virus ini terus merosakkan sistem imun. Tahap jangkitan HIV ini sering menyebabkan tiada gejala.

Tanpa rawatan, tahap ini dapat berlangsung selama 10-15 tahun, tetapi juga dapat berkembang dengan cepat. Penularan virus juga masih berlaku pada fasa ini.

Pada akhir tahap dua, jumlah virus HIV dalam darah (viral load) meningkat, sementara jumlah sel CD4 menurun. Gejala boleh berlaku jika tahap virus di dalam badan meningkat, yang dapat berkembang ke tahap tiga.

Terapi antiretroviral dapat membantu memperlambat atau menghentikan perkembangan HIV. Ubat ini dapat membantu mengurangkan viral load ke tahap yang sangat rendah.

Seseorang yang mengambil ubat seperti yang ditetapkan mungkin tidak mengalami jangkitan HIV tahap 3.

3. Tahap 3: AIDS

Tahap tiga atau AIDS adalah tahap jangkitan HIV yang paling maju. Ini boleh berlaku apabila sistem imun rosak sepenuhnya sehingga tidak lagi dapat melawan jangkitan.

Tanpa rawatan, jumlah virus dalam tubuh dapat terus meningkat dan jumlah CD4 terus menurun. Beban viral yang tinggi juga sangat menular. Diagnosis AIDS boleh dibuat apabila jumlah sel CD4 berada di bawah 200.

Gejala AIDS

Berikut ini adalah gejala jangkitan HIV tahap tiga atau AIDS, seperti yang dilaporkan oleh: HIV.gov.

 • Pengurangan berat badan yang cepat
 • Demam
 • Berpeluh banyak pada waktu malam
 • Keletihan yang melampau
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Cirit-birit kronik
 • Luka yang berlaku di kawasan mulut atau kemaluan
 • Pneumonia
 • Tompok merah, coklat, atau keunguan di bawah kulit, hidung, atau kelopak mata.

Dengan rawatan yang betul, seseorang dapat pulih dari jangkitan atau penyakit yang berkaitan dengan HIV. Rawatan juga bermanfaat dari segi mengawal jangkitan HIV. Rawatan untuk jangkitan oportunistik mungkin termasuk antivirus, antibiotik, dan antijamur.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!