Kesihatan

Sama dengan jerawat, inilah faktor yang menyebabkan milia tumbuh di dekat mata!

Mendekati usia 30 tahun, banyak wanita mengadu munculnya bintik-bintik putih kecil di bawah mata yang disebut milia. Penampilan yang sangat mengganggu, apa yang anda fikir adalah penyebab milia dekat mata?

Untuk mengetahui jawapannya, anda boleh melihat ulasan mengenai penyebab milia dekat mata dan cara mengatasinya di bawah.

Apa itu milia?

Milia adalah bintik-bintik putih kecil yang muncul di permukaan kulit. Milia bukan sahaja menyerang orang dewasa, bayi yang baru lahir juga dapat mengalami keadaan ini.

mengikut Berita Perubatan Hari IniMilia, yang juga sering disebut bintik susu, tidak termasuk dalam kategori jerawat.

Milia juga berbeza dengan komedon, yang mengandungi nanah, jadi itu bukan tanda pori tersumbat. Milia biasanya muncul di pipi atau di bawah mata dan tidak berbahaya.

Punca pertumbuhan milia dekat mata

Milia dekat mata. Sumber foto: Shutterstock

Milia muncul akibat keratin yang terperangkap di bawah permukaan kulit. Keratin adalah protein semula jadi yang bertanggungjawab memberi kekuatan pada sel kulit, kuku, dan rambut.

Apabila sel kulit rosak dan mati, ia dikumpulkan oleh keratin dan terperangkap di dalam liang. Inilah yang menyebabkan milia dekat mata atau kawasan muka yang lain.

Di samping itu terdapat juga beberapa faktor lain yang boleh menjadi penyebab milia dekat mata. Contohnya, penggunaan alat kosmetik yang tidak sesuai, atau trauma dari prosedur kosmetik tertentu. Ada juga yang mengalami milia kerana rawatan topikal seperti penggunaan ubat kortikosteroid.

Apabila lokasi milia dianggap terlalu dekat dengan mata, doktor akan memerlukan bantuan pakar oftalmologi untuk merawatnya. Namun, jika lokasinya cukup jauh, doktor secara amnya dapat mengambil tindakan terhadap milia dengan lebih bebas.

Rawatan milia dekat mata

Dalam beberapa kes, milia boleh pergi sendiri tanpa prosedur.

Tetapi jika milia yang anda miliki sudah sangat menjengkelkan, maka anda boleh mengambil langkah rawatan di bawah.

Dipetik dari Garis Kesihatan, menangani milia yang tidak terlalu teruk boleh dilakukan di rumah. Contohnya dengan melaksanakan beberapa cara berikut:

1. Membersihkan dan mengelupas kulit secara berkala

Basuh muka anda dan pengelupasan dengan lembut pada bahagian kulit yang mempunyai keratin.

Gunakan tuala suam untuk membuang sel kulit mati dan membantu keratin yang terperangkap melarikan diri dari permukaan kulit.

2. Gunakan air mawar atau manuka madu

Semburkan air mawar atau sapukan topeng yang terbuat dari madu manuka di wajah anda secara berkala sebelum tidur. Kandungan anti-radang pada kedua-duanya telah terbukti menjadikan wajah lebih halus dan halus.

Jangan lupa, elakkan memerah milia kerana selain tidak berjaya membuatnya hilang, ia juga akan merengsakan kulit dan meninggalkan bekas luka.

Langkah-langkah perubatan untuk menghilangkan milia di dekat mata

Ahli dermatologi boleh merawat milia secara profesional dengan pilihan prosedur berikut:

1. Pengekstrakan dengan jarum kecil

Ini adalah kaedah yang paling biasa untuk menghilangkan milia. Prosedur menggunakan jarum kecil atau gunting untuk merobek bahagian kulit yang mempunyai milia.

Tindakan ini cuba membuka pori-pori kulit sehingga keratin yang terperangkap dapat keluar dan dilakukan oleh pakar dermatologi.

2. Pembedahan laser

Dalam kaedah ini, doktor akan menggunakan laser kecil untuk membuka pori-pori kulit yang terkena milia.

3. Cryotherapy

Bertujuan untuk menghilangkan milia, teknik rawatan ini menggunakan nitrogen cair untuk membekukan dan memusnahkan milia dari dalam.

Walaupun cukup berkesan, kaedah ini tidak digalakkan untuk merawat milia yang terletak di dekat mata. Ini kerana ia akan sangat menyakitkan dan risikonya terlalu berbahaya bagi mata. Selain itu, tindakan ini juga boleh menyebabkan kecederaan dan perubahan pigmen pada kulit.

Milia mungkin sangat mengganggu penampilan anda, tetapi perlu diingat bahawa kehadiran mereka mungkin tidak kekal. Tetapi daripada mengabaikannya, anda tetap dinasihatkan untuk memastikan bahawa milia bukanlah gejala penyakit kulit yang lebih serius kepada doktor.