Kesihatan

7 Prosedur Pertolongan Cemas untuk Kemalangan (P3K) Yang Anda Perlu Tahu

Pertolongan Cemas dalam Kemalangan (P3K) adalah kemahiran penting untuk dikuasai, terutama ketika anda berada dalam keadaan kecemasan dan ada nyawa yang perlu diselamatkan, sehingga profesional perubatan tiba.

Bila-bila masa dan di mana sahaja, anda atau orang di sekitar anda boleh cedera atau sakit, dan anda tidak pernah tahu bila keadaan kecemasan melanda.

Dengan menggunakan pertolongan cemas, anda boleh berperanan untuk menghentikan kemalangan kecil daripada menjadi lebih teruk. Walaupun dalam keadaan kecemasan perubatan yang serius, anda bahkan dapat menyelamatkan nyawa.

Itulah sebabnya sangat penting untuk belajar kemahiran pertolongan cemas. Dalam artikel ini, mari kita bincangkan apa itu pertolongan cemas, dan beberapa kemahiran pertolongan cemas yang perlu anda ketahui.

Apakah Pertolongan Cemas dalam Kemalangan (P3K)?

Pertolongan cemas. Sumber Foto: Futurelearn.com

Pertolongan Cemas dalam Kemalangan (P3K), atau dalam bahasa Inggeris yang dikenali sebagai pertolongan cemas.

Istilah ini merujuk kepada rawatan kecemasan atau rawatan yang mesti diberikan dengan segera, ketika seseorang cedera atau sakit, sehingga rawatan perubatan profesional tersedia.

Untuk keadaan kecil, rawatan pertolongan cemas mungkin mencukupi. Namun, untuk masalah yang lebih serius, rawatan pertolongan cemas perlu diteruskan, dengan rawatan intensif lebih lanjut.

Keputusan untuk bertindak dengan betul dengan pertolongan cemas juga merupakan masalah hidup dan mati. Bagi anda yang berada dalam situasi di mana anda perlu memohon pertolongan cemas, anda boleh memulakan dengan memperkenalkan diri anda kepada orang yang cedera atau sakit.

Jelaskan bahawa anda bersedia membantu dan berhasrat memberikan pertolongan cemas. Orang itu mesti memberi anda kebenaran untuk menolong mereka, dan jangan menyentuhnya sehingga mereka setuju untuk dibantu.

Namun, jika anda menghadapi orang yang keliru, atau seseorang yang cedera parah atau sakit, anda boleh menganggap bahawa mereka mahu anda menolong mereka. Ini biasanya dikenali sebagai 'persetujuan tersirat' atau 'persetujuan tersirat'.

Baca juga: Hidup Sihat dengan Makanan yang Baik untuk Hati, Ayuh!

Kaedah melakukan Pertolongan Cemas dalam Kemalangan (P3K)

Cara pertolongan cemas dalam kemalangan. Sumber Foto: Petrotrainingasia.com

Pertolongan cemas untuk luka bakar

Untuk merawat luka bakar kecil, bilas air sejuk di kawasan yang terbakar sehingga 15 minit. Sekiranya ini tidak mungkin, sapukan kompres sejuk ke kawasan tersebut.

Namun, elakkan meletakkan ais ke tisu yang terbakar, kerana boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan. Penghilang rasa sakit juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

Menggunakan gel atau krim lidah buaya juga dapat mengurangkan rasa tidak selesa akibat luka bakar kecil.

Untuk membantu mencegah jangkitan, sapukan salap antibiotik, dan tutup luka bakar dengan kain kasa bersih. Selepas itu, anda harus menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Pertolongan cemas dalam keadaan tidak sedar (CPR)

Pertolongan cemas dalam kemalangan - CPR. Sumber Foto: Urec.uark.edu

Sekiranya anda melihat seseorang pingsan atau tidak sedarkan diri, segera hubungi bahagian kecemasan. Walau bagaimanapun, jika kawasan di sekitar orang yang tidak sedarkan diri kelihatan selamat, mungkin anda boleh menghampirinya dan memulakan CPR (Cardiopulmonary Resuscitation).

Walaupun anda tidak mempunyai latihan formal, anda boleh menggunakan CPR dengan tangan, untuk membantu seseorang tetap hidup sehingga bantuan profesional tiba.

Perkara pertama yang dapat dilakukan dalam melakukan CPR dengan tangan, adalah meletakkan kedua tangan di tengah dada, dengan satu tangan di atas tangan yang lain.

Kemudian, tekan terus ke bawah untuk menekan dada mereka berulang kali, pada kadar sekitar 100 hingga 120 mampatan seminit.

Pertolongan cemas untuk sengatan lebah

Seseorang yang disengat lebah dan tidak menunjukkan tanda-tanda reaksi alergi biasanya dapat dirawat tanpa bantuan profesional.

Sekiranya penyengat masih tersekat di bawah kulit, gosokkan benda kecil yang rata seperti kad kredit, atau benda rata yang lain, pada kulit penyengat untuk mengeluarkannya.

Kemudian basuh kawasan itu dengan sabun dan air, dan sapukan kompres sejuk sehingga 10 minit untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.

Untuk mengubati gatal atau sakit akibat sengatan, anda juga boleh memohon losyen calamine atau pes baking soda dan air, di kawasan itu beberapa kali sehari.

Pertolongan cemas untuk mimisan

Untuk merawat seseorang yang mengalami mimisan, cuba minta mereka duduk dan menyandarkan kepalanya ke hadapan. Dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda, tekan dengan kuat atau picit lubang hidung yang tertutup.

Anda boleh terus menggunakan tekanan ini selama lima minit, periksa dan ulangi sehingga pendarahan berhenti. Sekiranya anda mempunyai sarung tangan vinil nitril, anda juga boleh menggunakannya.

Sekiranya mimisan berterusan selama 20 minit atau lebih, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan kecemasan. Orang tersebut juga perlu mendapat rawatan susulan sekiranya kecederaan itu menyebabkan mimisan.

Baca juga: Jangan Panik, Inilah Cara Mengatasi Mimisan Semasa Berpuasa

Pertolongan cemas untuk serangan jantung

Pertolongan cemas untuk serangan jantung. Sumber Foto: Belmarrahealth.com

Sekiranya anda merasakan seseorang mungkin mengalami serangan jantung, segera hubungi bahagian kecemasan. Sekiranya mereka diberi nitrogliserin, bantu mereka mencari dan mengambil ubat ini.

Tutupi mereka dengan selimut dan berhibur sehingga bantuan profesional tiba. Sekiranya mereka sukar bernafas, kendurkan pakaian di dada dan leher mereka, dan mulailah CPR jika mereka kehilangan kesedaran.

Pertolongan cemas untuk bayi

Untuk mempersiapkan kemungkinan kecemasan, adalah sangat baik jika anda mempunyai alat pertolongan cemas yang lengkap di rumah atau di dalam kereta anda.

Terutama jika anda mempunyai bayi, anda mungkin perlu mengganti atau menambahkan beberapa produk dalam kit pertolongan cemas standard, dengan alternatif yang sesuai untuk bayi.

Contohnya, alat pertolongan cemas anda harus merangkumi termometer bayi dan bayi acetaminophen atau ibuprofen. Penting juga untuk menyimpan peti pertolongan cemas ini di tempat yang tidak dapat dicapai oleh bayi anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!