Kesihatan

Ini Perubahan Keadaan Kesihatan Ibu Semasa Janin Berusia 7 Bulan

Apabila usia kehamilan memasuki 7 bulan, ibu akan sering merasakan pergerakan janin di dalam rahim. Perkembangan janin 7 bulan bermula pada usia kehamilan 29 minggu hingga usia 32 minggu.

Bayi pada usia itu akan mengalami kenaikan berat badan, fungsi pendengaran, dan biasanya menendang perut.

Perkembangan janin selama 7 bulan

Semasa memasuki trimester kehamilan ketiga, lakukan konsultasi kesihatan dengan pakar sakit puan sekurang-kurangnya 2 minggu sekali.

Melangkah pada bulan ke-7 kehamilan, ini bermakna waktu kelahiran akan semakin hampir. Pada usia kehamilan ini terdapat beberapa perubahan yang berlaku, termasuk:

1. Memasuki 29 minggu kehamilan

Perkembangan janin pada usia 7 bulan atau tepat pada usia 29 minggu, bayi sudah mempunyai panjang sekitar 38.6 cm dan berat sekitar 1.25 kg. Pada usia ini, bayi lebih aktif bergerak sehingga tendangan kecil semakin terasa.

Ini akan menandakan beberapa perkembangan seperti di bawah:

  • Paru-paru dan saluran pencernaan bayi hampir berkembang sepenuhnya.
  • Perkembangan otak bayi telah meningkat, dan kepala janin tumbuh.

2. Memasuki 30 minggu kehamilan

Memasuki minggu ke-30 kehamilan, kesukaran mendapatkan posisi tidur yang selesa semakin dirasakan oleh wanita hamil. Perkembangan bayi di dalam rahim dapat mencapai 39-40 cm, dan berat badan dapat mencapai sekitar 1.4 kg.

Ini akan menunjukkan beberapa perkembangan seperti di bawah:

  • Perkembangan janin memasuki 7 bulan (30 minggu) menjadikan perut terasa semakin sesak.
  • Mata bayi dapat dibuka dan ditutup, dapat membezakan antara gelap dan terang.

3. Memasuki minggu kehamilan ke-31

Memasuki minggu ke-31, panjang janin telah mencapai sekitar 41 cm dengan berat sekitar 1.5 kg, penglihatan janin juga semakin bertambah.

Perbezaan lain pada usia 31 minggu adalah:

  • Pergerakan bayi menjadi lebih stabil.
  • Anda dapat melihat timbunan lemak di bawah kulit, supaya keadaan bayi lebih kelihatan tetapi dengan ukuran yang lebih kecil.

4. Memasuki 32 minggu kehamilan

Memasuki usia 32 minggu, panjang badan bayi telah mencapai sekitar 42 cm dengan berat yang boleh mencapai 1.8 dan bahkan 2 kg. Kepala bayi pada umumnya sudah mulai turun, seperti dalam keadaan bersalin.

Perkembangan lain pada usia 32 minggu adalah:

  • Kuku di jari dan jari kaki mula terbentuk.
  • Paru-paru terus berkembang, tetapi mereka tidak berkembang sepenuhnya sehingga anda harus menunggu beberapa minggu lagi.

Itulah fasa beberapa perkembangan janin yang memasuki usia 7 bulan. Dalam kehamilan 7 bulan ini, anda akan merasakan banyak perubahan dalam badan anda yang menyebabkan ketidakselesaan.

Keluhan seperti sakit perut, sukar buang air besar, sakit belakang, sesak nafas, atau kaki yang sedikit bengkak, dan sukar tidur juga mungkin dialami. Walau bagaimanapun, keadaan ini adalah normal sehingga tidak perlu terlalu panik.

Perkara lain yang sering dirasakan pada kehamilan 29-32 minggu ialah anda sering mengalami kekejangan, terutama pada waktu malam. Keadaan ini pastinya menjadikan posisi tidak selesa dan menyebabkan keadaan tidur sukar.

Sekiranya anda mengalami beberapa keadaan yang dirasakan sangat mengganggu, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan.

Untuk masalah ini, anda boleh berjumpa doktor di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found