Kesihatan

Perbezaan Antara Demam Biasa dan Suhu Tubuh Corona: Inilah Fakta Lengkap

Pandemik COVID-19, yang bermula di Wuhan, China, terus merebak. Tercatat, lebih dari 200 negara di seluruh dunia telah terkena virus SARS-CoV-2 ini. Kerana kebanyakan kes positif bermula dengan demam, mengetahui suhu badan pesakit yang dijangkiti COVID-19 adalah sangat penting.

Berapakah suhu badan anda semasa anda dijangkiti COVID-19? Bagaimana ia berbeza dengan demam biasa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Kajian Membuktikan Makanan Fermentasi Kimchi Dapat Menurunkan Risiko COVID-19

Suhu badan manusia normal

Sebelum mengetahui mengenai suhu badan COVID-19 atau gejala suhu badan pesakit positif untuk COVID-19, anda perlu memahami suhu normal tubuh manusia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia menjelaskan bahawa suhu badan manusia normal adalah dalam lingkungan 36.5 ° C hingga 37 ° C, tanpa mengira suhu di luar.

Suhu badan akan disesuaikan dengan keadaan di sekitarnya. Iaitu jika sejuk di sekitar anda, suhu badan anda juga akan menurun. Memakai jaket atau pakaian tebal ketika sejuk dapat mengelakkan panas badan menurun.

Bagaimana suhu badan Corona (pesakit positif)?

Baru-baru ini, demam dikaitkan dengan gejala COVID-19. Klinik Mayo mendefinisikan demam sebagai kenaikan suhu badan sementara. Kenaikan suhu menunjukkan bahawa sesuatu yang tidak normal berlaku di dalam badan.

Seseorang boleh dikatakan demam jika suhu tubuhnya melebihi suhu normal biasa seperti yang telah dijelaskan sebelumnya. Demam biasanya akan reda atau hilang dalam beberapa hari.

Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan COVID-19, keadaannya berbeza. Suhu badan akan naik dalam jangka masa yang lebih lama, disertai dengan gejala lain. Petikan dari WebMD, lebih daripada 90 peratus kes positif COVID-19 didahului oleh demam.

Inilah yang membuat banyak tempat awam menerapkan pengukuran suhu badan sebelum membenarkan seseorang memasuki kawasan tersebut. Walaupun kenaikan suhu badan tidak dapat dijadikan tanda aras sebagai gejala COVID-19.

Baca juga: Penemuan Baru, Ini adalah 6 Jenis Penyakit COVID-19 Berdasarkan Gejala

Perbezaan antara demam biasa dan Corona

Sejak pertama kali muncul wabak Di Wuhan, China, tidak sedikit orang yang segera bimbang dijangkiti penyakit itu ketika mereka demam. Memang, sehingga kini, tidak ada tanda aras yang pasti untuk suhu badan semasa menguncup COVID-19.

Namun, ada beberapa perkara yang dapat membezakan antara demam normal dan demam sebagai gejala Corona.

mengikut Perubatan Johns Hopkins, selain dapat bertahan lebih lama, suhu badan Corona dapat 'naik dan turun'. Dari satu segi, seseorang dapat mengalami panas dan sejuk dalam masa yang singkat.

Perbezaan seterusnya, demam biasa pada amnya tidak disertai dengan aduan lain. Namun, pada pesakit COVID-19, biasanya diikuti oleh batuk kering, sakit tekak, kesukaran bernafas, sakit otot, sakit kepala, kelemahan, dan pengurangan deria bau.

Cara mengukur suhu badan Corona

Terdapat banyak cara untuk mengukur suhu badan Corona. Cara termudah adalah dengan menggunakan termometer digital yang boleh digunakan secara bergantian dengan orang lain. Cukup 'menembak' lampu merah ke dahi untuk melihat hasilnya.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendapatkan hasil yang terbaik, cubalah mengambil suhu mulut atau mulut. St. Hospital Penyelidikan Jude di Amerika Syarikat, pengukuran oral adalah kaedah terbaik untuk menentukan suhu badan.

Lalu, berapa kerap seseorang mesti memeriksa suhu badannya? Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) sarankan untuk selalu memeriksa suhu badan secara teratur setiap pagi dan malam, kemudian catatnya dalam jadual.

Lakukan pengukuran ini dan amati selama 14 hari untuk mengetahui sama ada anda dijangkiti virus Corona atau tidak. Tempoh 14 hari itu sendiri merujuk kepada tempoh inkubasi virus yang mencetuskan COVID-19.

Baca juga: Fakta-fakta di Sebalik Pesakit COVID-19 Yang Telah Sembuh Ternyata Dijangkiti Lagi

Demam tidak selalu sinonim dengan COVID-19

Sebilangan besar kes positif COVID-19 didahului oleh demam. Walau bagaimanapun, ketiadaan demam tidak bermaksud bahawa anda bebas dari jangkitan virus ini.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), tidak semua kes COVID-19 bermula dengan demam atau gejala lain. Di Indonesia, kumpulan ini disebut Orang Tanpa Gejala (OTG).

Berita Perubatan Hari Ini dijelaskan, kes OTG lebih kerap dijumpai pada orang muda. Ini dikaitkan dengan sistem kekebalan tubuh yang masih berkesan untuk melawan virus. Jadi, pelbagai gejala seperti demam tidak akan muncul pada awal waktu.

Walaupun tidak menunjukkan tanda-tanda, RSUP dr. Soeradji Tirtonegoro menjelaskan, gejala masih dapat muncul tetapi untuk jangka waktu yang lebih lama, iaitu 24 hari setelah jangkitan pertama.

Nah, itu adalah penjelasan lengkap mengenai suhu badan Corona dan perbezaannya dan demam biasa. Sekiranya demam tidak hilang sehingga 14 hari dan disertai dengan gejala lain, segera kunjungi hospital terdekat untuk menjalani ujian COVID-19.

Pantau perkembangan COVID-19 di Indonesia melalui laman web resmi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!