Kesihatan

Jangan minum dengan cuai, ibu, ini adalah ubat ulser yang selamat untuk wanita hamil

Semasa kehamilan, tentu saja, banyak wanita hamil mengalami gangguan pencernaan, salah satunya adalah ulser. Tetapi jangan makan dengan cuai kerana boleh membahayakan janin. Berikut adalah ubat ulser yang selamat untuk wanita hamil, periksa!

Baca Juga: Bukan Sekadar Rasa Makanan, Halia dan Kunyit Boleh Merupakan Ubat-ubatan gastrik semula jadi

Ubat gastrik yang selamat untuk wanita hamil

Ulser boleh menyebabkan selera makan seseorang berkurang dan boleh membahayakan wanita hamil. Berikut adalah ubat untuk mengatasi bisul yang selamat untuk wanita hamil, termasuk:

Ubat yang mengandungi omeprazole

Ubat ini biasanya digunakan untuk menghilangkan rasa sakit di perut dan kerongkongan, misalnya, peningkatan asid perut atau kecederaan pada dinding perut.

Ubat ini tergolong dalam kelas perencat pam (PPI). Kandungan dalam ubat omeprazole diklasifikasikan sebagai ubat yang selamat untuk wanita hamil. Tetapi anda masih harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu agar lebih tepat.

Antasid

Antasid adalah salah satu ubat ulser yang boleh dimakan untuk wanita hamil. Tahap magnesium dan natrium dalam ubat antasid tidak terlalu tinggi, kemungkinan besar selamat untuk diminum oleh wanita hamil.

Untuk berada dalam keadaan selamat, anda harus berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai jenis ubat ulser terbaik semasa kehamilan. Elakkan mengambil antasid semasa mengandung tanpa berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda terlebih dahulu.

Ranitidine adalah ubat ulser yang selamat untuk wanita hamil

Ranitidine adalah sejenis ubat untuk menyekat atau mengurangkan asid berlebihan di perut atau saluran pencernaan. Ubat ini dapat mengurangkan refluks asid gastrik dari saluran pencernaan, sehingga mengurangkan rasa sakit seperti mual dan sakit akibat bisul.

Ubat ini termasuk ubat-ubatan yang selamat untuk dimakan oleh ibu hamil kerana tidak menimbulkan masalah pada janin, walaupun ubat ini juga akan menyeberangi plasenta bayi dan boleh sampai ke janin.

Tetapi anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu yang memahami keadaan kehamilan anda.

Baca juga: Selain segar dan manis, apa faedah sirsak untuk wanita hamil?

Herba dan cara semula jadi untuk merawat ulser perut untuk wanita hamil

Halia

Halia adalah ubat semula jadi untuk ulser perut yang selamat diambil oleh ibu hamil. Kandungan sebatian fenolik dalam halia dipercayai dapat menghilangkan kerengsaan pada saluran gastrointestinal dan mengurangkan pengecutan perut.

Ini dapat mengurangkan risiko asid dari perut naik ke kerongkongan. Dengan kata lain, kemungkinan refluks asid gastrik dapat dielakkan dengan memakan halia.

Anda boleh memakan halia merah yang telah direbus. Kemudian bancuh menggunakan sedikit madu. Minuman ini mampu mengurangkan rasa mual di perut dan mencegah keradangan akut.

Air kelapa

Selain baik untuk wanita hamil, ternyata air kelapa dapat digunakan sebagai ubat ulser alami yang selamat untuk dimakan oleh wanita hamil. Air kelapa mengandungi banyak mineral dan vitamin yang dapat mengurangkan rasa mual di perut.

Air kelapa juga dapat membantu meningkatkan pencernaan, menguatkan sistem pencernaan, mencegah sembelit dan pedih ulu hati (pedih ulu hati) apabila asid perut meningkat

Tidak hanya itu, air kelapa juga mampu mengatur kadar pH dalam tubuh, mencegah asam lambung tinggi, dan meningkatkan metabolisme tubuh.

Elakkan makanan yang mengandungi ragi

Anda harus mengelakkan memakan semua jenis makanan yang mengandungi pengembang atau tepung seperti roti atau pastri.

Ini kerana makanan ini boleh menyebabkan asid perut meningkat secara drastik dan timbulnya rasa mual dan sakit perut. Sekiranya anda ingin makan roti, anda harus memilih yang mengandungi gandum utuh, sehingga tinggi serat.

Elakkan mengambil kafein

Wanita hamil tidak boleh mengambil minuman dengan kandungan kafein yang tinggi seperti kopi, teh dan coklat. Minuman yang mengandungi kafein sebenarnya boleh memperburuk keadaan kesihatan dan membuat perut lebih mual dan ingin muntah.

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!