Kesihatan

Ibu, Inilah 6 Posisi Selesa untuk Menyusukan Anak Kecil Anda

Pengalaman menjadi ibu baru pastinya menggembirakan. Walaupun ada kalanya ibu baru keliru tentang beberapa cara untuk menjaga anak mereka. Termasuk mengenai cara menyusukan bayi atau kedudukan penyusuan yang betul.

Walaupun mereka telah mendapat ketentuan mengenai posisi penyusuan susu ibu dari doktor, masih ada yang masih merasa bingung atau merasa tidak selesa dengan posisi yang disarankan. Untuk itu, berikut adalah beberapa kedudukan penyusuan yang boleh anda cuba sehingga anda merasakan bahawa anda telah menemui corak yang betul.

6 pilihan posisi penyusuan untuk ibu

Pelbagai posisi untuk menyusukan bayi untuk ibu baru. (Foto: breastfeedingbuddies.com)

1. Buaian memegang posisi penyusuan

Ini adalah kedudukan yang paling biasa bagi ibu yang baru mula menyusu. Kelebihan kedudukan ini adalah ia dianggap paling mudah dilakukan. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan kedudukan ini:

 • Anda perlu mencari posisi duduk yang selesa. Contohnya, duduk di kerusi yang mempunyai sokongan tangan, untuk menolong badan bayi.
 • Kemudian pegang bayi dan letakkan kepala bayi di celah salah satu lengan anda. Ibu boleh meletakkan tangannya di atas kerusi, sementara tapak tangan menyokong bahagian bawah bayi.
 • Posisikan hidung bayi sejajar dengan payudara. Sekiranya ibu membawanya menggunakan tangan kanan, maka hadapilah di payudara kanan.

2. Kedudukan palang buaian silang

Kedudukan ini serupa dengan kedudukan buaian tahan. Perbezaannya di sini ialah ibu menyokong kepala bayi dengan telapak tangan. Kelebihan kedudukan ini ialah ibu dapat memastikan bahawa pangkal mulut bayi ke payudara betul. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan kedudukan ini.

 • Ibu boleh duduk dengan selesa.
 • Kemudian pegang bayi dan sokong kepala bayi dengan satu tangan. Contohnya, menggunakan tapak tangan kiri.
 • Kemudian lengan kiri digunakan untuk menyokong badan bayi.
 • Ibu pastikan meletakkan bayi di payudara bertentangan dengan tangan yang digunakan untuk menyokong bayi.

3. Kedudukan berbaring sebelah atau berbaring di sisi anda

Kedudukan ini biasanya disarankan untuk ibu yang melahirkan dengan pembedahan caesar. Kelebihan kedudukan ini bagi ibu yang menjalani pembedahan ceaser adalah bahawa badan bayi tidak memberi tekanan pada perut ibu yang masih belum pulih dari jahitan. Cara melakukan kedudukan ini adalah:

 • Anda boleh berbaring dan memusingkan badan anda, kemudian letakkan bayi di sisi anda dan menghadap anda.
 • Posisikan hidung bayi sejajar dengan puting ibu.
 • Kemudian gunakan tangan anda untuk membantu menyokong bahagian belakang bayi.
 • Atau ibu boleh menggunakan baji selimut di punggung bayi sebagai sokongan supaya bayi dapat mencapai payudara dengan lebih mudah.
 • Sementara itu ibu dapat menyokong payudara dengan menggunakan tangan yang lain supaya kedudukan penyusuan untuk bayi lebih selesa.

4. Kedudukan bertahan bola sepak

Kedudukan ini dipanggil pegangan bola sepak kerana ia serupa dengan cara orang membawa bola. Kelebihan kedudukan ini ialah ia sesuai untuk ibu yang menyusukan anak kembar dan bagi mereka yang mempunyai payudara besar.

Dilaporkan dari Mayoclinic.orgPosisi ini juga disarankan untuk ibu yang baru melahirkan dengan pembedahan caesar. Sama seperti posisi berbaring sebelah, kedudukan ini juga tidak membuat perut ibu tertekan.

Tetapi yang kurang adalah ibu memerlukan bantuan bantal atau pertolongan lain untuk menopang badan bayi agar si kecil anda tetap selesa semasa menyusu. Langkah-langkah untuk melakukan kedudukan ini adalah:

 • Gunakan sebelah tangan untuk menyokong bayi, misalnya menggunakan tangan kanan. Kemudian letakkan kepala bayi di telapak tangan kanan.
 • Sokong badan bayi menggunakan lengan kanan. Pastikan membengkokkan siku agar ibu dan bayi lebih selesa.
 • Kemudian letakkan mulut bayi sejajar dengan payudara kanan.
 • Sementara itu, dengan menggunakan tangan kiri, anda boleh menopang payudara anda dengan telapak tangan anda membentuk huruf C.
 • Gunakan bantal untuk menolong badan bayi untuk memberi keselesaan kepada ibu dan juga bayi.

5. Kedudukan bayi yang sedang duduk atau duduk bayi

Terutama untuk kedudukan ini, ia dapat dilakukan ketika bayi lebih besar. Posisi ini juga biasanya dilakukan ketika bayi tidak selesa duduk diam dalam keadaan terbaring. Kelebihan kedudukan ini, bayi dapat menyesuaikan diri dengan posisi yang lebih selesa. Petua untuk selesa melakukan posisi ini termasuk:

 • Ibu boleh duduk tegak dan meletakkan bayi anda di pangkuan anda dalam keadaan duduk menghadap anda, dengan mulut anda sejajar dengan payudara anda.
 • Bayi anda boleh bersandar pada salah satu lengan anda untuk lebih selesa.
 • Sementara itu, semasa menyusu, ibu dapat membantu menyokong punggung dan leher si kecil. Pastikan juga kedudukan ini tidak menutup hidung bayi.

6. Kedudukan santai atau berbaring

Posisi ini secara amnya dilakukan untuk ibu menyusu yang masih dalam keadaan pulih setelah melahirkan. Kelebihan kedudukan ini ialah ibu dapat terus berbaring ketika menyusu. Walaupun kekurangan bayi mungkin memerlukan sedikit masa sebelum dapat membuat selak yang betul.

Inilah cara untuk melakukan kedudukan ini.

 • Cari posisi berbaring yang selesa. Pastikan kepala dan leher anda disokong dengan betul.
 • Kemudian bayi berada di perut anda, dengan kepalanya selari dengan payudara.
 • Semasa menyusu dalam posisi ini, pastikan bayi tidak mengalami kesukaran bernafas, kerana hidungnya mungkin ditutupi oleh payudara anda.

Berikut adalah beberapa kedudukan yang boleh dilakukan oleh ibu semasa menyusukan anak kecil anda. Petua tambahan, bagi ibu yang baru melahirkan, boleh menggunakan bantal untuk menyusu agar kedudukan penyusuan lebih selesa.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!