Kesihatan

Klorida Dequalinium

Dequalinium chloride adalah bahan aktif dari beberapa jenama ubat, masing-masing mempunyai fungsi khusus sebagai bakteriostatik. Sebatian ini merangkumi kation amonium kuarter dalam bentuk garam diklorida.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah dequalinium chloride, dos, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa dequalinium chloride?

Dequalinium chloride digunakan untuk merawat jangkitan pada mulut dan tekak, seperti sariawan dan tonsilitis. Ia juga digunakan untuk mengobati jangkitan vagina setempat, sama ada disebabkan oleh bakteria atau jamur.

Dequalinium chloride boleh didapati sebagai oral lozenge dan tablet vagina untuk merawat jangkitan faraj. Beberapa jenama ubat ini termasuk ubat bebas yang boleh didapati tanpa preskripsi doktor.

Apakah fungsi dan faedah dequalinium chloride?

Dequalinium chloride berfungsi sebagai agen antimikroba topikal yang mempunyai sifat antiseptik dan disinfektan.

Dequanilium mempunyai banyak mekanisme tindakan, termasuk dengan memecah kebolehtelapan sel bakteria, menghambat metabolisme sel bakteria, menghentikan sintesis protein bakteria, dan juga mempengaruhi pembentukan DNA mikroorganisma.

Berdasarkan sifatnya, dequalinium chloride mempunyai manfaat merawat keadaan berikut:

Jangkitan mulut dan tekak

Sifat antiseptik dequalinium dalam bentuk lozenges dapat membunuh pelbagai jenis jangkitan kecil pada mulut dan tekak akibat bakteria dan kulat.

Menghisap tablet akan menyebabkan ubat bertindak secara langsung pada kawasan jangkitan, terutamanya mulut dan tekak. Selain itu, ia juga dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa dan sakit akibat jangkitan.

Mekanisme tindakan bakteria (membunuh bakteria) dan racun kulatnya (membunuh kulat) cukup pantas. Ubat ini akan meningkatkan kebolehtelapan sel, sehingga menghalang aktiviti enzimatik mikroorganisma.

Kesan bakteria dan fungisida terbukti berfungsi dalam masa 30 hingga 60 minit. Namun, untuk mendapatkan hasil yang maksimum, rawatan disarankan untuk digunakan secara berkala.

Vaginosis bakteria

Dequalinium chloride yang diformulasikan sebagai tablet faraj berguna untuk merawat jangkitan topikal pada vagina. Ubat ini berguna untuk merawat pelbagai jenis mikroorganisma, termasuk vulvovaginitis, vaginosis bakteria dan trichomoniasis.

Dequalinium adalah antimikroba yang cukup berkesan terhadap bakteria gram, positif dan gram negatif, ragi dan protozoa. Ubat ini akan mensasarkan spektrum mikroorganisma yang luas dan juga spesies Candida peranan dalam menyebabkan kandidiasis.

Jenama dan harga Dequalinium chloride

Anda boleh mendapatkan ubat ini di beberapa farmasi tanpa preskripsi doktor. Beberapa jenama dequalinium chloride yang telah beredar di Indonesia adalah Degirol, SP Troches Meiji, Decamedin, dan Fluomizin.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat dequalinium chloride dan harganya:

 • Tablet Degirol Loz. Penyediaan lozenges untuk merawat keradangan rongga mulut dan sakit tekak. Ubat ini dihasilkan oleh Darya Varia dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.5951 / jalur yang mengandungi 4 tablet.
 • SP Pasukan Melon. Penyediaan lozenges untuk mencegah dan merawat jangkitan pada rongga mulut. Ubat ini dihasilkan oleh Meiji Indonesia dan anda bisa mendapatkannya dengan harga Rp 10.8000 / pcs yang mengandungi 6 tablet.
 • Sampul surat SP Troches Meiji Straw Loz. Penyediaan lozeng berperisa strawberi untuk merawat jangkitan pada rongga mulut termasuk sariawan. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 5,988 / helai berisi 6 tablet.
 • Sampul 10S Degirol Loz tablet. Lozenges tersedia untuk merawat sakit tekak, keradangan akibat jangkitan pada rongga mulut dan tekak. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 14,168 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Efisol Liquid 10ml. Penyediaan penyelesaian untuk merawat jangkitan sariawan dan bau mulut. Ubat ini mengandungi dequalinium Cl 5mg dan thymol 2.5mg yang dihasilkan oleh Novell Pharma. Anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 38,703 / pcs.
 • Efisol Loz. Penyediaan lozenge mengandungi 250 mcg dequalinium Cl dan 25 mg asid askorbik (vitamin C). Ubat ini dihasilkan oleh Novell Pharma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 35,531 / dos yang mengandung 20 tablet.

Bagaimana anda mengambil dequalinium chloride?

Ikuti arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pembungkusan preskripsi. Jangan mengambil lebih banyak atau lebih lama daripada yang disyorkan. Tanya ahli farmasi jika ada sesuatu yang anda tidak faham mengenai dos ubat.

Ubat ini boleh didapati sebagai lozenge. Anda boleh memakannya dengan menghisapnya dan membiarkan ubat larut perlahan di mulut anda. Ambil tablet setiap 2 hingga 3 jam dan tidak lebih dari 8 tablet sehari.

Untuk penyediaan penyelesaian topikal, anda boleh menggunakan ubat di kawasan yang menyakitkan, seperti sariawan. Gunakan aplikator steril, misalnya Putik kapas, untuk memohon ubat. Buang aplikator terpakai dan jangan simpan.

Gunakan ubat untuk tempoh rawatan terpendek yang diperlukan untuk rawatan sehingga gejala hilang. Elakkan menggunakan ubat dalam jangka masa panjang dan berulang kali.

Beri rehat rawatan untuk setiap dos ubat. Jangan menggandakan dos ubat tepat pada waktunya untuk menebus dos yang tidak dijawab dalam keadaan apa pun.

Sekiranya simptom jangkitan anda tidak hilang dalam masa tiga hari, atau jika ia semakin teruk, berbincanglah dengan doktor anda lagi.

Anda boleh menyimpan dequalinium chloride pada suhu bilik untuk mengelakkan kelembapan dan cahaya matahari selepas digunakan.

Berapakah dos dequalinium klorida?

Dos dewasa

Jangkitan kecil pada mulut dan tekak

 • Dos biasa mengandungi 250mcg dequalinium sebagai lozenges: satu tablet setiap 2 hingga 3 jam.
 • Dos maksimum: 8 tablet sehari.

Vaginosis bakteria

Dos biasa: satu tablet vagina pada dos 10 mg sekali sehari selama 6 hari rawatan.

Dos anak

Jangkitan kecil pada mulut dan tekak

Dos untuk kanak-kanak berumur lebih dari 10 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan dos dewasa.

Adakah ubat selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Dequalinium chloride tidak termasuk dalam kategori ubat kehamilan (Kategori N). Tidak diketahui juga apakah ubat ini dapat diserap dalam susu ibu.

Lozenges umumnya tidak berbahaya untuk digunakan semasa mengandung atau menyusu. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat semasa mengandung atau menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan dequalinium chloride?

Lozenges umumnya tidak menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan mungkin berlaku pada beberapa pesakit kerana tindak balas badan. Kesan sampingan berikut mungkin muncul:

 • Reaksi alergi terhadap ubat-ubatan, termasuk gatal-gatal, ruam, sesak nafas, pembengkakan muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Sakit lidah
 • Sensasi terbakar
 • Ketidakselesaan di perut, termasuk loya

Beritahu doktor anda jika gejala kesan sampingan muncul dan tidak hilang, atau bertambah buruk, atau jika kesan sampingan lain berlaku.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan dequalinium chloride jika anda pernah mengalami reaksi alergi terhadap ubat ini sebelumnya.

Anda mungkin tidak sesuai menggunakan ubat ini jika anda menggunakan produk yang mengandungi surfaktan anionik, fenol, klorokresol. Perhatikan kandungan produk ubat gigi dan sabun yang anda gunakan selama tempoh rawatan.

Klorida dequlinium oral tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Rujuk doktor atau ahli farmasi sebelum memberi ubat kepada anak-anak.

Persediaan tablet vagina tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan ulserasi pada permukaan faraj atau mulut. Tablet faraj juga tidak boleh diberikan kepada gadis remaja yang tidak mengalami haid pertama.

Elakkan minum alkohol semasa anda mengambil dequalinium chloride. Kesan sampingan tertentu boleh meningkat apabila anda menggunakan ubat pada masa yang sama.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.