Kesihatan

Benjolan Kecil Muncul di Depan Faraj? Mungkin akibat sista Bartholin

Gangguan sista Bartholin hingga kini masih terdengar asing, kerana ia belum begitu popular di kalangan wanita. Umumnya, kebanyakan orang akan tertanya-tanya, adakah sista Bartholin berbahaya atau tidak?

Untuk menjawabnya, anda boleh mengetahui perkara mengenai sista Bartholin melalui ulasan di bawah:

Apa itu sista Bartholin?

Kista Bartholin berlaku apabila kelenjar Bartholin membengkak kerana cecair berlebihan.

Lokasi kelenjar ini sendiri berada di setiap sisi mulut faraj, tepatnya di labia. Kehadiran sista di kawasan ini tidak normal dan biasa berlaku pada wanita usia aktif seksual.

Kista Bartholin biasanya muncul dalam ukuran yang agak kecil. Mereka berukuran kira-kira satu inci hingga 1 inci diameter. Dilaporkan Garis Kesihatan, kira-kira 2 peratus wanita dapat mengalami gejala penyakit ini pada usia 20-an.

Penyebab sista Bartholin

Secara umum, penyakit ini tidak menyebabkan gejala serius yang menjadikannya dikategorikan sebagai berbahaya. Untuk mengetahui penyebabnya, anda mesti memeriksa terlebih dahulu fungsi kelenjar Bartholin itu sendiri.

Mempunyai fungsi utama menghasilkan cecair pelincir di dalam vagina, cecair yang dihasilkan oleh kelenjar Bartholin akan membantu menjadikan hubungan seksual selesa dan tidak menyakitkan.

Agar cairan keluar secara normal, ia mesti melalui celah di bahagian bawah bukaan faraj yang berukuran kira-kira 2 cm. Apabila bukaan saluran tersekat oleh sesuatu, cecair tidak dapat keluar sehingga terkumpul dan membentuk sista.

Adakah sista Bartholin berbahaya dan patut dibimbangkan?

Walaupun penyakit ini bukan gangguan kesihatan yang mengancam nyawa, ia masih boleh menyebabkan ketidakselesaan. Ini wajar kerana kista Bartholin juga menyebabkan gejala tertentu.

Adapun pelaporan Berita Perubatan Hari IniGejala yang akan timbul dari penyakit ini termasuk:

  1. Benjolan kecil dan tidak menyakitkan muncul di bahagian depan faraj
  2. Kemerahan muncul berhampiran bahagian depan faraj
  3. Bengkak berhampiran faraj
  4. Ketidakselesaan ketika duduk, berjalan, dan melakukan hubungan seks

Walau bagaimanapun, jika kista telah dijangkiti, gejala yang muncul akan terus berkembang. Sebahagian daripadanya adalah kekeringan faraj, demam, dan menggigil.

Cara merawat kista Bartholin

Memandangkan sifatnya yang tidak berbahaya, rawatan kista Bartholin, terutama yang kecil dan tidak bergejala, tidak memerlukan perhatian perubatan yang serius. Aduan mengenai penyakit ini dapat diatasi dengan beberapa cara, iaitu:

Penjagaan rumah

Duduk di dalam mandi air suam secara teratur dapat membantu mengeluarkan cecair sista keluar dan mengalirkannya.

Di samping itu, menggunakan kompres hangat lembut pada vagina juga boleh memberi kesan yang sama. Sebilangan besar kes sista Bartholin akan sembuh dengan rawatan ini.

Dadah

Sekiranya sista sudah menyebabkan kesakitan, anda boleh mengambil beberapa jenis ubat bebas. Contohnya, penghilang rasa sakit seperti acetaminophen untuk melegakan ketidakselesaan.

Sementara itu, jika kista telah dijangkiti, doktor secara amnya akan menetapkan antibiotik.

Operasi

Dalam beberapa kes terdapat juga komplikasi penyakit ini yang perlu dirawat dengan lebih serius.

Secara amnya, pembedahan adalah jalan keluar yang akan diambil untuk merawat kista Bartholin yang telah menunjukkan gejala khas, misalnya:

  1. Kista membesar, jadi doktor akan membentuk celah kecil yang membolehkan cecair keluar dan mengalir
  2. Kista membesar dan disertai dengan gejala berulang, doktor akan memasukkan tiub kecil ke dalam kita dan meninggalkannya selama beberapa minggu. Tiub ini berfungsi sebagai saluran keluar cecair dan menjaga saluran vagina tetap terbuka
  3. Marsupialisasi, adalah prosedur yang melibatkan membuat bukaan tetap kecil agar cecair keluar. Tindakan ini juga merupakan langkah pencegahan agar kista tidak terbentuk lagi

Sekiranya ketiga-tiga prosedur di atas tidak berfungsi untuk sista Bartholin anda, langkah rawatan terakhir yang mungkin dilakukan adalah membuang kelenjar Bartholin itu sendiri.

Inilah sebabnya mengapa anda perlu berjumpa doktor sekiranya anda merasakan ada sesuatu yang tidak biasa mengenai kesihatan organ intim anda. Pemeriksaan yang betul akan membantu meningkatkan peluang pemulihan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!