Kesihatan

Pemasangan Pena untuk Keretakan, Adakah Terdapat Risiko atau Kesan Sampingan?

Fraktur adalah keadaan yang memerlukan rawatan segera. Penempatan pen tulang adalah salah satu prosedur yang boleh dilakukan untuk merawat patah tulang dalam kes tertentu.

Sebagai tujuan rawatan, penting bahawa tulang dapat kembali berfungsi dengan baik dalam kedudukan normalnya. Lalu, apa faedah memasang pen tulang? Bagaimana ianya berfungsi? Dan adakah risiko dan kesan sampingan yang boleh disebabkan?

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur pemasangan pen, lihat ulasan lengkap di bawah.

Baca juga: Ciri-ciri tulang patah yang mesti anda ketahui, apakah itu?

Kenali pena tulang

Pemasangan pen. Sumber gambar: //orthoinfo.aaos.org/

Pena atau implan yang digunakan untuk merawat patah tulang adalah alat yang diperbuat daripada logam, biasanya dari keluli tahan karat atau titanium. Pena atau implan digunakan untuk memastikan tulang yang patah berada dalam kedudukan normal.

Walau bagaimanapun, jika prosedur melibatkan penggantian sendi, implan juga dapat dibuat dari bahan lain, seperti kobalt atau krom. Implan selamat digunakan oleh badan, jadi jarang menyebabkan reaksi alergi.

Penempatan tulang pena hanya dilakukan untuk merawat kes patah yang teruk atau serius yang tidak dapat diatasi dengan menggunakan cor atau belat.

Ini biasanya merangkumi kecederaan tulang yang tidak stabil, atau patah tulang yang melibatkan sendi.

Dalam ortopedik, terdapat dua jenis implan, iaitu kekal atau sementara. Dalam implan kekal, ini akan dikekalkan dalam jangka masa panjang. Biasanya terdiri daripada penggantian pinggul, lutut, atau sendi lain.

Sementara itu, implan sementara akan dikeluarkan setelah beberapa bulan atau tahun. Sebelum proses penyingkiran implan dilakukan, doktor akan memastikan tulang-tulang itu benar-benar menyatu melalui pemeriksaan sinar-X.

Faedah memasang pena tulang

Sekiranya patah tulang, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan. Doktor akan menentukan pilihan rawatan yang sesuai berdasarkan faktor-faktor tertentu, seperti keparahan dan lokasi patah tulang.

Pemasangan pen tulang dilakukan melalui prosedur pembedahan. Tulang yang patah mesti stabil atau disokong sehingga tulang cukup kuat untuk menahan berat dan pergerakan badan.

Tujuan pena tulang itu sendiri adalah untuk menstabilkan tulang yang patah atau membantu tulang sembuh pada kedudukan yang betul. Bukan hanya itu, faedah menggunakan pen atau implan lain termasuk:

  • Menghubungkan semula tulang yang patah
  • Mengekalkan kestabilan tulang dan sendi
  • Penggantian sendi yang rosak

Dipetik dari halaman OrthoInfo, pena pena juga memungkinkan untuk jangka masa yang lebih pendek di hospital, sehingga membolehkan tulang berfungsi normal lebih awal.

Di samping itu, prosedur ini juga dapat membantu mengurangkan risiko nonunion (proses penyembuhan berhenti) dan malunion (penyatuan tulang dalam kedudukan tidak normal).

Baca juga: Jangan Panik, Inilah Rawatan Fraktur Yang Tepat

Prosedur penyisipan pen tulang

Sebelum prosedur dijalankan, terdapat beberapa peringkat yang perlu dilalui. Berikut adalah penjelasan masing-masing mengenai proses pemasangan pena tulang.

Pemeriksaan doktor

Doktor akan membuat pemeriksaan terlebih dahulu. Semasa pemeriksaan oleh doktor, beritahu doktor tentang sejarah perubatan anda, pembedahan sebelumnya, dan ubat-ubatan yang sedang anda ambil.

Ujian pencitraan untuk melihat lokasi patah tulang juga akan dilakukan, misalnya, seperti pemeriksaan X-Ray, cimbasan tomografi berkomputer (Imbasan CT), pengimejan resonans magnetik (MRI) imbasan.

Sebelum operasi, anda akan diminta untuk berpuasa selama beberapa jam, terutamanya jika anda akan menjalani pembedahan di bawah anestesia umum.

Semasa prosedur operasi

Sejurus sebelum operasi, anestesia umum akan diberikan, sehingga pesakit tidak akan merasa sakit semasa prosedur. Kemudian, pakar bedah akan membuat sayatan dan mengembalikan tulang ke kedudukan normal.

Selepas itu, tulang akan dipegang bersama dengan implan khas seperti batang logam, skru, atau piring yang berfungsi untuk menyatukan tulang. Jenis implan yang digunakan bergantung pada lokasi dan jenis patah tulang.

Setelah pen diletakkan, doktor akan menutup sayatan dengan jahitan atau jahitan. Kemudian, doktor akan membalut luka dengan kain kasa dan meletakkan cor atau serpihan pada kawasan tulang yang terkena.

Untuk proses pemulihan itu sendiri, biasanya berlangsung selama 6-8 minggu. Walau bagaimanapun, jangka masa boleh berbeza dan bergantung pada jenis patah tulang dan lokasi patah tulang.

Risiko dan kesan sampingan pemasangan pena tulang

Pada dasarnya, risiko memasukkan pena tulang boleh dikatakan rendah dan jarang berlaku. Walaupun ada risiko, dipetik dari Garis Kesihatan, risiko boleh merangkumi reaksi alergi terhadap anestetik, pendarahan, dan jangkitan.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan risiko ini dengan selalu mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor sebelum dan selepas operasi.

Sementara itu, kesan sampingan yang sering diadukan adalah sakit dan sakit di kawasan tulang di mana pena melekat pada udara sejuk.

Itulah beberapa maklumat mengenai pemasangan pena tulang. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai prosedur memasukkan pen, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!