Kesihatan

Kebaikan BCAA untuk Tubuh: Meningkatkan Jisim Otot untuk Menurunkan Berat Badan!

BCAA adalah asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. Sebenarnya, asam amino ini mempunyai banyak faedah untuk tubuh, salah satunya berperanan dalam proses pembentukan otot.

Ayuh, ketahui faedah lain dari BCAA dan makanan yang mengandungi BCAA di bawah.

Baca juga: 5 Manfaat Temu Ireng untuk Kesihatan yang mesti Anda Ketahui

Apa itu BCAA?

Terdapat kira-kira dua puluh asid amino yang berbeza yang membentuk ribuan protein dalam tubuh manusia. Sembilan daripada dua puluh dianggap asid amino penting. Ini bermaksud bahawa asid amino ini tidak dihasilkan oleh badan, tetapi mesti diperoleh dari makanan.

Dari sembilan asid amino penting, tiga adalah asid amino rantaian bercabang (BCAAs). Yang termasuk dalam kategori BCAA adalah leucine, isoleucine, dan valine.

Tidak seperti kebanyakan asid amino lain, kebanyakan BCAA dipecah di otot, bukan di hati. Oleh itu, BCAA memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga semasa anda bersenam.

Kebaikan BCAA untuk badan

Anda perlu tahu bahawa BCAA memainkan peranan penting untuk tubuh, dari membina otot hingga mengurangkan keletihan semasa bersenam.

Oleh itu, agar anda mengetahui lebih lanjut mengenai faedah BCAA, berikut adalah penjelasan lengkap.

1. Menggalakkan pertumbuhan otot

Meningkatkan pertumbuhan otot adalah salah satu faedah BCAA yang paling terkenal. Manfaat ini diperoleh berkat leucine BCAA yang dapat mengaktifkan jalur tertentu dalam tubuh, yang merangsang sintesis protein otot.

Satu kajian mendapati bahawa orang yang menggunakan minuman yang mengandungi 5,6 gram BCAA setelah melakukan latihan ketahanan mengalami peningkatan 22% dalam sintesis protein otot.

Walau bagaimanapun, hasil yang diperoleh adalah 50 peratus lebih rendah jika dibandingkan dengan kajian lain yang melihat penggunaan protein whey dengan jumlah BCAA yang sama.

Protein whey sendiri mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan untuk pembinaan otot.

2. Membantu mengurangkan sakit otot

Kadang-kadang, rasa sakit boleh berlaku dalam satu atau dua hari semasa bersenam, terutamanya jika rutin bersenam baru.

Kesakitan ini dikenali sebagai sakit otot yang tertangguh (DOMS) yang boleh berlaku 12-24 jam selepas bersenam.

Pada dasarnya, penyebab sebenar keadaan ini masih belum diketahui, tetapi kerosakan pada otot dianggap menyumbang kepada DOMS. Nah, BCAA dapat membantu mengurangkan kerosakan otot sambil mengurangkan gejala DOMS.

Beberapa kajian bahkan menunjukkan bahawa BCAA dapat mengurangkan pemecahan protein semasa bersenam dan juga tahap kreatin kinase yang lebih rendah, yang dianggap terlibat dalam kerosakan otot.

3. Mengurangkan keletihan ketika bersenam

Otot menggunakan BCAA ketika anda bersenam. Ini boleh menyebabkan kadar darah turun. Apabila ini berlaku, kadar triptofan asid amino penting di otak meningkat. Di otak, triptofan kemudian diubah menjadi serotonin.

Serotonin adalah bahan kimia di otak yang dianggap menyumbang kepada keletihan semasa bersenam.

Dua kajian menunjukkan bahawa peserta yang mengambil suplemen BCAA dapat membantu meningkatkan fokus semasa bersenam. Ini dianggap sebagai manfaat pengurangan keletihan BCAA.

4. Mengurangkan komplikasi penyakit hati

Manfaat lain dari BCAA adalah bahawa mereka dapat meningkatkan kesihatan pada seseorang dengan sirosis hati, yang merupakan penyakit kronik di mana fungsi hati menjadi terganggu. Ensefalopati hepatik adalah salah satu komplikasi penyakit hati kronik.

Dalam tinjauan yang menunjukkan pada pesakit dengan penyakit hati, suplemen BCAA mungkin berguna untuk mengurangkan gejala HE.

5. Mengekalkan berat badan yang sihat

BCAA juga dapat membantu mencegah kenaikan berat badan dan mengurangkan lemak badan.

Dalam satu kajian melaporkan bahawa orang yang mengambil kira-kira 15 gram BCAA dari makanan setiap hari dapat membantu mengurangkan risiko kegemukan hingga 30 persen dibandingkan dengan peserta yang hanya mengambil sekitar 12 gram sehari.

Walau bagaimanapun, peserta yang menggunakan BCAA lebih sedikit juga mengambil kira-kira 20 gram protein keseluruhan sehari, dan ini mungkin mempengaruhi hasilnya.

Baca juga: 6 Cara Meningkatkan Metabolisme untuk Menurunkan Berat Badan

Makanan apa yang mengandungi BCAA?

BCAA boleh didapati dalam beberapa makanan serta makanan tambahan protein keseluruhan. Mendapatkan BCAA dari sumber protein lengkap adalah kaedah terbaik dan lebih bermanfaat. Kerana, sumber protein lengkap mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh.

Beberapa sumber BCAA termasuk:

  • Daging
  • Ikan, seperti salmon
  • Telur
  • Keju
  • Kacang
  • Tahu dan tempe.

Beberapa keadaan yang tidak digalakkan mengambil suplemen BCAA

Pada kebanyakan orang, suplemen BCAA dianggap selamat untuk diambil dan tidak menyebabkan kesan sampingan.

Walau bagaimanapun, makanan tambahan BCAA tidak boleh diambil untuk penghidap diabetes sklerosis lateral amyotrophic (ALS) atau juga dikenali sebagai penyakit Lou Gehrig. Seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan.

Sebaliknya, seseorang yang juga menderita penyakit kencing sirap maple yang merupakan penyakit genetik juga harus membatasi pengambilan BCAA. Ini kerana badan tidak dapat memecah BCAA dengan betul.

Itulah beberapa maklumat mengenai faedah BCAA. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai BCAA, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!