Kesihatan

Kenali ciri kehamilan ektopik: janin tumbuh di luar rahim

Pernahkah anda mendengar kehamilan di luar rahim sehingga janin tidak dapat berkembang secara normal? Keadaan ini disebut kehamilan ektopik. Nah, itu lebih jelas mengenali ciri-ciri kehamilan ektopik berikut.

Apakah kehamilan ektopik?

Perbandingan kehamilan ektopik dan normal. (Foto: //www.shutterstock.com)

Kehamilan ektopik berlaku apabila telur yang disenyawakan melekat di luar rahim. Biasanya telur melekat pada salah satu tiub fallopi, tiub yang menghubungkan ovari ke rahim.

Telur juga boleh melekat pada rongga perut atau serviks. Dengan keadaan ini telur tidak akan dapat berkembang menjadi bayi dan kesihatan ibu dapat terganggu.

Baca juga: Mitos Tentang Kehamilan Yang Masih Dipercayai, Lihat Fakta!

Gejala kehamilan ektopik

Sakit pada satu bahagian perut

Berhati-hatilah jika anda mengalami kesakitan pada satu bahagian perut kerana ini adalah tanda kehamilan ektopik. Biasanya rasa sakit terasa tiba-tiba dan terasa lebih pedih.

Pendarahan faraj

Sekiranya anda mengalami pendarahan yang berwarna merah kecoklatan atau hitam dan berair, ada baiknya berjumpa doktor. Pendarahan ini mungkin lebih ringan atau lebih berat daripada biasa.

Kemunculan pendarahan ringan atau berat berkait rapat dengan keadaan kehamilan ektopik. Dan sekiranya anda didapati positif mengandung, segera berjumpa pakar sakit puan.

Sakit di hujung bahu

Ciri lain kehamilan ektopik adalah sakit tepat di hujung bahu. Bukan leher atau belakang. Kesakitan di hujung bahu biasanya disertai dengan gejala lain seperti merasa tidak sihat, sakit perut, pendarahan vagina, pengsan, atau rasa kembung.

Kesakitan ini di hujung bahu disebabkan oleh pendarahan dalaman yang menjengkelkan otot-otot dada (yang membantu pernafasan) semasa anda menghirup dan menghembuskan nafas. Kesakitan hujung bahu ini sangat berbeza dengan sakit ketika tertekan.

Apabila tertekan, bahu akan terasa kaku dan boleh memancar ke bahagian belakang dan leher. Walaupun rasa sakit di hujung bahu sebagai ciri kehamilan ektopik sangat biasa. Apabila anda mengalaminya, anda mungkin merasakan kesakitan yang pelik yang tidak pernah anda rasakan sebelumnya.

Masalah gastrousus atau pundi kencing

Pada kehamilan yang normal, wanita akan mengalami perubahan pada sistem pundi kencing dan pencernaan. Tetapi jika ada gangguan yang tidak wajar, anda harus berhati-hati.

Berikut adalah ciri kehamilan ektopik yang dapat dilihat dari gangguan pencernaan atau pundi kencing, termasuk:

 • Cirit-birit
 • Muntah
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Sakit ketika membuang air besar
 • Sakit tajam di faraj

Pening sehingga anda pengsan

Kehamilan ektopik juga boleh dicirikan oleh sakit bahu disertai dengan pening yang teruk, wajah pucat dan tidak berasa sihat. Tidak sedikit pun yang mengalami pengsan. Di samping itu, anda mungkin melihat penurunan tekanan darah atau penurunan atau peningkatan kadar nadi.

Siapa yang berisiko mengandung ektopik?

Secara amnya, setiap wanita mempunyai risiko mengandung ektopik. Walau bagaimanapun, risiko ini lebih tinggi pada wanita yang berusia lebih dari 35 tahun dan mempunyai keadaan berikut:

 • Menghidap penyakit radang pelvis
 • Adakah anda pernah menjalani kehamilan ektopik sebelum ini?
 • Keguguran beberapa kali
 • KB IUD atau mengambil ubat kawalan kelahiran
 • Terdapat sejarah jangkitan kelamin

Beberapa kaedah kontraseptif juga boleh mempengaruhi risiko kehamilan ektopik. Contohnya, pada wanita yang menjalani kehamilan menggunakan alat kontraseptif (IUD). Selain itu, merokok dan mempunyai banyak pasangan seksual juga meningkatkan risiko kehamilan ektopik.

Bagaimana mengatasinya?

Keadaan kehamilan yang tidak normal ini boleh membahayakan ibu. Selain itu, embrio tidak akan dapat berkembang. Untuk merawat keadaan kehamilan ektopik, sekurang-kurangnya ada dua pilihan rawatan yang boleh dilakukan, iaitu:

 • Pengambilan dadah

Doktor boleh menetapkan beberapa ubat yang dapat mencegah jisim ektopik pecah. Ubat ini berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan sel yang membahagi dengan cepat, seperti sel massa ektopik. Biasanya ubat tersebut diberikan dalam bentuk suntikan.

 • Operasi

Untuk mengeluarkan telur yang disenyawakan dan memperbaiki kerosakan dalaman pada tiub fallopio, doktor boleh melakukan operasi yang disebut laparotomi. Doktor akan membuat sayatan dan memasukkan kamera kecil untuk melihat keadaan di dalam tiub fallopio.

Setiap rawatan mempunyai faedah dan risiko tersendiri. Doktor anda mungkin menyesuaikan rawatan anda berdasarkan gejala anda dan hasil ujian yang telah dilakukan.

Sekiranya anda mengalami simptom kehamilan ektopik, segera berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan lanjut.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!