Kesihatan

Mesti cuba! Ini adalah Kaedah Kuat untuk Mengecilkan Pori Muka

Pori-pori wajah yang besar dapat menjadikan penampilan anda kelihatan kurang sempurna. Tenang, untuk mengatasinya, kini terdapat pelbagai cara untuk mengecilkan pori-pori wajah yang boleh anda cuba di rumah.

Pori adalah lubang kecil di kulit yang mengeluarkan minyak dan peluh. Ukuran pori seseorang akan bergantung pada jenis kulitnya.

Sekiranya liang anda kelihatan lebih besar, mungkin jerawat. Ini disebabkan oleh peningkatan pengeluaran sebum yang menyebabkan kerosakan pada kulit berminyak dan sinar matahari, atau solekan bukan komedogenik.

Tetapi jangan risau, anda masih boleh mengembalikan liang ke keadaan semula. Nah, lihat bagaimana mengecilkan pori-pori wajah di bawah!

Punca pori muka yang besar

Pori adalah bahagian badan yang bersambung dengan folikel rambut. Folikel rambut mempunyai kelenjar sebum di dalamnya yang menghasilkan minyak. Apabila kelenjar sebum melepaskan minyak, minyak naik ke bahagian atas kulit dan kemudian mengumpul di liang pori.

Apabila minyak mengumpul di liang pori dan bergabung dengan kotoran atau sisa solek, liang pori dapat tersumbat. Penyumbatan ini dapat meregangkan liang dan menjadikannya kelihatan lebih besar dari sebelumnya. Sekiranya liang pori tetap tersumbat, ini dapat menjadikan jerawat kelihatan lebih mudah.

Baca juga: Wajah Kusam Bersinar Lagi, 8 Cara Ini adalah Kuncinya

Bagaimana memilih produk untuk mengecilkan pori-pori wajah?

Sekiranya liang pori anda sering membesar, mungkin sudah tiba masanya anda lebih berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit yang anda gunakan. Contohnya, dengan memasukkan beberapa kriteria berikut ketika anda ingin membeli produk penjagaan untuk mengecilkan pori-pori wajah.

Memilih produk berasaskan air

Sekiranya kulit anda berminyak, pastikan semua produk penjagaan ada bukan komedogenik, yang bermaksud berasaskan air. Produk komedogenik atau berasaskan minyak, boleh menyebabkan minyak berlebihan sehingga liang-liang membesar.

Pilih pembersih berasaskan gel

Pembersih berasaskan gel sangat berkesan untuk mengurangkan pori-pori wajah. Jangan memilih pembersih yang mengandungi pelembap, kerana ia boleh meninggalkan sisa di liang dan menjadikannya lebih berminyak.

Oleh itu, jika anda mencari pencuci muka yang dapat berfungsi sebagai pembersih muka pengurang pori, pilihlah yang berasaskan gel sehingga dapat membantu membersihkan minyak dari liang dan menyamarkannya.

Elakkan pembersih yang mengandungi bahan pencuci

Pembersih jenis yang baik akan menghilangkan kotoran dan minyak berlebihan tanpa menghilangkan kelembapan kulit sepenuhnya.

Tidak kira jenis kulit yang anda miliki, elakkan pembersih yang mengandungi bahan pencuci atau bahan kimia berbahaya. Bahan-bahan ini dapat menjadikan liang kelihatan lebih besar. Mencuci muka setiap pagi dan malam adalah penting untuk mengekalkan kulit yang sihat, anda tahu.

Mengelupas dengan AHA atau BHA

Seseorang yang mempunyai kulit berminyak harus mengelupas sekali atau dua kali seminggu. Pengelupasan membantu menghilangkan kotoran, sel kulit mati, dan lebihan minyak yang menyumbat liang.

Pilih pengelupasan dengan asid alfa-hidroksi (AHA) atau asid beta-hidroksi (BHA). BHA juga dikenali sebagai asid salisilik dan tidak boleh digunakan jika anda alah kepada aspirin. Asid salisilat menjadikan kulit kering dan menghasilkan kesan mengecilkan liang pori.

Walau bagaimanapun, jika kulit menjadi terlalu kering, kelenjar sebum akan meningkatkan pengeluaran sebum untuk mengisi kelembapan yang hilang dan menjadikan kulit kembali berminyak.

Untuk mengelakkannya, anda boleh menggunakan produk seperti astringen, pembersih muka pembersih wajah, dan topeng berasaskan minyak setiap beberapa minggu.

Gunakan pelembap setiap hari

Salah satu kesalahan yang paling biasa dilakukan orang dengan kulit berminyak adalah tidak menggunakan pelembap kerana takut menambahkan minyak ke wajah mereka.

Pelembap dapat melembapkan dan melembutkan kulit. Ini membolehkan sebum meresap lebih dalam ke dalam kulit dan tidak menyumbat liang.

Gunakan topeng tanah liat

Menggunakan topeng tanah liat sekali atau dua kali seminggu dapat membantu mengeluarkan minyak dari pori-pori. Sebaiknya, penggunaan topeng tanah liat dilakukan pada hari yang berbeza dengan pengelupasan untuk mengelakkan kegatalan.

Pakai pelindung matahari setiap hari

Kerosakan sinar matahari tidak hanya meningkatkan risiko barah dan kedutan jangka panjang, tetapi juga dapat mengeringkan kulit anda dan menjadikan pori-pori kelihatan lebih besar.

Cara terbaik untuk melindungi kulit anda dari sinar matahari adalah seperti berikut:

  • Pakai topi berbulu lebar
  • Gunakan produk pelindung matahari atau pelindung matahari setiap hari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 sekurang-kurangnya 15 minit sebelum anda keluar, atau pilih pelembap dan foundation yang mengandungi SPF
  • Duduk di tempat teduh pada waktu tengah hari

Cara semula jadi untuk mengecilkan pori-pori wajah

Selain memilih produk penjagaan yang betul, anda juga dapat menyelesaikan usaha anda untuk mengecilkan pori-pori wajah dengan melakukan tabiat baik berikut:

Bersihkan wajah anda selepas digunakan solekan

Adalah sangat penting untuk selalu menanggalkan solek atau alat solek sebelum tidur. tidur dengan solekan boleh menyebabkan pori tersumbat. Ini adalah kerana solekan, minyak, dan bakteria menumpuk di liang pori. Anda juga boleh melakukannya pembersihan berganda untuk kulit yang lebih jelas.

Selain menjadikan wajah bersih, kaedah ini juga terbukti dapat mengecilkan pori-pori wajah yang membesar kerana bekas jerawat.

Minum air

Air juga bermanfaat untuk pori-pori dan kesihatan kulit secara keseluruhan. Air dapat membantu melembapkan kulit dari dalam, menyingkirkan toksin dari pori-pori, dan memperbaiki warna semula jadi kulit.

Cuba minum sekurang-kurangnya 8 gelas air atau cecair lain setiap hari. Dengan cara itu anda akan mendapat keseimbangan nutrien, lemak, protein, dan karbohidrat yang betul yang juga membantu meningkatkan kesihatan keseluruhan, termasuk kulit.

Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur juga baik untuk kesihatan kulit. Namun, jangan lupa untuk selalu membersihkan kulit anda selepas bersenam. Sekiranya tidak, peluh selebihnya akan menjadi tempat pertumbuhan kuman dan bakteria yang menjadikan kulit kusam dan bahkan berjerawat.

Mengecilkan liang pori wajah lelaki

Secara semula jadi, lelaki mempunyai pori-pori wajah yang lebih besar dan menghasilkan lebih banyak minyak daripada wanita.

Untuk mengatasinya, terdapat beberapa cara untuk mencuba mengurangkan saiz pori wajah lelaki dan menjadikan anda lebih tampan.

Gunakan pencuci muka khas untuk lelaki

Menggunakan pencuci muka lelaki yang bebas dari pewarna dan pewangi berbahaya adalah kunci untuk mengecilkan pori wajah pada lelaki dengan berkesan.

Jangan gunakan sabun bar atau pencuci muka untuk wanita, kerana banyak pembersih wajah di pasaran tidak diformulasikan untuk kulit lelaki, jadi ia tidak berkesan menghilangkan kotoran.

Mengelupas secara berkala

Kaedah ini akan membantu membuang sel-sel kulit mati yang dapat menyumbat liang-liang di wajah dan menyebabkannya membesar.

Khusus untuk lelaki, pilih gosok wajah yang mengandungi vitamin B3, kerana sangat efektif dalam mengurangkan pengeluaran sebum yang menjadikan pori-pori wajah membesar.

Rawatan perubatan untuk menyembunyikan liang roma wajah

Sekiranya setelah mencuba kaedah di atas, anda tidak mendapat hasil yang diinginkan, tidak ada salahnya mencuba rawatan perubatan untuk mengecilkan pori-pori wajah kerana jerawat kepada doktor.

Salah satu kaedah pengendalian yang boleh anda terima misalnya microneedling. Microneedling adalah rawatan kulit yang tidak invasif menggunakan dermaroller (penggelek dengan jarum kecil di atasnya) atau pen microneedle (mesin dengan mesin yang menebuk kulit dengan jarum kecil).

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan antibiotik dan retinoid untuk membantu merawat jerawat. Tetapi penggunaannya tidak boleh sewenang-wenangnya, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!