Kesihatan

Mesti Perhatikan! Ini adalah Menu Diet Jenis Darah Berkesan

Bagi anda yang sedang menjalani diet, anda boleh mencuba diet jenis darah. Faktor gen seperti jenis darah sebenarnya boleh mempengaruhi diet anda. Nah, berikut adalah beberapa menu diet jenis darah A.

Menu diet jenis darah A

Sekiranya anda ingin mencuba diet jenis A darah, anda mesti mengetahui perkara ini terlebih dahulu. Pada dasarnya darah jenis A sangat mudah dimakan sayur-sayuran dan karbohidrat.

Walau bagaimanapun, jenis darah ini sukar untuk menerima protein dan lemak haiwan. Berikut adalah beberapa diet jenis darah A yang betul, termasuk:

Ikan

Bagi orang yang ingin berdiet dengan golongan darah A, anda harus makan ikan kerana rendah lemak. Ikan yang disyorkan untuk dimakan adalah ikan kod, ikan tenggiri, salmon, sardin, dan ikan trout.

Baca juga: Menu Diet Mesti Cuba, Mudah dan Berkhasiat Tanpa Nasi

Daging ayam

Anda harus makan ayam dan ayam belanda, dan mengelakkan daging lembu, itik, angsa, kambing, dan daging babi. Anda juga disarankan untuk tidak memakan daging putih terlalu banyak kerana mereka yang mempunyai golongan darah A akan merasa sukar untuk menerimanya.

Susu

Anda boleh menggunakan produk tenusu seperti susu kambing, keju mozzarella, dan yogurt organik. Tetapi anda harus mengelakkan susu lembu, mentega, dan keju yang terbuat dari susu lembu.

Telur

Anda dibenarkan memakan sebarang jenis telur, tetapi jangan melebihi tiga telur dalam seminggu.

Brokoli

Pemilik darah jenis A juga sangat sesuai untuk mengambil brokoli untuk memenuhi keperluan kalsium dan vitamin. Anda boleh memasaknya dengan brokoli untuk menjadikannya lebih sedap.

Acuan

Kandungan protein sayuran dalam cendawan sangat tinggi, sesuai untuk pemilik golongan darah A. Ini kerana mereka yang mempunyai golongan darah A sangat ceria dan aktif, jadi mereka memerlukan protein sehingga mereka tidak mudah letih.

Mangga

Buah ini dapat membantu meningkatkan sistem imun anda. Ini kerana golongan darah A sering terkena selesema dan penyakit yang menyerang sistem imun.

Baca juga: Diet Hanya dengan Air Boleh Memiliki Badan Yang Ideal? Bagaimana anda, selagi…

Tembikai

Pemilik jenis darah ini sering dikatakan mudah kehilangan cecair badan dan gula. Tembikai yang kaya dengan kandungan air sangat sesuai untuk memenuhi keperluan cecair anda.

Bayam

Sayuran yang satu ini mempunyai faedah untuk meningkatkan metabolisme badan, anda tahu. Kandungan fitonutrien dalam sayur-sayuran hijau, termasuk bayam, mampu meningkatkan peredaran darah.

Pisang

Buah yang sering dijadikan pencuci mulut sangat baik untuk pemilik golongan darah ini. Buah ini juga mampu mengurangkan pembentukan hormon stres.

Anda harus memakannya 30-60 minit selepas bangun untuk pembakaran lemak maksimum.

Makanan untuk mengelakkan golongan darah A

Berikut adalah beberapa contoh makanan yang harus dielakkan bagi pemilik golongan darah A, termasuk:

 • Daging lembu
 • Babi
 • Daging domba
 • Daging itik
 • Rusa
 • Susu lembu
 • Kentang
 • Sayur-sayuran seperti terung, kubis dan tomato
 • Buah-buahan seperti tembikai, jeruk, dan strawberi
 • Beberapa produk bijirin seperti kuman gandum, roti multigrain, dan gandum utuh
 • Karbohidrat halus seperti tepung putih dan roti putih
 • Gula pasir halus

Sukan yang sesuai untuk golongan darah A

Sebagai tambahan kepada pengambilan makanan yang betul, semasa menjalani diet, anda juga harus mengimbangkannya dengan senaman. Orang yang mempunyai jenis darah ini cenderung menghadapi masalah dengan usus, menjadikannya lebih sukar untuk mencerna protein.

Selain itu, orang dengan golongan darah ini dapat mengalami masalah dengan hormon kortisol, akibatnya mereka mudah merasa tekanan dan ketidakstabilan emosi menjadi kurang terkawal.

Beberapa sukan yang sesuai untuk orang dengan golongan darah A termasuk:

 • Yoga
 • Gimnastik
 • Golf
 • Meditasi

Sukan ringan lebih baik daripada sukan lasak. Senaman ringan dapat membantu mengimbangkan badan sehingga tidak menghasilkan terlalu banyak kortisol yang boleh menyebabkan tekanan.

Sekiranya anda ingin menjaga kesihatan dan mengurangkan risiko pelbagai masalah kesihatan, mereka yang mempunyai golongan darah A harus mengikuti diet yang dijelaskan di atas.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!