Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah 6 Gejala Kanser Prostat pada Usia Muda yang Sering Diabaikan

Kanser prostat adalah penyakit yang lebih kerap berlaku pada lelaki tua (warga tua). Tetapi dipetik dari Medscape, penyakit ini boleh menyerang lelaki muda, walaupun kesnya agak rendah. Gejala barah prostat pada usia muda tidak jauh berbeza dengan orang tua.

Mengetahui tanda-tanda penyakit ini sangat penting, kerana kelazimannya cukup tinggi. Data yang dikeluarkan Balai Cerap Kanser Global menyebut bahawa pada tahun 2018, lebih daripada 5 ribu orang Indonesia meninggal dunia akibat barah ini.

Lalu, apakah gejala barah prostat pada usia muda yang harus diperhatikan?

Baca juga: Jangan Meremehkan, Inilah Bahaya Kanser Prostat pada Lelaki

Gejala barah prostat pada usia muda

Petikan dari Sains Langsung, Gejala barah prostat pada usia muda hampir tidak berbeza dengan orang tua. Namun, tanda-tanda akan kelihatan lebih agresif dan memerlukan rawatan yang lebih serius.

Berikut adalah 6 gejala barah prostat pada usia muda yang perlu anda ketahui:

1. Sakit di pangkal paha

Ketika barah mengembang, sel-sel buruk dapat merebak ke kelenjar getah bening. Pangkal paha adalah tempat sebilangan kelenjar ini berada. Sel barah yang telah sampai ke kawasan itu akan menyebabkan pembengkakan.

Kelenjar getah bening adalah bahagian badan yang bertanggungjawab melawan jangkitan. Dengan melekatnya sel barah, kelenjar akan mengalami kesukaran untuk menyembuhkan keradangan yang ada.

2. Darah dalam air kencing

Gejala barah prostat pada usia muda yang mudah diperhatikan adalah air kencing bercampur darah. Keadaan ini dikenali sebagai hematuria.

Petikan dari Klinik Mayo, hematuria boleh berlaku kerana banyak faktor, salah satunya adalah gangguan prostat. Dalam kes ini, sel-sel kanser memicu pendarahan di sekitar prostat, yang mengakibatkan pencampuran darah di dalam air kencing.

Prostat itu sendiri adalah organ yang terletak di bawah pundi kencing, beg yang menahan air kencing sebelum dikeluarkan semasa kencing. Darah dari prostat dapat memasuki air kencing melalui uretra, saluran atau tiub yang menghubungkan pundi kencing ke zakar.

3. Darah dalam air mani

Selain air kencing, darah juga dapat keluar dengan air mani setelah proses ejakulasi. Keadaan ini dikenali sebagai hematospermia. Sekiranya air mani biasanya berwarna putih atau kelabu, cairan yang dimiliki oleh penghidap barah prostat cenderung kemerahan, tebal atau pudar.

American Academy of Family Physicians menjelaskan bahawa percampuran air mani dengan darah kadang-kadang menjadikan proses ejakulasi menyakitkan. Oleh itu, seseorang yang mengalami barah prostat biasanya menghindari aktiviti seksual.

Baca juga: Alergi Sperma Alergi: Keadaan Jarang Menghambat Kehamilan

4. Sukar menahan kencing

Sekiranya anda mengalami kesukaran menahan air kencing, ini mungkin merupakan gejala barah prostat. Keadaan ini disebabkan oleh pengurangan keupayaan otot di sekitar prostat untuk menutup uretra. Akibatnya, air kencing di pundi kencing boleh turun ke bawah untuk dikeluarkan melalui kencing.

Dalam rawatan di hospital, doktor biasanya akan meletakkan kateter di saluran kencing lelaki, kerana prostat tidak lagi dapat menahan keinginan untuk membuang air kecil.

5. Kerap membuang air kecil

Salah satu tanda barah prostat yang jarang disedari adalah kerap membuang air kecil. Ini masih berkaitan dengan titik sebelumnya, iaitu penurunan kemampuan otot prostat untuk menahan air kencing.

Pada orang yang sihat, air kencing di pundi kencing akan disekat oleh otot-otot yang mengelilingi uretra. Sekiranya air kencing penuh, saraf akan menghantar isyarat ke otak untuk membuang air kecil dengan segera.

Tetapi pada pesakit barah prostat, keadaan menjadi berbeza. Otot di sekitar prostat tidak lagi dapat menahannya. Jadi, keinginan untuk membuang air kecil akan selalu muncul sebaik sahaja air kencing memasuki pundi kencing.

Ini juga berlaku pada waktu malam. Pesakit yang menghidap barah prostat akan lebih kerap mengalami masalah kencing atau inkontinensia semasa tidur.

Baca juga: Mengalami kesukaran membuang air kecil, adakah ini tanda yang serius?

6. Sakit pinggul

Petikan dari Garis Kesihatan, pada tahap yang teruk, barah prostat boleh mencetuskan kesakitan yang tidak tertahankan di pinggul. Ia disebabkan oleh sel barah yang telah merebak ke tulang belakang bawah.

Dalam jangka masa panjang, keadaan ini boleh mempengaruhi kekuatan tulang belakang itu sendiri, misalnya, osteoporosis. Selain itu, penyebaran sel barah juga dapat memberi kesan pada saraf, yang akhirnya dapat mengganggu aktiviti.

Itulah enam gejala barah prostat pada usia muda yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda merasakan satu atau lebih gejala di atas, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Kekal sihat, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!