Kesihatan

Pelbagai Salap Gatal untuk Saluran Berdasarkan Sebabnya

Pangkal paha adalah salah satu bahagian badan yang paling lembap. Keadaan ini juga memudahkan gatal. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan ubat gatal pangkal paha yang dijual di kaunter farmasi.

Tetapi, jangan cuai untuk menggunakan krim di kawasan kulit yang terjejas, ok? Kerana setiap salap mempunyai kandungan yang berbeza.

Penggunaan yang tidak betul sebenarnya boleh memburukkan keadaan. Ayuh, ketahui apa salap gatal untuk pangkal paha dengan ulasan berikut!

Apa yang menyebabkan gatal di pangkal paha?

Gatal di pangkal paha boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dari jangkitan kulat hingga kerengsaan. Berikut adalah beberapa penyebab gatal di kawasan pangkal paha yang perlu anda ketahui:

1. Jangkitan kulat

Penyebab gatal pertama di kawasan pangkal paha adalah jangkitan kulat. Beberapa gejala yang boleh disebabkan oleh keadaan ini adalah ruam merah yang terasa sangat gatal.

2. Reaksi alergi atau kerengsaan

Reaksi alergi atau kerengsaan juga boleh menyebabkan gatal di kawasan pangkal paha. Terdapat beberapa produk yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau kerengsaan. Untuk melegakan gejala, mengelakkan pencetus alergi dapat membantu.

3. Kutu kemaluan

Kutu kemaluan atau kutu kemaluan juga merupakan sebab lain. Beberapa gejala yang boleh disebabkan oleh kutu kemaluan termasuk gatal-gatal, kerengsaan, dan bintik-bintik kecil pada rambut kemaluan.

4. Psoriasis

Psoriasis adalah keadaan kulit yang juga dapat berkembang di kawasan selangkangan. Psoriasis boleh menyebabkan kulit menjadi sangat kering, menebal, dan mudah mengelupas.

Rawatan untuk psoriasis yang berkembang di kawasan pangkal paha atau kemaluan sering berbeza dengan merawat psoriasis di kawasan lain di badan. Kerana kawasan kemaluan adalah kawasan sensitif.

5. Ketuat genital

Punca gatal lain di kawasan selangkangan adalah ketuat alat kelamin. Ketuat genital boleh menyebabkan gatal. Sebaliknya, ketuat kemaluan berwarna kecil dan menyerupai kulit.

6. Herpes

Gatal boleh menjadi gejala pertama herpes. Selain gatal, gejala lain yang perlu diperhatikan adalah kemunculan lepuh. Lepuh boleh melepuh atau pecah, yang boleh menyebabkan luka yang menyakitkan.

Ubat gatal groin berdasarkan penyebabnya

Seperti yang telah dijelaskan bahawa gatal di pangkal paha boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Adalah sangat penting untuk memperhatikan faktor-faktor yang menyebabkan gatal-gatal di pangkal paha. Dengan cara itu, anda boleh memilih salap yang betul sehingga gatal-gatal dapat hilang dengan segera.

Berikut adalah pelbagai salap gatal untuk pangkal paha berdasarkan penyebabnya:

1. Ubat gatal selangkangan untuk jangkitan kulat

Penyebab pangkal paha gatal yang paling biasa adalah jangkitan yis. Petikan dari Akademi Dermatologi Amerika, jangkitan ini dipicu oleh tahap kelembapan pangkal paha yang tinggi dan suhu yang lebih panas dari luar. Belum lagi, peluh yang terkumpul dapat memburukkan keadaan.

Salap gatal untuk pangkal paha dengan jangkitan kulat yang boleh anda gunakan termasuk butenafine hidroklorida, tolnaftate, terbinafine hidroklorida, clotrimazole, miconazole nitrat, dan ketoconazole.

Beberapa jenama yang boleh digunakan misalnya Fungiderm, Kalpanax K, atau Daktarin.

Salap ini untuk gatal-gatal di pangkal paha berfungsi dengan cara yang hampir sama, iaitu menghalang perkembangan kulat, menghancurkan struktur kulat, dan membunuh kulat secara keseluruhan.

Baca juga: Jangkitan kulat Tinea Cruris, salah satu penyebab gatal-gatal di pangkal paha

2. Ubat untuk pangkal paha gatal kerana alahan

Punca gatal lain di kawasan pangkal paha adalah alahan. Alahan tidak hanya berlaku pada kulit yang terdedah, tetapi juga di kawasan tertutup seperti pangkal paha.

Sebagai tambahan kepada makanan, reaksi alergi pada pangkal paha boleh timbul disebabkan oleh beberapa faktor, seperti penggunaan produk douche faraj dan sembur pembersih alat kelamin.

Untuk merawat gatal-gatal di kawasan pangkal paha kerana alergi, anda boleh menggunakan salap yang mengandungi antihistamin, seperti doxepin dan diphenhydramine.

Anda perlu tahu bahawa kedua-dua krim ini berfungsi dengan menekan pembebasan histamin, sebatian kimia dari badan yang bertanggungjawab memberi reaksi alahan.

Khusus untuk doxepin, sangat digalakkan untuk berhati-hati dalam penggunaannya. Krim ini tidak boleh berada di vagina, kerana boleh menyebabkan kesan lain. Dan jangan terus menggunakan krim ini jika selepas 8 hari gatal tidak hilang.

3. Salap gatal untuk kutu kemaluan

Gatal di pangkal paha boleh disebabkan oleh kutu kemaluan, juga dikenal sebagai kutu kutu kemaluan. Kutu ini adalah parasit yang hidup di rambut kemaluan, yang dicirikan oleh bintik-bintik di kawasan itu. Bintik-bintik itu adalah telur kutu yang dimaksudkan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menjelaskan bahawa kutu dapat berjalan dan berpindah ke kawasan lain, walaupun masih tersembunyi di rambut kemaluan. Oleh itu, gatal tidak hanya berlaku pada organ genital, tetapi juga di pangkal paha.

Sekiranya anda mencari pangkal paha gatal kerana kutu, CDC mengesyorkan memilih krim yang mengandungi permethrin, pyrethrin, atau piperonyl butoxide. Ketiga-tiga zat ini dapat membunuh kutu dan parasit yang hidup di rambut manusia, termasuk di kawasan kemaluan.

4. Ubat untuk pangkal paha gatal kerana kerengsaan

Sebagai tambahan kepada tiga penyebab di atas, salah satu faktor yang sering menyebabkan gatal di pangkal paha adalah kerengsaan. Keadaan ini boleh berlaku akibat keradangan akibat geseran antara kulit, biasanya di pangkal paha.

Geseran ini biasanya berlaku semasa anda berjalan dan berlari. Ruam merah akan kelihatan dengan jelas, biasanya disertai dengan sensasi menyengat yang akan dirasakan ketika anda menyentuhnya.

Terdapat beberapa ubat untuk pangkal paha gatal kerana kerengsaan yang boleh anda pilih, termasuk desitin dan krim petroleum. Kedua-dua ubat gatal pangkal paha berfungsi dengan menghidrat kulit untuk melegakan kegatalan.

5. Salap gatal kerana psoriasis

Psoriaris adalah keradangan pada kulit yang disebabkan oleh gangguan sistem imun. Apabila keadaan ini berlaku, kulit akan tumbuh semula dengan lebih cepat, menyebabkan tompok yang disertai dengan gatal.

Walaupun tidak menular, psoriasis dapat bertahap dalam jangka masa yang panjang dan keadaan ini harus benar-benar dipertimbangkan.

Tazaroten adalah ubat gatal pada pangkal paha kerana psoriasis yang boleh anda gunakan. Kandungan vitamin A di dalamnya dapat melegakan keradangan dan gatal yang muncul. Sapukan krim ini ke kawasan yang terkena dan bilas tangan anda selepas itu.

Baca juga: Ini adalah penyebab lepuh pangkal paha dan kaedah paling berkesan untuk mengatasinya

6. Ubat untuk pangkal paha gatal kerana herpes dan ketuat kelamin

Herpes dan ketuat kelamin adalah dua pencetus gatal di pangkal paha yang tidak boleh dipandang rendah. Kedua-duanya disebabkan oleh jangkitan virus yang mudah merebak. Anda juga perlu menghadapinya dengan cepat dan tepat.

Untuk mengubati gatal di kawasan pangkal paha kerana keadaan ini, terdapat beberapa ubat gatal pangkal paha yang boleh digunakan.

Beberapa ubat gatal pangkal paha yang telah dijangkiti virus termasuk famciclovir, acyclovir, imiquimod, podofilox, dan cinecatechin. Salap ini berfungsi dengan menghalang pertumbuhan dan penyebaran virus pencetus dan kemudian membunuhnya.

Perkara yang perlu diingat adalah dengan segera menutup kawasan kulit yang terkena agar virus tidak merebak. Juga, segera basuh tangan anda dengan sabun untuk memastikan tidak ada virus yang melekat.

Bagaimana untuk mengelakkan gatal di pangkal paha?

Gatal di kawasan selangkangan mempunyai beberapa sebab yang perlu dipertimbangkan. Rawatan disesuaikan mengikut faktor penyebab keadaan ini. Untuk mengelakkan gatal di kawasan pangkal paha, ada beberapa cara yang boleh dilakukan.

Nah, berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan gatal di kawasan selangkangan yang memerlukan perhatian.

1. Pastikan kawasan selangkangan dijaga kering dan bersih

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah memastikan kawasan selangkangan kering dan bersih. Setelah mandi dan bersenam, keringkan kawasan kemaluan dan paha dalaman dengan tuala bersih.

Bukan itu sahaja, anda juga harus mengeringkan kawasan kaki untuk mengelakkan penyebaran kulat ke kawasan selangkangan.

2. Pakai pakaian yang bersih

Kemudian, anda juga mesti selalu mencuci pakaian sukan atau pakaian sukan selepas digunakan. Tukar seluar dalam anda setiap hari, atau lebih kerap jika anda banyak berpeluh. Sebaliknya, pilih seluar dalam berasaskan kapas untuk meningkatkan peredaran udara di kawasan kemaluan.

3. Elakkan pakaian yang terlalu ketat

Untuk mengelakkan gatal di kawasan selangkangan, anda harus mengelakkan pakaian atau seluar dalam yang terlalu ketat.

Kerana pakaian yang terlalu ketat boleh menyebabkan geseran pada kulit, sehingga dapat membuat kulit menjadi gesekan, yang juga dapat meningkatkan risiko gatal di pangkal paha.

4. Elakkan berkongsi barang peribadi

Sebaiknya elakkan berkongsi barang peribadi seperti tuala, pakaian, atau barang peribadi lain.

5. Cara mencegah jangkitan kulat tinea cruris

Jangkitan kulat seperti tinea cruris juga boleh menyebabkan gatal di kawasan selangkangan. Harap maklum bahawa tinea cruris adalah jangkitan kulat yang boleh menyebabkan ruam merah dan gatal. Ruam sering timbul di kawasan pangkal paha dan bahagian dalam paha.

Lancarkan Klinik Mayo, organisma yang menyebabkan keadaan ini dapat berkembang di persekitaran lembap. Kulat dapat menular dengan berkongsi barang-barang yang tercemar, seperti tuala atau pakaian.

Terdapat beberapa faktor risiko untuk keadaan ini, seperti memakai pakaian ketat yang dapat merengsakan kulit, kawasan selangkangan yang sangat lembap akibat peluh, kerana mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes.

Sentiasa menjaga kawasan selangkangan kering dan bersih dapat mengelakkan keadaan ini. Sebaliknya, ada beberapa langkah yang perlu dipertimbangkan agar keadaan ini dapat sembuh dengan cepat, seperti:

  • Jaga kebersihan kawasan. Setelah mandi atau bersenam, keringkan kawasan itu dengan tuala
  • Gunakan ubat yang ditetapkan mengikut arahan yang diberikan oleh doktor

6. Mencegah jangkitan kulat pada tinea pedis

Jangkitan kulat lain, seperti tinea pedis (kutu air) juga harus dielakkan. Kerana, kutu air dapat merebak dan menyebabkan gatal di kawasan selangkangan.

Dilaporkan Web MD, berikut adalah beberapa cara untuk mencegah kutu air:

  • Mengubati jangkitan dengan ubat antijamur
  • Gunakan tuala yang terpisah untuk mengeringkan kaki

7. Mengelakkan pencetus gatal

Seperti yang diketahui bahawa salah satu penyebab gatal di kawasan selangkangan adalah alahan. Mengelakkan pencetus alergi dapat membantu mencegah gatal di kawasan pangkal paha.

8. Rujuk doktor

Sekiranya gejala tidak membaik, berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui punca sebenar dan rawatan yang betul terhadap keadaan ini.

Nah, itulah pelbagai ubat gatal pangkal paha berdasarkan faktor penyebabnya. Sekiranya gatal tidak hilang, segera hubungi pakar dermatologi dan pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang lebih serius. Kekal sihat, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found