Kesihatan

Yang Mana Perlu Di Pilih, Nebulizer Atau Inhaler? Ayuh, ketahui fungsi berikut

Menderita gangguan pernafasan seperti asma pada kanak-kanak, mesti membuat mereka merasa tidak selesa. Sebagai ibu bapa, Moms pasti akan mencari pelbagai cara untuk menanganinya.

Salah satunya adalah menyediakan alat bantu, seperti nebulizer atau inhaler. Tetapi yang mana satu untuk dipilih antara mereka, ya?

Apakah fungsi utama nebulizer dan inhaler?

Dilaporkan dari Kesihatan Kanak-kanakKedua-dua nebulizer dan inhaler berfungsi untuk membantu kanak-kanak mengatasi gejala asma. Caranya ialah menjadi alat untuk memasukkan ubat asma, yang umumnya dalam bentuk cair.

Mekanisme tindakan kedua alat ini adalah menukar ubat menjadi wap sehingga si kecil dapat menyedutnya tanpa kesukaran. Dalam beberapa jenis alat sedut, bahkan ada yang dapat mengeluarkan serbuk ubat untuk dihirup melalui saluran pernafasan.

Baca juga: Adakah benar bahawa faedah garam Himalaya lebih baik daripada garam biasa?

Apa itu nebulizer?

Nebulizer adalah mesin elektrik atau bateri, yang mengubah cecair ubat menjadi sejenis kabut halus.

Kabus ini direka khas untuk masuk melalui tiub yang dilekatkan pada penutup mulut, atau penutup mulut dan hidung plastik yang menyerupai topeng.

Cara menggunakan nebulizer

Cara menggunakan nebulizer boleh dikatakan sangat mudah. Anda tidak perlu mengikuti terlalu banyak arahan untuk mengendalikannya. Cukup letakkan penutup mulut topeng di hidung dan mulut anda, masukkan ubat asma mengikut dos yang ditetapkan, mulakan mesin, dan hirup ubat tersebut.

Nebulizer itu sendiri biasanya memerlukan sekurang-kurangnya 5 hingga 10 minit untuk memasukkan ubat ke paru-paru. Kadang kala proses ini memakan masa lebih lama.

Anak yang tidak dapat bekerjasama semasa menggunakan alat ini kemungkinan besar tidak akan mendapat dos ubat yang tepat yang dia perlukan. Oleh itu, penting bagi Moms untuk menolong anak sehening mungkin semasa rawatan, agar rawatan berjalan dengan optimum.

Kelemahan alat ini adalah saiznya cukup besar, dan membuat bising ketika bekerja. Ini menjadikan nebulizer tidak praktikal dibawa, dan bising ketika digunakan.

Baca juga: Unik dan Kuat! Mari Cuba 7 Petua Hidup Sihat Korea Selatan Ini

Apa itu penyedut?

Selain nebulizer, rawatan asma pada kanak-kanak juga menggunakan banyak alat lain yang disebut inhaler.

Peranti kecil yang sesuai di tangan, alat sedutannya agak senang dibawa ke dalam beg galas, beg tangan, atau poket. Saat ini di pasaran sendiri terdapat dua jenis alat sedut yang diperdagangkan, yaitu:

Penyedut dos bermeter (MDI)

Berbentuk seperti kaleng aerosol kecil, alat sedut ini berfungsi dengan menyemburkan ubat asma, dan merupakan jenis alat sedut yang paling biasa digunakan.

Penyedut serbuk kering

Inhaler jenis ini bertujuan untuk mengeluarkan ubat asma dalam bentuk serbuk, tanpa perlu menyemburkannya secara berlebihan.

Cara menggunakan alat sedut

Kaedah terbaik untuk menggunakan alat sedut adalah dengan memasang tiub yang dipanggil a spacer. Mulakan dengan meletakkan tiub di bahagian bawah bekas plastik, kemudian keluarkan penutup dari alat sedut.

Goncangkan tiub sebelum memberikan setiap dos, dan yakinkan si kecil agar tidak panik. Letakkan topeng di mulut dan hidung anda, dan pakai.

Sekiranya anda ingin menggunakan alat sedut pada si kecil, anda harus memastikan bahawa dia boleh menyedut ubat tepung dengan cepat dan dalam. Ini supaya kandungan ubat dapat diserap secara optimum.

Walaupun penggunaannya lebih rumit, tetapi dengan sedikit latihan, anak-anak biasanya akan terbiasa dengannya dan menjadi lebih baik menggunakannya.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah barisan makanan yang memicu barah!

Nebulizer berbanding penyedut

Walaupun kedua-dua alat ini dianggap mampu berfungsi dengan berkesan ketika digunakan sesuai dengan petunjuk penggunaan. Namun, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Nebulizers adalah kegemaran kerana ia mudah digunakan dan boleh digunakan untuk pelbagai jenis ubat. Sementara itu, menurut WebMDPenyedut dianggap dapat mengeluarkan dos ubat dengan lebih tepat dan terukur.

Penyedut juga dianggap lebih sesuai untuk digunakan oleh kanak-kanak yang bergerak secara aktif, kerana ia dapat dibawa dengan mudah ke mana sahaja.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!