Kesihatan

Pukulan Jantung & Sesak Nafas: Benarkah Salah Satu Tanda Serangan Jantung?

Sekiranya anda merasa jantung anda berdegup kencang dan sesak nafas, salah satu perkara yang terlintas di fikiran anda ialah anda mengalami serangan jantung. Kedua-duanya dikenali sebagai gejala serangan jantung adalah perkara biasa.

Namun, ternyata berdebar-debar jantung dan sesak nafas bukan sahaja disebabkan oleh masalah jantung. Ayuh, ketahui apakah tanda-tanda jika anda mengalami berdebar-debar jantung dan sesak nafas pada masa yang sama.

Keadaan yang menyebabkan jantung berdebar-debar dan sesak nafas

Palpitasi jantung, juga dikenali sebagai berdebar-debar dan sesak nafas, adalah dua keadaan yang berbeza, dengan sebab yang berbeza. Walau bagaimanapun, jika kedua-duanya berlaku bersama, anda mungkin mengalami salah satu keadaan berikut.

1. Gangguan tekanan dan kegelisahan

Emosi yang kuat dapat mencetuskan pembebasan hormon yang mempercepat degupan jantung. Ini kemudian menjadikan seseorang mengalami berdebar-debar.

Selain emosi, orang yang mengalami serangan panik yang sengit juga mungkin mengalami berdebar-debar diikuti dengan sesak nafas.

Dalam beberapa kes, gejala lain juga mungkin muncul. Ini termasuk berpeluh, menggigil dan sakit dada. Gejala ini serupa dengan serangan jantung. Sekiranya anda mengalaminya, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan untuk mengatasinya.

2. Senaman yang berterusan

Senaman atau aktiviti fizikal yang berat boleh menyebabkan jantung berdegup lebih cepat. Sebabnya, jantung mengepam lebih banyak darah untuk menghasilkan tenaga pada otot yang digunakan untuk bersenam.

Dalam keadaan tertentu, merasa jantung anda berdegup ketika bersenam tidak perlu dirisaukan. Kerana itu boleh menjadi petanda bahawa anda sudah lama tidak bersenam.

Walau bagaimanapun, jika disertai dengan gejala lain, seperti sesak nafas, anda harus berjumpa doktor. Pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan apakah berdebar-debar dan sesak nafas hanyalah kesan dari bersenam, atau disebabkan oleh penyakit lain.

Pada orang dengan penyakit jantung, sangat mungkin mengalami sesak nafas ketika bersenam disertai dengan perasaan berdebar-debar.

3. Serangan Asma

Asma dan sesak nafas bukan lagi perkara asing. Kerana, sesak nafas dikenali sebagai salah satu gejala asma. Namun, bolehkah asma menyebabkan berdebar?

Dilaporkan dari hati.org, orang dengan asma yang berterusan berkemungkinan 1.5 kali lebih kerap mengalami gangguan irama jantung yang disebut atrial fibrillation, berbanding dengan orang yang tidak menghidap asma.

Keadaan ini membolehkan penghidap asma, dapat mengalami sesak nafas dan juga merasakan jantung berdebar. Namun, tidak diketahui dengan pasti apa yang membuat pesakit asma juga berisiko mengalami gangguan irama jantung.

"Teorinya adalah bahawa kedua-dua penyakit ini mempunyai asal usul yang sama, iaitu kedua-dua penyakit radang sistemik," kata doktor Marc Miller, ahli elektrofisiologi jantung dan penolong profesor kardiologi di Sekolah Perubatan Icahn di New York City.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan hubungan antara keduanya. Sementara itu, untuk mengelakkan keadaan yang tidak diingini, pesakit asma harus mengamalkan tabiat untuk menyokong kesihatan jantung, seperti makan makanan yang sihat dan melakukan senaman secara teratur.

4. Serangan jantung

Palpitasi jantung diikuti dengan gejala lain termasuk sesak nafas, rasa tidak selesa, pening, sesak dada dan sakit dada boleh menjadi tanda serangan jantung.

Beberapa orang mungkin menggambarkan jantung berdebar dengan sensasi sakit dada yang kuat. Malah mereka akan mengatakan bahawa mereka dapat merasakan degupan jantung seperti di leher mereka.

5. Masalah jantung yang lain

Selain tanda-tanda serangan jantung, berdebar-debar dan sesak nafas juga sering dikaitkan dengan masalah jantung yang lain.

Salah satunya ialah fibrilasi atrium. Yaitu kelainan pada irama jantung, di mana jantung berdegup tidak teratur dan sering berdegup lebih cepat.

Orang dengan fibrilasi atrium juga akan mengalami gejala lain, salah satunya adalah sesak nafas. Anda juga dapat merasakan gejala keletihan, sakit dada dan pingsan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami berdebar-debar dan sesak nafas?

Kejadian berdebar-debar dengan gejala lain seperti sesak nafas atau sakit dada dan ketidakselesaan, menunjukkan keadaan yang serius. Apabila mengalami ini, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mendapatkan bantuan perubatan.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami salah satu daripada kedua-duanya, anda boleh mencuba melakukan perkara berikut untuk melegakannya.

Atasi degupan jantung

 • Berlatih teknik relaksasi, seperti meditasi, yoga, menghabiskan masa di luar rumah dan jurnal.
 • Menghentikan pengambilan perangsang, seperti berhenti merokok tembakau, ubat terlarang, minuman berkafein, beberapa ubat kesihatan mental dan tekanan darah tinggi.
 • Merangsang saraf vagus, iaitu saraf yang menghubungkan otak ke jantung dan menjadikannya menenangkan jantung. Anda boleh batuk, mandi air sejuk, memampatkan wajah dengan air sejuk, menahan nafas dan tegang.
 • Kekalkan keseimbangan elektrolit dengan makanan seperti makanan yang kaya dengan kalium, kalsium, magnesium dan natrium.
 • Pastikan badan sentiasa terhidrat.
 • Kurangkan alkohol, kerana alkohol berlebihan boleh menyebabkan jantung berdebar-debar.
 • Bersenam secara teratur, kerana dapat menguatkan jantung dan mengurangkan berdebar-debar jantung. Ia boleh dilakukan dengan berjoging, berbasikal, berenang dan berjalan kaki.

Atasi sesak nafas

 • Lakukan pernafasan bibir, dengan menghirup hidung anda dengan mulut tertutup, kemudian bentuk bibir anda seolah-olah anda akan bersiul, menghembuskan nafas perlahan-lahan untuk jumlah empat.
 • Duduk dengan badan anda sedikit ke hadapan.
 • Duduk dan bersandar di meja di hadapan anda.
 • Berdiri dengan punggung anda bersandar.
 • Berdiri dengan kedua tangan disokong di atas meja atau objek lain.
 • Tidur dalam keadaan santai.
 • Melakukan pernafasan diafragma, bagaimana meletakkan tangan di perut anda. Kemudian tarik nafas melalui hidung anda, dan rasakan perut anda bergerak di tangan anda. Kemudian hembuskan nafas melalui mulut anda, dengan bibir anda dalam keadaan bersiul.
 • Gunakan kipas angin, kerana udara yang sejuk dapat menghilangkan sesak nafas.

Atau anda juga boleh mencuba minum kopi, kerana kajian mendapati bahawa kafein membantu merehatkan otot di saluran udara orang yang menghidap asma.

Ini adalah keadaan yang menyebabkan berdebar-debar jantung dan sesak nafas, serta cara mengatasinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found