Kesihatan

Adakah anda mahu salap atau oral, berikut adalah rangkaian pilihan ubat untuk merawat dermatitis

Anda boleh mendapatkan ubat untuk dermatitis di farmasi atau kedai ubat dengan atau tanpa preskripsi khas dari doktor. Ubat ini boleh dalam bentuk pilihan salap atau yang dimasukkan ke dalam badan secara lisan dan melalui suntikan.

Dermatitis adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan kerengsaan pada kulit, keadaan ini disebabkan oleh kulit gatal, kering atau ruam yang bengkak dan merah. Semasa anda mengambil ubat untuk dermatitis, hanya untuk merawat keadaan, bukan penyebabnya.

Baca Juga: Jangan Keliru, Kenali Penyakit Dermatitis Seborrheic Sama dengan Kelemumur

Pelbagai bentuk ubat untuk dermatitis

Untuk merawat dermatitis anda boleh menggunakan pelbagai jenis ubat pilihan. Sama ada ia memasuki badan (secara lisan atau melalui suntikan) atau dalam bentuk salap yang disapu pada kulit yang terdedah.

Ubat dermatitis yang diburukkan

Pelembap

Pelembap adalah salah satu rawatan termudah dan paling berkesan untuk dermatitis, terutamanya dermatitis atopik. Untuk mengatasi kulit kering akibat penyakit ini, anda memerlukan pelembap yang disapu secara langsung selepas mandi, sementara kulit masih basah.

Beberapa pelembap kulit yang boleh didapati di farmasi dan kedai ubat biasanya terdapat dalam 3 jenis. Itu dia:

  • Losyen untuk dermatitis

Bentuk ini adalah yang paling ringan di antara jenis pelembap lain. Losyen adalah rawatan untuk dermatitis dalam bentuk campuran air dan minyak yang anda boleh menyebarkan dengan mudah di permukaan kulit.

Walau bagaimanapun, kelembapan dalam losyen menguap dengan cepat, jadi mungkin merupakan pilihan terbaik untuk dermatitis yang teruk, terutamanya eksim.

  • Krim

Pelembap ini adalah campuran minyak dan air yang sedikit pekat. Kandungan minyak dalam krim lebih tinggi daripada pada losyen.

Ubat ini lebih ringan daripada losyen, sebab itulah bentuk ini lebih baik melembapkan kulit. Krim adalah pelembap harian yang baik untuk kulit kering kronik.

Salap untuk dermatitis

Bentuk ubat ini adalah minyak yang agak padat. Kandungan minyak dalam salap untuk dermatitis biasanya lebih banyak daripada air daripada komposisi dalam losyen dan krim.

Minyak untuk dermatitis sangat melembapkan kulit anda dan biasanya tidak mempunyai banyak bahan lain. Salap paling mudah untuk dermatitis adalah jeli petroleum yang hanya mempunyai satu ramuan.

Dengan hanya beberapa ramuan, salap adalah pilihan terbaik untuk merawat dermatitis dengan kulit sensitif. Kerana kesan salap ini untuk dermatitis adalah menjadikan kulit berminyak, maka anda harus minum ubat ini sebelum tidur.

Kortikosteroid topikal

Anda boleh mendapatkan ubat untuk dermatitis ini di farmasi dengan atau tanpa preskripsi doktor. Di UK, kortikosteroid topikal ini biasanya akan diresepkan oleh doktor sekiranya dermatitis yang anda alami menyebabkan kulit meradang dan meradang.

Sama seperti pelembap, kortikosteroid ini juga terdapat dalam bentuk krim dan salap untuk dermatitis. Penggunaan ubat ini adalah untuk mengurangkan keradangan yang berlaku semasa dermatitis.

Salap kortikosteroid berisiko rendah biasanya digunakan untuk rawatan jangka pendek. Anda boleh mendapatkan salap hidrokortison berisiko rendah seperti Cortaid dan Nutracort di farmasi dan kedai ubat.

Bagi kortikosteroid yang diresepkan sebagai ubat untuk dermatitis, ia bergantung kepada betapa teruknya keadaan anda. Kerana keparahan akan mempengaruhi kekuatan salap untuk dermatitis yang diberikan.

Anda boleh diberi salap untuk dermatitis seperti berikut:

  • Dos yang kuat untuk penggunaan jangka pendek dalam dermatitis kontak
  • Dos yang lemah untuk dermatitis atopik seperti eksim
  • Salap lemah yang digunakan untuk wajah, alat kelamin atau lipatan pada sendi anda kerana kawasan ini kulitnya lebih nipis daripada yang lain
  • Salap yang kuat digunakan untuk tapak tangan dan tapak kaki kerana kawasan ini adalah kulit tebal

Baca Juga: Mesti Tahu Ibu, Ini adalah Kesan Psikologi # di rumah untuk anak-anak

Ubat anti-radang suntikan

Dilaporkan oleh healthline.com, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat membenarkan jenis rawatan ini. Termasuk dalam jenis ubat untuk dermatitis suntikan adalah dupilumab, anti-radang yang dapat disuntik dan digunakan bersama dengan kortikosteroid.

Ubat dermatitis melalui mulut

Doktor boleh menetapkan ubat untuk dermatitis yang diambil secara oral. Antaranya:

  • Kortikosteroid oral untuk dermatitis atopik yang telah merebak, teruk dan sukar dirawat dengan ubat biasa
  • Ubat siklosporin atau interferon untuk dermatitis atopik yang teruk
  • Antibiotik sekiranya terdapat jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!