Kesihatan

Sulfametoksazol

Sulfamethoxazole adalah kelas antibiotik yang tergolong dalam kumpulan sulfonamide. Ia biasanya tersedia sebagai bentuk gabungan dengan trimethoprim.

Sulfamethoxazole pertama kali diperkenalkan di Amerika Syarikat pada tahun 1961 dan kini berada dalam Senarai Ubat-ubatan Penting Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO). Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah, dos, cara pengambilannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa sulfamethoxazole?

Sulfamethoxazole adalah antibiotik yang digunakan untuk mengobati pelbagai jangkitan bakteria, terutama jangkitan saluran kencing, jangkitan saluran pernafasan, dan jangkitan saluran gastrousus.

Ubat ini juga diketahui cukup berkesan untuk merawat jangkitan bakteria gram-positif dan gram-negatif, seperti Listeria monocytogenes dan E coli.

Sulfamethoxazole boleh didapati sebagai ubat generik yang dikenali sebagai cotrimoxazole, yang merupakan bentuk gabungan dengan trimethoprim. Gabungan ini bertujuan untuk melambatkan ketahanan bakteria dan umumnya boleh didapati sebagai tablet atau sirap oral.

Apa fungsi dan faedah sulfamethoxazole?

Sulfamethoxazole mempunyai fungsi bakteriostatik dengan menghalang sintesis asid folik dalam bakteria. Ubat ini boleh menjadi bakteria apabila kepekatan timin lebih rendah kerana mekanismenya mengganggu sintesis asid folik.

Kajian menunjukkan bahawa ketahanan bakteria berkembang dengan lebih perlahan apabila digabungkan dengan trimethoprim. Berdasarkan sifatnya, sulfamethoxazole banyak digunakan untuk merawat keadaan berikut:

Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang mempengaruhi sistem kencing, termasuk ginjal, pundi kencing, ureter, dan uretra. Gejala termasuk membuang air kecil yang menyakitkan, kerap membuang air kecil, kencing mendung dan bau yang tidak biasa.

WHO telah menetapkan sulfamethoxazole dalam kombinasi dengan trimethoprim sebagai ubat lini pertama untuk jangkitan saluran kencing. Ubat ini boleh diberikan untuk jangkitan yang tidak rumit.

Sebagai tambahan kepada profil kesan sampingannya yang lebih rendah, gabungan kedua-dua ubat ini juga berkesan untuk kanak-kanak.

Ia juga disyorkan untuk merawat jangkitan saluran kencing yang tidak rumit pada wanita yang disebabkan oleh bakteria Escherichia coli. Penyelidikan mengatakan bahawa sulfamethoxazole dapat digunakan selama tiga hari rawatan dengan syarat risiko daya tahan kurang dari 20 persen.

Otitis media

Otitis media adalah jangkitan telinga tengah yang secara amnya menyerang kanak-kanak. Biasanya, otitis media tidak memerlukan rawatan kerana boleh sembuh dengan sendirinya.

Rawatan diberikan, terutama antibiotik, yang bertujuan membersihkan jangkitan pada pesakit yang terdedah kepada jangkitan telinga.

Kombinasi sulfamethoxazole dengan trimethoprim disyorkan sebagai terapi lini pertama untuk otitis media akut. Ubat ini boleh digabungkan dengan agen topikal jika jangkitan diketahui disebabkan oleh: Staphylococcus aureus tahan methicillin.

Kombinasi dengan trimethoprim juga diketahui selamat dan berkesan untuk merawat otitis media akut pada kanak-kanak berumur 3 hingga 36 bulan. Walau bagaimanapun, walaupun ubat itu cukup berkesan, risiko penentangan mungkin satu-satunya perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memberi ubat.

Bronkitis

Kombinasi sulfamethoxazole dengan trimethoprim juga dapat diberikan sebagai rawatan untuk bronkitis. Doktor boleh menetapkan ubat ini sebagai peningkatan bronkitis kronik akibat jangkitan Streptococcus pneumoniae atau Haemophilus influenzae.

Kombinasi trimethoprim dan sulfamethoxazole diberikan jika diketahui bahawa faedah yang diperoleh lebih besar daripada penggunaan satu antimikroba. Rawatan untuk bronkitis biasanya diberikan antibiotik bersama dengan antihistamin dan dekongestan.

Jenama dan harga Sulfamethoxazole

Ubat ini tergolong dalam kumpulan ubat keras jadi anda memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama sulfamethoxazole yang telah beredar di Indonesia adalah Bactrim, Bactrizol, Decatrim, Dumotrim, Saltrim, Sanprima, dan lain-lain.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat dan harga sulfamethoxazole yang terdapat dalam kombinasi dengan trimethoprim:

 • Tablet Lapikot Forte. Persediaan tablet untuk merawat jangkitan saluran pernafasan, jangkitan saluran kencing, jangkitan genital, dan jangkitan saluran gastrousus. Ubat ini dihasilkan oleh Lapi dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.2.318 / tablet.
 • Tablet Trimoxul 480 mg. Persediaan tablet untuk merawat jangkitan bakteria saluran pernafasan, saluran kencing, dan saluran gastrousus. Ubat ini dihasilkan oleh Interbat dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 1.675 / tablet.
 • Tablet Sanprima Forte 960 mg. Penyediaan tablet mengandungi sulfamethoxazole 800 mg dan trimethoprim 80 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Sanbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 2.848 / tablet.
 • Tablet Infatrim Forte 960 mg. Persediaan tablet untuk merawat jangkitan bakteria saluran kencing, saluran pernafasan, dan saluran gastrousus. Ubat ini dihasilkan oleh Molex Ayus dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 696 / tablet.
 • Sirap Sanprima. Penyediaan sirap mengandungi trimethoprim 40 mg dan sulfamethoxazole 200 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Sanbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 37,416 / sebotol.
 • Primadex 240mg / 5ml suspensi 60ml. Penyediaan sirap mengandungi trimethoprim 40 mg dan sulfamethoxazole 200 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Dexa Medica dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 8.176 / sebotol.
 • Kapsul Erphatrim Forte 960mg. Persediaan kapsul untuk merawat jangkitan bakteria saluran kencing, saluran pernafasan, saluran gastrousus. Ubat ini dihasilkan oleh Erlimpex dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 654 / kapsul.
 • Tablet Graprima 480 mg. Penyediaan tablet mengandungi trimethoprim 80 mg dan sulfamethoxazole 400 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Graha Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.957 / tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat sulfamethoxazole?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos yang ditetapkan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak, kurang, atau lebih lama daripada yang disarankan oleh doktor anda.

Ubat ini harus diambil semasa perut kosong. Anda boleh mengambilnya satu jam sebelum makan atau dua jam selepas makan. Cuba minum ubat pada masa yang sama setiap hari.

Persediaan tablet oral harus diambil sepenuhnya dengan segelas air. Dadah tidak boleh dihancurkan, dilarutkan, atau dihancurkan tanpa arahan doktor.

Sulfamethoxazole juga tersedia sebagai sirap penggantungan. Goncangkan ubat terlebih dahulu sebelum mengukur sirap. Ukur ubat dengan sudu pengukur yang disertakan bersama ubat. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan dos yang salah.

Pastikan anda minum banyak air, iaitu sekitar 6 hingga 8 gelas sehari, untuk mengelakkan batu ginjal semasa mengambil ubat ini.

Minum ubat secara berkala setiap hari untuk mendapatkan kesan rawatan yang maksimum. Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, ambil segera setelah anda ingat jika masih lama mengambil dos seterusnya. Langkau dos pada dos seterusnya. Jangan menggandakan dos yang tidak dijawab pada satu masa.

Ambil ubat tersebut untuk jangka masa penuh yang telah diberikan oleh doktor. Terus minum ubat walaupun anda berasa lebih baik. Menghentikan ubat pada baki dos boleh meningkatkan risiko ketahanan bakteria.

Sulfamethoxazole boleh mempengaruhi keputusan ujian perubatan tertentu. Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil ubat ini.

Anda boleh menyimpan sulfamethoxazole pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos ubat sulfamethoxazole?

Dos dewasa

Dos biasa: 2 gram diikuti dengan dos 1 gram setelah peningkatan klinikal dicapai, diambil tiga kali sehari.

Untuk jangkitan yang teruk boleh diberikan dos 1 gram yang diambil 3 kali sehari.

Dos anak

Dos biasa: 50-60 mg per kg berat badan, diikuti dengan 25-30 mg per kg berat badan diambil dua kali sehari.

Dos maksimum: 75 mg per kg berat badan setiap hari.

Adakah sulfamethoxazole selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan sulfamethoxazole dalam kategori kehamilan ubat-ubatan D.

Percubaan penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menimbulkan risiko buruk bagi janin wanita hamil. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat boleh diberikan untuk keadaan yang mengancam nyawa tertentu.

Tidak diketahui sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan untuk ibu menyusu tanpa berunding dengan doktor.

Apakah kesan sampingan sulfamethoxazole yang mungkin?

Reaksi kesan sampingan boleh berlaku disebabkan oleh tindak balas badan pesakit atau kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos. Kesan sampingan berikut mungkin timbul dari penggunaan ubat sulfamethoxazole:

 • Gejala tindak balas alahan, termasuk ruam merah, gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah atau tekak.
 • Sindrom Stevens-Johnson, dicirikan oleh gejala reaksi kulit yang teruk, seperti demam, gejala seperti selesema, lecet dan mengelupas kulit.
 • Nekrosis epidermis toksik, dicirikan oleh gejala reaksi kulit yang teruk yang kemudian menjadi komplikasi, termasuk dehidrasi, sepsis, radang paru-paru, dan kegagalan organ.
 • Gejala nekrosis hati, seperti pendarahan yang tidak dapat dijelaskan, kencing berdarah, tekanan darah rendah, kesedaran terganggu, dan penyakit kuning.
 • Agranulositosis
 • Anemia aplastik
 • Discrasia darah
 • Gejala hipotiroidisme.

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya gejala kesan sampingan ini muncul selepas anda mengambil ubat ini.

Kesan sampingan biasa menggunakan sulfamethoxazole termasuk:

 • Mual atau muntah
 • Perubahan selera makan atau anoreksia
 • Tekanan darah rendah
 • Thrush atau risiko jangkitan lain.

Hubungi doktor anda sekiranya gejala-gejala kesan sampingan biasa ini tidak hilang, atau bertambah buruk, atau jika kesan sampingan lain berlaku.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil sulfamethoxazole jika anda mempunyai sejarah alahan semasa mengambil ubat ini sebelumnya.

Anda mungkin tidak dapat menerima sulfamethoxazole jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Masalah buah pinggang yang teruk
 • Gangguan hati yang teruk, seperti sirosis hati
 • Porphyria
 • Gangguan darah yang disebut anemia megaloblastik

Jangan berikan sulfamethoxazole kepada kanak-kanak yang berumur kurang dari dua bulan. Anak kecil mungkin lebih peka terhadap risiko kesan sampingan yang berpotensi menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Beritahu doktor anda sebelum mengambil ubat ini, terutamanya jika anda berada pada trimester kehamilan ketiga atau sedang menyusui bayi.

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan lain yang anda miliki sebelum mengambil sulfamethoxazole, terutamanya:

 • Masalah jantung
 • Gangguan buah pinggang
 • Sejarah alahan atau asma
 • Sistem imun yang rendah, seperti HIV / AIDS
 • Kekurangan G6PD, yang merupakan gangguan yang diwarisi yang mempengaruhi sel darah merah
 • Gangguan darah
 • Pergantungan alkohol.

Jangan menggunakan sulfamethoxazole pada masa yang sama dengan clozapine dan pyrimethamine kerana ini boleh menimbulkan risiko discrasias darah berbahaya.

Beritahu doktor anda mengenai ubat lain yang anda ambil semasa mengambil sulfamethoxazole, terutamanya:

 • Ubat kejang, seperti fenitoin
 • Ubat untuk barah, seperti metotreksat
 • Boleh meningkatkan risiko pendarahan apabila digunakan dengan acenocoumarin dan warfarin
 • Ubat diabetes, seperti kumpulan sulfonylurea
 • Ubat untuk pemindahan organ atau gangguan imun, misalnya ciclosporin
 • Ubat untuk kesakitan dan keradangan, misalnya indomethacin
 • Ubat untuk malaria, contohnya pyrimethamine
 • Ubat untuk penyakit jantung, misalnya digoxin.

Elakkan mengambil alkohol kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu ketika diambil bersama sulfamethoxazole.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.