Kesihatan

Ibu mesti Tahu! Inilah ciri-ciri demam "selamat" untuk kanak-kanak

Apabila anak anda demam, anda mungkin menjadi risau. Apabila ini berlaku, sebilangan kanak-kanak mungkin menjadi kurang aktif. Walau bagaimanapun, yang lain mungkin tetap aktif. Lalu, apa yang menyebabkan anak demam tetapi masih aktif?

Untuk mengetahui jawapannya, mari kita ketahui lebih lanjut di sini.

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Asap Rokok Melekat pada Pakaian untuk Kesihatan Bayi

Apa yang menyebabkan kanak-kanak demam tetapi masih aktif?

Demam memang boleh membimbangkan anda. Tetapi sebenarnya, demam boleh menjadi "kawan" bagi anak-anak.

Anda perlu tahu bahawa demam adalah tanda bahawa sistem imun anak anda menjalankan tugasnya untuk melawan jangkitan.

Dipetik dari halaman Ibu bapa, otak memerintahkan suhu badan meningkat, yang pada gilirannya mengarahkan sel darah putih menyerang virus atau bakteria yang menyerang tubuh. Kanak-kanak dari semua peringkat umur biasanya boleh menahan demam tanpa komplikasi.

Sebaliknya, suhu badan yang tinggi juga dapat menyukarkan bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan dapat bertahan. Oleh itu, demam tidak semestinya menyebabkan kanak-kanak menjadi tidak aktif.

Menurut penolong profesor di Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, Dr. Hannah Chow-Johnson, demam sebenarnya dapat membantu anak untuk sembuh lebih cepat, terutama jika dia sedang menghadapi penyakit virus.

Sebab-sebab lain

Selain itu, jangkitan ringan juga menyebabkan kanak-kanak tetap aktif walaupun mereka demam. Dipetik dari halaman Kesihatan Kanak-kanak, suhu badan juga boleh berubah sepanjang hari. Biasanya lebih rendah pada waktu pagi dan tinggi pada waktu petang.

Sebaliknya, suhu badan juga dapat berubah ketika anak-anak berlari, bermain, dan bersenam. Oleh itu, suhu badan yang turun naik sepanjang hari juga boleh menjadi faktor lain bagi si kecil anda untuk tetap aktif walaupun mempunyai suhu yang panas.

Baca juga: Mengetahui Diet GAPS, Percaya Mengubati Autisme

Adakah ia selamat?

Demam boleh berlaku apabila suhu badan berada di atas paras normal. Biasanya ditakrifkan sebagai suhu di atas 37.5 darjah Celsius. Seperti yang telah dijelaskan, demam sebenarnya disebabkan oleh sistem imun anak melawan bakteria atau virus.

Bakteria atau virus tidak menyukai suhu yang lebih tinggi. Inilah sebabnya mengapa tubuh menghantar hormon untuk meningkatkan suhunya setiap kali melawan jangkitan. Ibu bapa perlu memahami bahawa demam adalah cara tubuh mengawal tindak balas imun.

Demam itu sendiri disebabkan oleh jangkitan virus, dan kebanyakannya akan hilang dalam beberapa hari, yang paling penting ialah anda mesti memastikan pengambilan cecair di dalam badan si kecil agar ia tidak mengalami dehidrasi.

Dilaporkan dari Klinik Cleveland, demam yang berlangsung kurang dari 5 hari bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan, terutamanya jika anak masih menjalankan aktiviti normal, seperti bermain, makan, atau minum.

Bila hendak berjumpa doktor?

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang harus anda perhatikan. Anda harus segera menghubungi doktor sekiranya:

 • Bayi berusia di bawah 3 bulan dan demam
 • Demam yang berlangsung lebih dari 5 hari
 • Demam dengan suhu 40 darjah celcius yang juga tidak hilang, walaupun si kecil anda telah mengambil ubat penurun demam
 • Seorang kanak-kanak yang demam, tetapi tidak aktif seperti biasa, dan enggan makan atau minum
 • Demam disertai dengan gejala lain, seperti cirit-birit atau muntah
 • Demam lebih kerap berlaku, walaupun hanya berlaku beberapa jam setiap malam
 • Mengalami tanda-tanda dehidrasi, seperti membuang air kecil kurang dari biasa, tidak menitiskan air mata ketika menangis
 • Ruam pada kulit
 • Anak sukar bernafas
 • Demam yang juga tidak hilang
 • Demam di atas 38 darjah celcius

Di samping itu, anda juga boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa apabila anda risau akan keadaan yang dialami si kecil.

Itulah beberapa maklumat mengenai demam pada kanak-kanak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan anak anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!