Kesihatan

Hati-hati dengan Asid Perut yang Meningkat ke Kepala, Inilah Ciri dan Komplikasi!

Gejala kenaikan asid perut (GERD) juga dapat dirasakan di kepala. Tidak hairanlah anda boleh merasa sakit kepala dan juga migrain.

Satu kajian yang diterbitkan oleh American Family Physician bahkan mengatakan bahawa sekitar 20-40 peratus pesakit GERD dapat mengalami gejala di leher dan kepala tanpa gejala biasa seperti pedih ulu hati.

Menyedari masalah kenaikan asid perut

Refluks asid adalah keadaan biasa yang berlaku apabila asid dari perut dan isi perut lain kembali ke esofagus melalui perut lebih rendahsfinkter esofagus (LES). LES adalah otot bulat yang memisahkan esofagus dari perut.

Pada dasarnya, LES terbuka untuk membiarkan makanan masuk ke perut anda semasa anda menelan, kemudian ditutup untuk mengelakkan kandungan perut masuk ke dalam esofagus anda.

Apabila LES ini terlalu lemah atau rosak, ia tidak dapat berfungsi dengan baik. Keadaan ini boleh menyebabkan isi perut kembali ke bahagian atas dan seterusnya menyebabkan simptom. Sekiranya ini berlaku terlalu kerap, malah boleh menyebabkan GERD.

Bagaimana dengan asid perut yang naik ke kepala?

Pening adalah gejala GERD yang kurang biasa. Ini boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara. Apabila asid perut naik ke saluran pencernaan atas, ia juga boleh mencederakan saluran yang menuju ke telinga dalam.

Apabila saluran ini menjadi jengkel, pembengkakan dapat terjadi dan membuat anda kehilangan keseimbangan. Keadaan ini biasanya berlaku ketika anda berbaring selepas makan.

Asid perut juga boleh naik ke hidung dan sinus. Keadaan ini juga biasanya berlaku ketika anda sedang berbaring atau tidur.

Apabila asid perut memasuki sinus, sinusitis boleh berlaku. Lapisan hidung dan sinus boleh meradang ketika fenomena ini berlaku.

Apakah gejala asid perut naik ke kepala?

Secara amnya, pedih ulu hati atau sensasi terbakar di dada adalah gejala biasa apabila asid perut naik ke esofagus. Tetapi dalam kes ini, gejala seperti pening dan sakit kepala adalah perkara biasa.

Anda juga boleh mendapat migrain. Menurut Jerry W Swanson, M.D., di halaman Klinik Mayo, Orang yang mengalami masalah pada saluran pencernaan, termasuk refluks asid, mempunyai prevalensi sakit kepala yang lebih tinggi daripada biasa.

Selain pening, dalam kajian yang diterbitkan oleh American Family Physician menyebutkan gejala yang berlaku di kepala dan leher ketika asid perut naik seperti berikut:

  • Kembung
  • Mulut terasa terbakar
  • Sakit di leher
  • Sensasi tercekik
  • Batuk kronik
  • Benjolan di kerongkong

Komplikasi

Keadaan asid perut yang naik ke kepala dan resdung jika tidak dirawat akan menyebabkan masalah serius yang baru. Web MD malah menyebut pedih ulu hati Kronik boleh menyebabkan barah di kepala dan leher.

Di halaman ini bahkan dinyatakan bahawa terdapat banyak catatan yang mengatakan bahawa GERD dan pedih ulu hati Kronik dikaitkan dengan barah pita suara.

Keadaan ini juga menjadikan anda 2.5 kali lebih mungkin menghidap barah faring dan 40 peratus lebih cenderung menghidap barah sinus.

Kanser di leher dan kepala kerana masalah pada saluran pernafasan dan pencernaan atas dikatakan menyebabkan 360,000 kematian setiap tahun di seluruh dunia.

Langkah berjaga-jaga

Sekiranya anda mengalami pening disertai dengan masalah pencernaan seperti: pedih ulu hati Oleh kerana asid perut semakin meningkat, anda mesti segera mendapatkan rawatan perubatan.

Bagaimanapun, pakar perubatan dalaman, dr. Kaka Renaldi, Sp.PD-KGEH, mengatakan bahawa terdapat pelbagai faktor lain yang boleh menyebabkan sakit kepala, bukan hanya refluks asid.

Untuk itu, selalu fahami apa yang berlaku di dalam badan dan jangan lupa berjumpa doktor.

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!

Copyright unitygulfshores.com 2022