Kesihatan

Kenali Chlamydia, jangkitan kelamin dengan gejala yang minimum

Terdapat sejumlah penyakit di dunia ini yang mempunyai simptom yang minimum, salah satunya adalah klamidia. Seseorang yang aktif melakukan seks berisiko (tingkah laku seksual yang berisiko) mempunyai tahap kerentanan yang tinggi. Kerana, penularan penyakit klamidia hanya dapat terjadi melalui hubungan seksual.

Kemunculan klamidia sering tidak disedari, kerana tanda-tanda tidak langsung dapat dilihat. Seperti apa klamidia? Apakah simptom dan penyebabnya? Dan, adakah penyakit ini dapat dicegah? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu penyakit klamidia?

Chlamydia, juga dikenali sebagai klamidia, adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh bakteria. Jangkitan boleh berlaku di bahagian tubuh yang terlibat dalam aktiviti seksual, seperti mulut, dubur, dan alat kelamin.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) termasuk klamidia dalam kategori penyakit kelamin (PMS) atau penyakit kelamin (STD). Oleh kerana ia sangat menular, bayi yang dilahirkan oleh penghidap klamidia berisiko tinggi untuk terdedah.

Penyakit ini memerlukan rawatan yang serius, kerana pelbagai STD pada umumnya. Sekiranya tidak, pelbagai komplikasi dan masalah kesihatan lain boleh berlaku.

Punca klamidia

Chlamydia disebabkan oleh bakteria dengan nama yang sama, iaitu: Chlamydia trachomatis. Bakteria ini boleh merebak ke lelaki dan wanita melalui seks oral, vagina, atau dubur.

Petikan Berita Perubatan Hari Ini, Gejala klamidia sering tidak dikesan pada awalnya. Dengan kata lain, seseorang yang telah dijangkiti boleh menjangkiti orang lain tanpa menyedarinya.

Hampir sama dengan kebanyakan STD, klamidia hanya boleh disebarkan melalui hubungan seksual, dan tidak boleh menyebarkan melalui:

 • Penggunaan tandas bersama
 • Berenang di kolam yang sama
 • Menyentuh permukaan objek yang telah dipegang oleh penghidapnya
 • Berdiri di sebelah orang yang bersin
 • Satu bilik di pejabat bersama pesakit

Baca juga: Selalunya Tanpa Tahu, Ayuh, Ketahui Gejala, Punca dan Cara Mengubati Penyakit HPV

Gejala klamidia

Seperti yang disebutkan di atas, penyakit ini mempunyai gejala yang sangat minimum. Oleh itu, banyak orang yang menyebarkannya secara tidak sedar menyebarkannya kepada orang lain. Walaupun begitu, terdapat beberapa tanda yang masih dapat diperhatikan pada lelaki dan wanita dengan klamidia.

Tanda-tanda ini biasanya muncul satu hingga tiga minggu setelah penularan, yaitu:

1. Bengkak pada alat kelamin

Orang dengan klamidia akan mengalami pembengkakan organ vitalnya, iaitu kepala zakar pada lelaki dan vulva atau bahagian luar faraj pada wanita. Pembengkakan ini disertai dengan rasa sakit, gatal-gatal, dan bintik-bintik merah.

Berbeza dengan bengkak akibat gigitan serangga, gejala penyakit klamidia biasanya berlaku dalam jangka masa yang lebih lama.

2. Pembengkakan zakar

Selain kepala zakar, testis juga cenderung bengkak. Ia disebabkan oleh bakteria C. trachomatis Ia bergerak dari kawasan jangkitan ke skrotum melalui uretra. Sama seperti titik sebelumnya, pembengkakan pada testis boleh disertai dengan rasa sakit atau kesakitan yang tidak dapat ditanggung.

Baca juga: Ketahui Penyakit Varicocele, Gangguan Kesihatan Yang Boleh Menyebabkan Kemandulan.

3. Sakit ketika membuang air kecil

Penyempitan uretra menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil. sumber foto: shutterstock

Tanda klamidia seterusnya adalah munculnya rasa sakit ketika membuang air kecil, baik pada lelaki dan wanita. Keadaan ini, yang disebut disuria, dipicu oleh uretritis atau keradangan uretra.

Uretra, yang merupakan tiub yang menghubungkan pundi kencing ke saluran kencing, disempitkan. Apabila rongga di uretra menyusut dan pundi kencing memberi tekanan pada air kencing, sakit dan sakit akan segera berlaku.

4. Keluar lendir dari alat kelamin

Pada orang dengan klamidia, alat kelamin sering mengeluarkan lendir yang jelas yang kadang kala tebal atau berair. Ramai wanita tidak menyedari gejala ini, kerana tanda-tanda serupa dengan keputihan. Perbezaannya adalah, lendir dari klamidia cenderung berwarna kekuningan.

5. Sakit semasa hubungan seksual

Pada wanita, salah satu tanda klamidia yang paling jelas adalah rasa sakit semasa hubungan seks. Serviks atau serviks yang disambungkan ke vagina adalah kawasan jangkitan yang paling biasa untuk penyakit ini.

Apabila zakar menembusi, rasa sakit yang tidak biasa dapat muncul secara tiba-tiba. Keadaan ini dapat diperburuk jika tiub fallopio juga meradang.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah senarai 5 penyakit sistem pembiakan wanita

6. Sakit tekak

Gejala klamidia yang jarang berlaku adalah sakit tekak. Keadaan ini boleh timbul kerana terdapat penularan bakteria melalui seks oral.

Kesakitan ini biasanya dalam bentuk keradangan, disertai dengan rasa sakit dan kesukaran menelan makanan. Pada peringkat yang teruk, bakteria dapat menghasilkan nanah di faring.

Chlamydia di mata

Selain alat kelamin, jangkitan klamidia juga boleh berlaku pada mata. Jangkitan ini disebabkan oleh menyentuh tangan yang tidak dicuci selepas hubungan seks.

Tangan boleh menjadi medium penghantaran yang berkesan. Tapak kaki adalah tempat berkumpul dan pertumbuhan banyak bakteria, bukan sahaja C. trachomatis. Jangkitan klamidia pada mata boleh menyebabkan gejala seperti:

 • mata merah
 • Mata bengkak
 • Mata menjadi lebih sensitif terhadap cahaya
 • Gangguan visual

Jangkitan klamidia pada mata memerlukan rawatan yang tepat. Jika tidak, pelbagai masalah lain boleh berlaku, yang paling teruk adalah kebutaan.

Rawatan untuk klamidia

Rawatan klamidia merangkumi dua perkara, iaitu pemeriksaan dan rawatan. Pemeriksaan dilakukan untuk mengesan kehadiran bakteria pencetus. Sementara perawatannya, digunakan untuk melegakan jangkitan dan atau membunuh bakteria.

1. Pemeriksaan penyakit klamidia

Chlamydia adalah penyakit kelamin yang gejalanya jarang diperhatikan. Tidak jarang penderita mengalami komplikasi serius kerana penundaan rawatan.

Malangnya, anda tidak dapat melakukan pengesanan secara bebas di rumah, tetapi hanya di hospital. Pemeriksaan merangkumi:

 • ujian air kencing
 • Uji sapu uretra pada lelaki
 • Uji sapu faraj pada wanita
 • Uji sapu endoserviks pada wanita
 • Uji sapu mulut
 • Uji sapu rektum atau dubur

Ujian air kencing dilakukan lebih jarang pada wanita, kerana doktor cenderung menggunakan sapu endoserviks, hasilnya dinilai lebih tepat.

2. Rawatan penyakit klamidia

Perlu diingat, klamidia adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria, bukan virus. Oleh itu, rawatannya juga lebih mudah daripada jangkitan virus.

Antibiotik adalah sejenis ubat yang biasanya digunakan untuk membunuh bakteria patogen. Dalam klamidia, antibiotik biasanya diberikan dalam dos besar yang diambil dua kali sehari selama satu hingga dua minggu.

Antibiotik itu sendiri adalah ubat yang mesti dibelanjakan, walaupun penyakitnya telah disembuhkan. Penggunaan antibiotik sehingga kehabisannya bertujuan untuk mencegah masalah kesihatan yang sama berulang.

Sepanjang tempoh rawatan, doktor mungkin melarang anda melakukan hubungan seks. Ini kerana risiko penularan kepada orang lain lebih tinggi. Bagaimanapun, ia juga akan melindungi anda daripada menyebarkan jangkitan baru.

Komplikasi pada penyakit lain

Klamidia boleh menyebabkan kehamilan di luar rahim. Sumber gambar: www.chistlukeshealth.org

Chlamydia adalah penyakit serius yang tidak boleh dipandang ringan. Rawatan dan rawatan yang tertangguh dapat meningkatkan risiko komplikasi, seperti:

 • epididimitis, iaitu jangkitan atau keradangan epididimis di sekitar testis, di mana sperma disimpan pada lelaki. Jangkitan ini boleh menyebabkan sakit pada skrotum, bengkak, dan demam.
 • keradangan pelvis, iaitu jangkitan pada saluran tuba dan rahim yang boleh mencetuskan kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Jangkitan ini boleh merosakkan ovari, rahim, dan tiub fallopio.
 • prostatitis, iaitu keradangan kelenjar prostat, yang disebabkan oleh C. trachomatis yang merebak ke badan. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan semasa berhubungan seks, sakit belakang, menggigil, dan sakit ketika membuang air kecil.
 • kehamilan ektopik, iaitu keadaan membawa janin ke luar rahim, disebabkan oleh telur yang disenyawakan dan berkembang di luar rahim. Dalam beberapa kes, penyingkiran tisu ektopik mungkin diperlukan untuk mengelakkan komplikasi lain.
 • kemandulan. Bakteria yang terdapat dalam klamidia menyukarkan telur untuk disenyawakan.
 • jangkitan pada bayi baru lahir, Pendedahan faraj pada bakteria klamidia boleh menyebabkan bayi anda mengalami jangkitan mata dan radang paru-paru yang serius.
 • artritis reaktif, adalah keradangan pada sendi, biasanya disebabkan oleh jangkitan.

Baca juga: Waspadalah terhadap Ketuat Genital, Mari Lihat Sebab, Gejala dan Rawatan!

Faktor risiko klamidia

Seseorang boleh dijangkiti klamidia jika mereka melakukan aktiviti seksual berisiko tinggi, seperti:

 • Bersikap aktif sebelum usia 25 tahun
 • Tidak menggunakan alat keselamatan seperti kondom secara konsisten
 • Mempunyai rakan kongsi lebih daripada satu jantina
 • Seks sesama jenis, terutamanya lelaki dengan lelaki

Chlamydia juga sangat mudah menyerang remaja. Menurut data Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kadar jangkitan tertinggi adalah dalam lingkungan umur 15 hingga 24 tahun. Sebilangan besar mereka adalah wanita.

Hubungan antara klamidia dan gonorea

Chlamydia dan gonorrhea adalah dua jangkitan yang sangat serupa, disebarkan oleh bakteria melalui seks faraj, oral, atau dubur. Kedua-duanya juga mempunyai gejala yang jarang disedari oleh penderita.

Sekiranya tanda-tanda klamidia umumnya muncul satu hingga tiga minggu selepas penularan, gejala gonorea dapat dikesan lebih lama. Kesamaan ini membuat banyak orang berfikir bahawa kedua-dua penyakit ini serupa. Sebenarnya, ada tiga perbezaan yang perlu anda ketahui, iaitu:

 • Gonorea dan klamidia disebabkan oleh bakteria yang berbeza C. trachomatis dan Neisseria gonorrhoeae.
 • Walaupun kedua-duanya menggunakan antibiotik dalam rawatannya, jenis ubat yang digunakan agak berbeza. Chlamydia menggunakan doxycycline dan azithromycin, sementara gonore menggunakan ceftriaxone, cefixime, dan eritromisin.
 • Gejala klamidia akan lebih menyakitkan pada wanita. Walaupun gonorea, sebaliknya berlaku.

Pencegahan klamidia

Chlamydia bukan penyakit rawak. Pencegahan juga berbeza dengan penyakit bukan seksual. Anda boleh mengelakkan penyakit atau jangkitan ini dengan mengambil beberapa langkah berjaga-jaga, termasuk:

1. Gunakan kondom semasa hubungan seks

Cara menggunakan kondom wanita. Sumber gambar: www.pan-yteplyai.com

Menggunakan kondom semasa hubungan seksual dapat meminimumkan risiko menular STD. Bukan hanya lelaki, pada masa ini, kondom untuk wanita adalah perkara biasa. Penggunaan kondom yang betul dapat mengelakkan sentuhan langsung antara zakar dan vagina.

Dengan cara itu, jangkitan yang ada pada satu atau kedua-duanya tidak mudah menular. Kaedah ini hanya meminimumkan, tidak menghilangkan penghantaran. Ini bermaksud bahawa risikonya masih ada.

2. Tidak mempunyai beberapa rakan kongsi

Perkara penting seterusnya untuk mencegah penularan penyakit klamidia adalah menghadkan bilangan pasangan. Semakin banyak orang yang anda melakukan hubungan seks, semakin besar risiko menyebarkan klamidia.

Ini juga berlaku jika anda mempunyai pasangan baru. Sebaiknya lakukan ujian sebelum melakukan hubungan seks untuk mengetahui sama ada terdapat jangkitan kelamin pada pasangan anda atau tidak.

Baca juga: Serba-serbi mengenai HIV dan AIDS yang perlu difahami

3. Pemeriksaan rutin

Apabila anda memutuskan untuk melakukan hubungan seks, ini bererti anda mempunyai risiko dijangkiti klamidia. Kerana, klamidia sendiri hanya dapat menular melalui hubungan seksual.

Apa yang perlu anda lakukan ialah memeriksa diri anda secara rutin untuk mengetahui kemungkinan penularan.

4. Jangan kerap mencuci muka

Mempunyai vagina yang bersih mungkin terdengar sihat. Tetapi, terlalu kerap douching atau mencucinya menggunakan cecair atau larutan yang mengandungi bahan khas, dapat menyingkirkan bakteria baik di atasnya.

Mengekalkan keasidan vagina sangat penting, kerana bakteria baik seperti lactobacillus dan corynebacterium hanya boleh hidup pada pH dengan keadaan ini. Sekiranya bakteria hilang, vagina akan mudah dijangkiti.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai penyakit klamidia yang perlu anda ketahui. Ayuh, kurangkan penularan klamidia dengan melaksanakan seks yang selamat dan rajin memeriksa diri anda!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!