Kesihatan

Boleh membawa maut! Ini Menyebabkan Kapal Darah pecah di Otak

Pembuluh darah adalah bahagian dari sistem peredaran darah yang berfungsi untuk mengangkut darah ke seluruh badan. Apabila pecahnya saluran darah di otak, ini harus sangat berhati-hati kerana boleh membahayakan.

Pembuluh darah tidak hanya ditugaskan membawa darah ke setiap bahagian tubuh, tetapi saluran darah juga memastikan jantung, paru-paru, dan semua organ penting mendapatkan nutrien dan oksigen yang mereka perlukan.

Baca juga: Selok-belok Kapal Darah Patah, dari Lebam hingga Strok!

Ketahui lebih lanjut mengenai pecahnya saluran darah di otak

Anda perlu tahu bahawa saluran darah pecah boleh terjadi di beberapa lokasi, seperti mata, kulit, atau bahkan otak. Apabila pecahnya saluran darah di otak, ia boleh menyebabkan pendarahan otak atau lebih dikenali sebagai pendarahan serebrum.

Pendarahan di otak adalah salah satu jenis strok. Keadaan ini boleh disebabkan oleh arteri di otak pecah, yang boleh menyebabkan pendarahan pada tisu di sekitarnya. Pendarahan di otak adalah keadaan yang serius kerana boleh membunuh sel-sel otak.

Pembuluh darah yang pecah yang terjadi di otak juga boleh terjadi akibat dari aneurisma otak (aneurisma otak). Aneurisma otak adalah pembengkakan atau pembengkakan pada saluran darah di otak. Aneurisma otak boleh bocor atau pecah, yang dapat menyebabkan pendarahan ke otak.

Aneurisma otak yang pecah sering berlaku di ruang antara otak dan tisu nipis yang menutupi otak. Keadaan ini mesti mendapat rawatan perubatan dengan segera kerana boleh mengancam nyawa.

Apa yang menyebabkan pecahnya saluran darah di otak?

Keadaan ini tidak hanya berlaku, tetapi ada beberapa sebab dan faktor risiko yang perlu anda ketahui, termasuk:

 • Gangguan saluran darah (malformasi arteriovenous): Keadaan ini adalah saluran darah yang lemah di dalam dan di sekitar otak, yang boleh wujud sejak lahir
 • Trauma kepala: Pada mereka yang berumur di bawah 50 tahun, penyebab pendarahan otak yang paling biasa adalah kecederaan kepala
 • Tekanan darah tinggi: Tekanan darah tinggi yang kronik dan dalam jangka masa yang panjang dapat melemahkan dinding saluran darah
 • Gangguan pembekuan darah atau gangguan darah: Anemia sel sabit dan hemofilia adalah keadaan yang dapat menyumbang kepada penurunan kadar trombosit dan pembekuan darah
 • Aneurisme: Dinding saluran darah lemah yang membengkak. Ia boleh pecah dan menyebabkan pendarahan ke otak, yang juga boleh menyebabkan strok
 • Angiopati amiloid: Kelainan pada dinding saluran darah. Tanpa menyedarinya, keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan kecil sebelum menjadi besar
 • Penyakit hati: Keadaan ini dikaitkan dengan peningkatan pendarahan secara umum
 • Barah otak: Pendarahan di otak juga boleh berlaku disebabkan oleh tumor otak

Selain penyebabnya, anda juga harus memperhatikan dan mengetahui faktor risiko pecahnya saluran darah di otak. Beberapa faktor risiko ini termasuk merokok, penggunaan ubat-ubatan terlarang, terutama kokain, dan terlalu kerap minum alkohol.

Baca juga: Bolehkah Tekanan Menyebabkan Stroke? Lihat 5 fakta menarik berikut

Apakah ciri-ciri saluran darah yang pecah di otak?

Pendarahan di otak akibat pecahnya saluran darah mempunyai pelbagai gejala. Gejala bergantung pada lokasi, jumlah tisu yang terjejas, dan keparahannya. Anda perlu tahu bahawa gejala boleh berkembang secara tiba-tiba.

Berikut adalah ciri-ciri saluran darah yang pecah di otak seperti yang dilaporkan: WebMD:

 • Sakit kepala teruk yang berlaku secara tiba-tiba
 • Mual atau muntah
 • Kesukaran bercakap atau memahami ucapan, menelan, menulis, atau bahkan membaca
 • Kewaspadaan menurun
 • Kehilangan kemahiran motor halus, seperti gegaran tangan, serta kehilangan koordinasi dan keseimbangan
 • Kesemutan atau kebas
 • Kehilangan kesedaran

Apakah kesan pembuluh darah yang pecah di otak?

Keadaan yang mesti diperhatikan kerana boleh membawa maut. Sekiranya aneurisma otak pecah, darah dapat menyebabkan kerosakan langsung pada sel-sel di sekitarnya.

Selain itu, keadaan ini juga dapat meningkatkan tekanan di dalam tengkorak. Sekiranya tekanan menjadi terlalu tinggi, bekalan darah dan oksigen ke otak dapat terganggu. Apabila ini berlaku, ia boleh menyebabkan kehilangan kesedaran atau bahkan kematian.

Beberapa komplikasi lain yang boleh berlaku akibat aneurisma otak yang pecah termasuk:

 • Pendarahan semula
 • Vasospasme. Keadaan ini dapat menyekat aliran darah ke sel otak (stroke iskemia) dan menyebabkan kerosakan dan kehilangan sel tambahan
 • Hydrocephalus. Keadaan ini boleh mengakibatkan cairan serebrospinal berlebihan (cairan di sekitar otak dan saraf tunjang), yang dapat meningkatkan tekanan pada otak yang dapat merosakkan tisu.
 • Hyponatremia. Pendarahan subarachnoid akibat pecahnya aneurisma otak dapat mengganggu keseimbangan natrium dalam darah

Bagi kes ini, pendarahan serebrum (pendarahan otak) Beberapa komplikasi yang mungkin berlaku termasuk strok, kehilangan fungsi otak, dan sawan. Dalam kes yang lebih teruk, kematian mungkin berlaku.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!