Kesihatan

Fakta dan Faedah Daun Kumis Kucing untuk Kesihatan

Manfaat misai kucing sangat pelbagai untuk kesihatan tubuh. misai kucing atau orthosiphon aristatus adalah tumbuhan herba bercabang yang tergolong dalam keluarga labiata atau lamiaceae.

Tumbuhan ini dapat dijumpai secara semula jadi di Asia Tenggara dan Australia tropika. Ramuan ini adalah minuman teh yang popular di Asia Tenggara dan beberapa bahagian Eropah kerana khasiat perubatannya.

Para saintis di seluruh dunia telah mempelajari ramuan ini secara meluas dan membuat banyak penemuan penting yang berkaitan dengan kemungkinan penggunaan perubatannya.

Baca juga: Cefixime: Dos Dadah untuk Kesan Sampingan yang Boleh Anda Rasakan

Fakta menarik mengenai misai kucing

Daun misai kucing adalah ramuan abadi yang tumbuh dengan cepat hingga ketinggian 1 hingga 2 meter. Tumbuhan ini tumbuh dengan baik di bawah sinar matahari dengan iklim sederhana.

Daunnya berwarna hijau tua, panjang 5 hingga 10 cm, sedikit berkilat, ovate pendek, dan sangat bernanah. Warna bunga itu sendiri berwarna putih hingga ungu muda atau merah jambu dengan corolla Tiub langsing 2.5 cm.

Benang sari memanjang ke luar hingga dua kali panjang bunga itu sendiri, memberikan penampilan misai kucing. Misai kucing biasanya akan berbunga dari akhir musim panas hingga musim gugur.

Tetapi perlu diingat, hanya daun yang boleh diminum sehingga banyak digunakan untuk teh herba, sementara bahagian tanaman lain beracun.

Baca juga: Mengenal Diet yang Sihat: Cara Yang Betul untuk Kehilangan Badan Anda dengan Selamat

Kelebihan misai kucing yang boleh diperolehi

Misai kucing boleh digunakan untuk menyembuhkan penyakit, seperti ginjal. Tumbuhan ini mempunyai sifat anti-radang dan antihipertensi yang dapat membantu melegakan simptom rematik dan gout.

Selain itu, tanaman misai kucing ini juga dapat membantu meningkatkan aliran air kencing. Misai kucing ini boleh dimakan dalam bentuk daun kering, tablet, ekstrak, uncang teh, dan kapsul.

Bantu masalah pernafasan

Misai kucing sangat berkesan dalam merawat masalah pernafasan, seperti asma dan batuk. Untuk menjadikan misai kucing berkesan melawan masalah pernafasan, ramuan perubatan sering dicampurkan dengan ramuan lain.

Tekanan darah tinggi

Bahan kimia yang terdapat di kilang misai kucing dapat membantu mengurangkan tahap tekanan darah. Sebilangan orang percaya bahawa misai kucing mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang.

Merawat asma dan masalah neurologi yang berkaitan

Tumbuhan misai kucing adalah salah satu herba terbaik yang dapat mengatasi masalah sesak nafas dan masalah saraf. Sebelum memakan ramuan ini, perhatikan dosnya kerana boleh menyebabkan beberapa kesan berbahaya kepada tubuh.

Sebagai anti-kulat

Misai kucing mengandungi sebatian yang dapat membantu mencegah pertumbuhan parasit dan inang asing yang tinggal di dalam badan. Oleh itu, misai kucing boleh digunakan pada kawasan yang dijangkiti kulat.

Menyembuhkan masalah pundi kencing

Tumbuhan ini berguna dalam membersihkan saluran dan memudahkan sistem kencing. Oleh kerana itu, misai kucing terbukti sangat berkesan dalam merawat jangkitan pundi kencing dan mencegah masalah kencing pada masa akan datang.

Mengawal gula dalam darah

Manfaat misai kucing juga boleh digunakan untuk merawat gula darah kerana ia dapat mengawal kadar glukosa dengan berkesan dan mengawal diabetes dengan lebih berkesan. Walau bagaimanapun, perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ubat herba ini.

Sebagai anti bakteria

Daun misai kucing mengandungi beberapa sebatian, seperti fenol dan asid caffenic yang dapat membantu mencegah pertumbuhan bakteria dan membunuh selebihnya. Oleh itu, ubat herba ini mudah digunakan untuk menyembuhkan luka dan lebam yang disebabkan oleh pelbagai jenis jangkitan.

Seperti ubat pada amnya, misai kucing juga mempunyai kesan sampingan jika dimakan dalam jangka masa yang lama. Pengambilan misai kucing dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan kadar natrium dalam badan. Di samping itu, wanita hamil juga tidak digalakkan mengambil misai kucing herba.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!