Kesihatan

7 Penyakit Sistem Reproduksi Lelaki yang Perlu Anda Ketahui

Organ pembiakan lelaki adalah bahagian penting yang mesti dijaga kesihatan. Pelbagai gangguan atau penyakit sistem pembiakan lelaki boleh timbul disebabkan oleh pelbagai faktor.

Sekiranya kesihatan organ pembiakan lelaki tidak dijaga, terdapat beberapa penyakit yang boleh berlaku. Penyakit ini disebabkan oleh beberapa perkara, ada masalah yang dapat diatasi, tetapi ada juga beberapa penyakit yang memerlukan perhatian lebih.

Oleh itu, menjadi penting untuk mengenali jenis dan masalah kesihatan pembiakan lelaki. Berikut adalah beberapa penyakit sistem pembiakan lelaki yang perlu diperhatikan:

1. Hernia inguinal

Ini adalah keadaan yang berlaku pada sistem pembiakan lelaki, ketika dinding perut bawah melemah sehingga usus turun ke dalam kantung testis atau sisi zakar, menyebabkan testis kelihatan lebih besar.

Benjolan ini muncul ketika melakukan aktiviti seperti mengangkat benda berat. Tetapi secara amnya apabila kedudukan terlentang akan kembali normal.

2. Hidrokel

Penyakit organ pembiakan lelaki di mana kantung testis dipenuhi dengan cecair yang mengelilinginya. Biasanya hidrokel tidak membahayakan testis.

Sekiranya anda mendapati bahawa testis membengkak, segera berjumpa doktor, terutamanya jika ia berlaku secara tiba-tiba dan disertai dengan rasa sakit.

3. Balanitis

Penyakit lain dari sistem pembiakan lelaki adalah balanitis. Ini adalah keadaan kerengsaan atau keradangan yang berlaku di hujung zakar (kepala zakar). Keadaan perubatan sering memberi kesan kepada lelaki yang zakarnya tidak disunat.

Gejala balanitis adalah bengkak dan kemerahan kulup (bahagian hujung zakar yang tidak disunat), mengencangkan kulup, dan keluar dari kepala zakar.

Perkara lain, bagi penghidap balantis juga mungkin merasa sakit dan gatal di kawasan sekitar zakar, serta kulit zakar yang menjadi sensitif.

4. Kanser testis

Testis adalah salah satu organ penting dalam sistem pembiakan lelaki yang terletak di bahagian bawah zakar. Testis berfungsi sebagai penghasil hormon testosteron, dan juga tempat pengeluaran sel sperma yang berfungsi dalam kesuburan.

Kanser testis adalah barah yang jarang berlaku dan cenderung menyerang lelaki berusia antara 15 hingga 35 tahun.

Gejala barah testis yang paling biasa adalah benjolan pada testis atau zakar yang membesar, merasa tidak selesa pada testis.

5. Kilasan Testis

Testis mempunyai struktur yang disebut tali spermatik yang berbentuk seperti tali. Kadang kala tali spermatik boleh berpusing, kesannya dapat memotong aliran darah ke testis dan menyebabkan kesakitan tiba-tiba. Keadaan ini adalah keadaan darurat yang mesti ditangani.

6. Disfungsi ereksi

Disfungsi ereksi adalah keadaan di mana seorang lelaki tidak dapat mendapatkan atau mengekalkan ereksi yang cukup untuk hubungan seksual.

Semasa hubungan seksual, lelaki mungkin mengalami masalah seksual seperti libido rendah, ejakulasi dini, dan ketidakupayaan untuk mencapai orgasme.

Sekiranya lelaki mengalami disfungsi ereksi secara berterusan, ini boleh memberi kesan pada keyakinan diri seorang lelaki. Sebenarnya, keadaan ini boleh mencetuskan tekanan.

7. Gonorea

Gonorrhea adalah jangkitan bakteria yang disebabkan oleh Neisseria gonorrhoeae yang dapat disebarkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan.

Gejala yang biasanya muncul ketika dijangkiti bakteria ini adalah rasa sakit atau sensasi terbakar ketika membuang air kecil, kerap membuang air kecil, kemerahan atau bengkak di hujung zakar, sakit di testis.

Ini adalah beberapa penyakit biasa sistem pembiakan lelaki yang harus anda ketahui. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!