Kesihatan

Mengenai Clopidogrel: Ubat Penipisan Darah yang Perlu Anda Ketahui

Clopidogrel adalah ubat antiplatelet atau pengencer darah. Dengan ubat ini, darah anda dapat mengalir di sepanjang urat dengan lebih mudah dan lancar.

Mengambil clopidogrel akan membantu mengelakkan pembekuan darah terbentuk, terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko yang boleh menyebabkan masalah kesihatan ini terjadi.

Tetapi ingat, ya, ubat ini hanya boleh diminum di bawah preskripsi doktor. Doktor akan memeriksa terlebih dahulu sama ada anda benar-benar perlu mengambil ubat tersebut.

Apa itu clopidogrel?

Clopidogrel adalah ubat penipisan darah yang umumnya diberikan kepada pesakit yang mengalami masalah pembekuan darah.

Beberapa gumpalan darah yang dapat dirawat dengan ubat ini termasuk sakit dada, penyakit arteri periferal (peredaran darah di kaki yang lemah), serangan jantung atau bahkan strok.

Bagaimana clopidogrel berfungsi?

Sebagai ubat antiplatelet, clopidogrel berfungsi dengan menahan platelet agar tidak saling melekat, dengan cara ini, pembekuan darah dapat dicegah. Dadah dengan cara kerja ini termasuk dalam kelas ubat perencat platelet.

Kerana kaedah tindakan ini, clodipogrel juga digunakan dengan aspirin untuk merawat kejadian atau memburukkan lagi keadaan sakit dada (serangan jantung baru, angina atau angin yang tidak stabil).

Selain itu, penggunaan kedua-duanya juga bertujuan untuk menjaga saluran darah tetap terbuka dan mencegah pembekuan darah setelah prosedur perubatan tertentu, seperti pemasangan cincin jantung.

Cara mengambil clopidogrel

Dos yang akan diberikan oleh doktor anda bergantung kepada keadaan perubatan anda.

Biasanya, doktor anda akan memulakan dengan memberi anda dos yang rendah dan kemudian menyesuaikannya dari semasa ke semasa untuk mencapai dos yang sesuai untuk anda. Secara umum, dos akan diberikan serendah mungkin, tetapi kesannya masih maksimum.

Ubat ini umumnya boleh didapati dalam bentuk tablet dengan kadar 75 mg dan 300 mg.

Dos untuk sindrom koronari akut

Dos dewasa (berumur 18 tahun ke atas)

Dos awal biasanya diberikan pada 300 mg, diambil sekali. Memulakan rawatan tanpa dos yang tinggi akan melambatkan kesannya dalam beberapa hari.

Untuk dos penyelenggaraan (dos penyelenggaraan) biasanya dos akan dikurangkan menjadi 75 mg, diambil sekali sehari.

Dos kanak-kanak (berumur 0-17 tahun)

Ubat ini belum dipelajari lebih lanjut untuk digunakan pada kanak-kanak dan tidak boleh diberikan kepada orang yang berumur di bawah 18 tahun.

Dos untuk serangan jantung, strok baru-baru ini dan arteri periferal

Dos dewasa (berumur 18 tahun ke atas)

Dos biasa ialah 75 mg diambil sekali sehari.

Dos kanak-kanak (berumur 0-17 tahun)

Ubat ini belum dipelajari lebih lanjut untuk digunakan pada kanak-kanak dan tidak boleh diberikan kepada orang yang berumur di bawah 18 tahun.

Pengambilan ubat mestilah sesuai dengan dosnya

Tablet oral Clopidogrel biasanya digunakan untuk rawatan jangka panjang. Anda akan terdedah kepada risiko serius jika anda tidak menggunakannya mengikut preskripsi doktor.

Amaran mengenai penghentian penggunaan secara tiba-tiba

Sekiranya anda berhenti atau tidak mengambilnya sama sekali, anda akan meningkatkan risiko anda mengalami serangan jantung atau strok. Keadaan ini boleh membawa maut.

Sekiranya anda berhenti mengambil clopidogrel buat sementara waktu, mulailah mengambilnya semula sebaik sahaja doktor memberitahu anda.

Sekiranya anda terlepas atau tidak mengambilnya mengikut jadual, ubat anda mungkin tidak berfungsi juga. Untuk membuat clopidogrel berfungsi dengan baik, tahap tertentu ubat ini mesti ada di dalam badan anda setiap masa.

Sekiranya anda mengambil terlalu banyak ubat ini, anda mungkin mempunyai tahap ubat yang berbahaya di dalam badan anda. Gejala overdosis ubat ini seperti pendarahan mungkin berlaku.

Amaran jika anda terlepas dos ubat

Sekiranya anda terlepas dos, misalnya kerana anda lupa, maka ambil ubat ini sebaik sahaja anda ingat. Sekiranya anda ingat sebelum tiba masanya untuk mengambil ubat seterusnya, langkau dos yang tidak dijawab.

Kerana anda mesti mengambil satu dos pada satu masa. Jangan mengambil dua dos clopidogrel pada masa yang sama melainkan jika doktor memberitahu anda.

Perlu diingat, rawatan clopidogrel boleh dikatakan berjaya jika anda tidak mengalami serangan jantung atau strok.

Kesan sampingan clopidogrel

Tablet oral ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan ringan hingga serius. Walaupun tidak semua, tetapi senarai berikut adalah kesan sampingan yang dapat anda alami akibat pengambilan clopidogrel.

Kesan sampingan yang biasa

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil ubat ini adalah:

 • Berdarah
 • Kulit gatal

Sekiranya kulit anda gatal akibat mengambil ubat ini, kesannya akan hilang dalam beberapa hari atau minggu. Tetapi jika ia tidak hilang dan cenderung menjadi lebih teruk, anda harus segera berjumpa doktor.

Kesan sampingan yang serius

Kesan sampingan serius yang boleh berlaku bersama dengan gejala adalah seperti berikut:

 • Pendarahan yang serius dan mengancam nyawa. Gejala termasuk:
  • pendarahan atau pendarahan yang tidak dapat dijelaskan yang berlangsung lama
  • air kencing yang mengandungi darah (urin merah jambu, merah atau coklat)
  • tahi merah atau hitam
  • lebam yang berlaku tanpa sebab atau lebam yang semakin besar
  • batuk darah atau darah beku
  • muntah darah atau muntah yang kelihatan seperti kopi
 • Penyakit pembekuan darah yang disebut thrombotic thorbcytopenic purpura (TTP). Keadaan ini boleh berlaku selepas mengambil clopidogrel, walaupun anda hanya mengambilnya kurang dari dua minggu. Gejala adalah:
  • bintik ungu (purpura) pada kulit atau mulut anda (membran mukus) kerana pendarahan di bawah kulit
  • menguning kulit atau putih mata
  • keletihan atau kelemahan badan
  • kulit pucat
  • demam
  • degupan jantung yang cepat atau sesak nafas
  • sakit kepala
  • kesukaran bercakap atau memahami bahasa lisan (afasia)
  • bingung
  • koma
  • strok
  • penyitaan
  • sedikit air kencing, atau air kencing menjadi merah jambu atau mempunyai darah
  • sakit di perut
  • loya, muntah atau cirit-birit
  • kehilangan penglihatan

Interaksi clopidogrel dengan ubat lain

Tablet oral Clopidogrel mungkin berinteraksi dengan beberapa ubat lain. Ubat yang berbeza, kesan interaksi yang berbeza yang berlaku.

Contohnya, ada yang boleh mempengaruhi keberkesanan clopidogrel, dan ada yang dapat meningkatkan risiko kesan sampingan.

Oleh itu, sebelum anda mengambil clopidogrel, beritahu doktor anda semua ubat, vitamin atau ramuan yang anda ambil untuk mengelakkan interaksi ubat.

Senarai berikut, walaupun tidak semuanya disenaraikan, adalah beberapa ubat yang boleh berinteraksi dengan clopidogrel:

Ubat diabetes

Dalam kebanyakan kes, repaglinide tidak boleh diambil bersamaan dengan clopidogrel. Pengambilan kedua-duanya dapat meningkatkan tahap repaglinide dalam badan anda.

Keadaan ini boleh menyebabkan kadar gula dalam darah rendah. Sekiranya anda mengambil kedua-duanya, doktor anda akan menyesuaikan dos repaglinide dengan berhati-hati.

Ubat asid perut (perencat pam proton)

Anda tidak boleh mengambil clopidogrel dengan ubat yang digunakan untuk mengatasi asid perut. Kedua-duanya dapat menjadikan clopidogrel kurang berkesan. Contoh ubat ini adalah:

 • Omeprazole
 • Esomeprazole

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)

Pengambilan kedua-duanya boleh meningkatkan risiko pendarahan di perut dan usus. Contoh ubat ini adalah:

 • Aspirin
 • Ibuprofen
 • Naproxen

Pengencer darah

Walaupun mempunyai fungsi yang sama, warfarin yang juga merupakan ubat penipisan darah mempunyai prinsip tindakan yang berbeza dari clopidogrel. Pengambilan kedua-duanya dapat meningkatkan risiko pendarahan.

Ubat untuk mengatasi kemurungan

Mengambil antidepresan dengan clopidogrel dapat meningkatkan risiko pendarahan anda. Contoh ubat ini adalah:

 • Inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI)
 • Inhibitor pengambilan semula serotonin-nonrepinephrine (SNRI)

Salisilat (aspirin)

Sekiranya anda mempunyai sindrom koronari akut, anda harus mengambil aspirin dengan clopidogrel. Walau bagaimanapun, kedua-dua ubat ini tidak boleh diambil bersama-sama jika anda baru saja mengalami strok, kerana boleh meningkatkan risiko pendarahan teruk.

Opioid

Mengambil opioid dengan clopidogrel dapat melambatkan penyerapan dan menurunkan tahap clopidogrel di dalam badan anda. Jadi clopidogrel menjadi kurang berkesan.

Sekiranya anda mesti mengambil kedua-dua ubat ini pada masa yang sama, doktor anda mungkin akan memberi ubat tambahan untuk mencegah pembekuan darah.

Contoh opioid adalah:

 • Codeine
 • Hidrokodon
 • Fentanyl
 • Morfin

Mengambil clopidogrel semasa kehamilan

Tidak ada data atau laporan yang mengatakan bahawa penggunaan clopidogrel mempunyai kesan terhadap kecacatan kelahiran atau keguguran. Walau bagaimanapun, terdapat risiko infark dan strok miokard yang boleh berlaku pada wanita hamil dan janin.

Kedua-dua penyakit ini adalah keadaan darurat perubatan. Rawatan menggunakan clopidgorel boleh dilakukan tanpa mengira risiko kesan ubat ini pada janin, tetapi semuanya bergantung pada keputusan doktor.

Buruh

Pengambilan ubat sebelum bersalin dapat meningkatkan pendarahan, elakkan prosedur penyekat neuraxial semasa penggunaan clopidogrel kerana risiko hematoma tulang belakang.

Sekiranya boleh, hentikan ubat 5-7 hari sebelum bersalin atau prosedur penyekat neuraxial.

Masa penyusuan

Tidak diketahui sama ada clopidogrel masuk ke dalam susu ibu. Sekiranya ada, maka ini boleh menyebabkan kesan serius kepada anak yang sedang disusui.

Untuk ini, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan sama ada anda akan menghentikan pengambilan ubat atau menyusu buat sementara waktu.

Amaran mengenai ubat clopidogrel

Amaran pendarahan berat

Ubat ini boleh menyebabkan pendarahan yang teruk dan fatal. Clopidogrel boleh menyebabkan ruam berkembang dan berdarah dengan lebih mudah, menyebabkan mimisan, dan memerlukan masa lebih lama untuk menghentikan pendarahan.

Anda harus segera berjumpa doktor untuk pendarahan serius yang anda alami, seperti:

 • Pendarahan tanpa sebab, berpanjangan dan berlebihan
 • Darah di dalam najis atau air kencing anda

Amaran untuk prosedur pembedahan

Sebelum melakukan sebarang prosedur, anda harus memberitahu doktor atau doktor gigi anda jika anda mengambil ubat ini. Anda mungkin terpaksa menghentikan sementara ubat anda sebelum prosedur untuk mengelakkan pendarahan.

Amaran alahan

Clopidogrel boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk. Gejala boleh merangkumi:

 • Kesukaran bernafas
 • Pembengkakan muka, bibir, lidah atau tekak

Jangan mengambil ubat ini lagi jika anda alah kepada ubat ini. Anda juga tidak boleh mengambilnya jika anda alah kepada ubat kategori rhienopyridine seperti ticlopidine dan clopidogrel. jika anda masih putus asa, anda hanya akan membahayakan diri sendiri.

Interaksi dengan alkohol

Jangan minum ubat ini dengan alkohol kerana mencampurkan kedua-duanya boleh meningkatkan risiko pendarahan.

Rujuk dengan doktor anda apa yang perlu anda perhatikan semasa mengambil ubat ini, kerana beberapa kesan sampingan sebenarnya boleh menyebabkan pendarahan yang membawa maut.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!