Kesihatan

Adakah Foamy Pee Biasa? Sebab Ini dan Cara Mengatasinya!

Urin berbuih sering kali hasil air kencing mengalir terlalu cepat. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai keadaan perubatan lain yang juga boleh menyebabkan kencing berbuih.

Sekiranya seseorang sering melihat air kencing berbuih dan disertai dengan gejala lain, maka dia harus segera berjumpa doktor. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai air kencing berbuih, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Ciri-ciri Kekurangan Sel Darah Merah Yang Tidak Harus Diabaikan

Adakah biasa mengalami kencing yang berbuih?

Melaporkan dari Kesihatan Wanita, kencing sebenarnya dapat banyak memberitahu tentang kesihatan keseluruhan. Pada dasarnya, air kencing berbuih berlaku apabila seseorang mengeluarkan banyak air kencing sekaligus dengan cepat atau kuat sehingga sangat biasa dialami.

Halaju air kencing dapat menyebabkan gelembung sementara yang muncul seperti busa. Tetapi, jika air kencing berbuih kerap berlaku atau bertambah buruk dari masa ke masa, ini mungkin menunjukkan penyakit tertentu.

Apakah penyebab air kencing berbuih?

Beberapa keadaan perubatan juga boleh menyebabkan air kencing kelihatan berbuih atau berbuih, termasuk yang berikut:

Kekeringan

Apabila air kencing sangat gelap dan pekat, ia mungkin berbuih. Urin gelap biasanya disebabkan oleh seseorang yang tidak minum cukup cairan jernih, seperti air.

Perlu diingat, air berguna untuk mencairkan bahan lain dalam air kencing. Oleh itu, pastikan mendapat pengambilan air yang mencukupi.

Penyakit buah pinggang

Salah satu fungsi penting buah pinggang adalah menyaring protein dalam darah. Protein ini melakukan tugas penting dalam tubuh, seperti menjaga keseimbangan cairan. Sekiranya seseorang mengalami kerosakan buah pinggang, protein boleh keluar dari buah pinggang ke dalam air kencing.

Hasilnya dikenali sebagai proteinuria, yang bermaksud protein dalam air kencing. Protein tambahan akan mengurangkan ketegangan permukaan air kencing, menyebabkannya kelihatan berbuih atau serupa dengan kesan sabun pada air.

Proteinuria boleh menjadi tanda awal penyakit buah pinggang. Gejala yang mungkin dialami penderita termasuk kulit gatal, mual dan muntah, sesak nafas, bengkak, keletihan yang tidak dapat dijelaskan, dan kerap membuang air kecil.

Diabetes

Diabetes dan penyebab gula darah tinggi yang lain juga boleh menyebabkan kencing berbuih. Seseorang dengan diabetes yang tidak terkawal akan mempunyai lebih banyak molekul glukosa darah di dalam badan. Perlu diingat bahawa glukosa adalah molekul besar seperti protein.

Sekiranya tahap glukosa darah terlalu tinggi, buah pinggang mungkin menghadapi masalah menyaring molekul dengan betul. Akibatnya, ginjal membiarkan kelebihan glukosa dan protein keluar melalui air kencing. Selain kencing berbuih, pesakit kencing manis juga dapat mengalami gejala lain seperti:

  • Penglihatan menjadi kabur.
  • Rasa dahaga yang berterusan.
  • Sering membuang air kecil.
  • Kelaparan yang tidak dapat dijelaskan.

Jangkitan kronik

Jangkitan kronik, seperti hepatitis atau HIV juga boleh menyebabkan protein berlebihan dalam air kencing. Sebilangan jangkitan boleh menyerang penapis buah pinggang secara langsung di mana ia akan menyebabkan keradangan yang mempengaruhi fungsi ginjal.

Sekiranya anda menghadapi penyakit kronik dan air kencing anda berbuih, segera berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan melakukan ujian air kencing sederhana untuk memeriksa protein dalam air kencing dan mengetahui apa yang harus dilakukan mengenainya.

Bagaimana mengatasi air kencing berbuih?

Rawatan untuk kencing berbuih bergantung pada penyebabnya. Sekiranya seseorang mengalami dehidrasi, mereka harus minum lebih banyak cecair sehingga air kencing berwarna kuning pucat atau hampir telus.

Bagi diabetes, doktor boleh menetapkan ubat oral atau suntikan insulin untuk mengurangkan kadar glukosa darah. Bukan hanya itu, perlu juga memeriksa kadar gula dalam darah secara berkala.

Doktor akan menetapkan ubat untuk orang dengan penyakit ginjal awal. Beberapa perubahan gaya hidup juga disarankan, seperti makan makanan sehat yang rendah natrium, bersenam secara teratur, dan tidak merokok.

Sekiranya seseorang mempunyai air kencing berbuih, ia mesti terlebih dahulu mempertimbangkan penyebabnya. Namun, jika air kencing berbuih disertai dengan gejala lain atau kerap muncul, berjumpa doktor dengan segera untuk penilaian lebih lanjut.

Baca juga: Warna dan tekstur lilin telinga anda menunjukkan keadaan kesihatan tertentu!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!