Kesihatan

Berhati-hatilah dengan PCOS, Penyakit yang Mempengaruhi Wanita dalam Masa Subur

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) atau juga dikenali sebagai sindrom ovarium polikistik adalah penyakit yang disebabkan oleh gangguan hormon yang biasa terjadi pada wanita usia subur.

Wanita dengan penyakit ini mempunyai haid yang jarang atau berpanjangan dan juga mempunyai tahap hormon lelaki (androgen) yang berlebihan. Gangguan hormon selalunya tidak disedari oleh kebanyakan wanita.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, anda boleh mendengar ulasan penuh di bawah.

Baca Juga: Hati-hati, 10 Tanda Ini Boleh Merupakan Ciri-Ciri Sakit Ginjal

Apakah penyakit PCOS?

Penyakit PCOS. Sumber gambar: //www.klikdokter.com/

PCOS adalah gangguan hormon yang menyerang wanita pada usia subur mereka sekitar 15 hingga 44 tahun. Kira-kira 2.2 peratus dan 26.7 peratus wanita pada usia itu masing-masing mempunyai PCOS.

Ramai wanita yang menderita penyakit ini tetapi tidak menyedarinya. Bahkan sekitar 70 peratus wanita yang menderita penyakit ini belum didiagnosis.

PCOS adalah penyakit yang mempengaruhi ovari wanita, yang merupakan organ pembiakan yang menghasilkan hormon yang mengatur kitaran haid, iaitu estrogen dan progesteron.

Bukan hanya itu, ovari juga menghasilkan sejumlah kecil hormon lelaki yang disebut androgen.

Ovari melepaskan telur untuk disenyawakan oleh sperma. Pelepasan telur ini disebut ovulasi. Hormon perangsang folikel (FSH) atau hormon perangsang folikel dan hormon luteinizing (LH) mengawal ovulasi.

FSH mengawal ovari untuk menghasilkan folikel, iaitu kantung yang berisi telur dan kemudian LH memicu ovari untuk melepaskan telur matang.

Baca juga: Mengetahui Puncak Zaman Kesuburan Wanita, Inilah Tanda-Tanda

PCOS boleh mempengaruhi ovari dan ovulasi

PCOS adalah sindrom atau sekumpulan gejala yang boleh mempengaruhi ovari dan ovulasi. Tiga ciri utama adalah:

 • Kista di ovari
 • Tahap hormon lelaki (androgen) yang tinggi
 • Tempoh tidak teratur atau dilangkau

Dalam penyakit ini banyak kantung berisi cecair kecil yang tumbuh di ovari. Kata polikistik boleh bermaksud "banyak sista".

Kantung sebenarnya folikel, masing-masing mengandungi telur yang belum matang. Telur tidak pernah matang untuk mencetuskan ovulasi.

Kekurangan ovulasi dapat mengubah tahap estrogen, progesteron, FSH, dan LH. Tahap estrogen dan progesteron lebih rendah daripada biasa. Sebaliknya, tahap androgen lebih tinggi daripada biasa.

Hormon androgen yang berlebihan boleh mengganggu kitaran haid, oleh itu, wanita yang mengalami penyakit ini mempunyai kitaran haid yang kurang kerap daripada biasa.

PCOS bukanlah penyakit baru, seorang doktor Itali bernama Antonio Vallisneri pertama kali menerangkan simptomnya pada tahun 1721.

Apa yang menyebabkan PCOS?

Punca sebenar penyakit ini masih belum diketahui. Doktor percaya bahawa penyakit ini disebabkan oleh tahap tinggi hormon lelaki yang menghalang ovari menghasilkan hormon yang menghasilkan telur secara normal.

mengikut Garis KesihatanSebilangan hormon yang dikaitkan dengan pengeluaran androgen yang berlebihan adalah:

1. Gen

Kajian menunjukkan bahawa PCOS boleh dijalankan dalam keluarga. Walau bagaimanapun, ingat bahawa keadaan ini melibatkan banyak gen dan bukan hanya satu gen yang menyebabkan penyakit ini.

2. Daya tahan insulin

Hingga 70 persen wanita dengan penyakit ini mempunyai ketahanan terhadap insulin, yang bermaksud sel mereka tidak dapat menggunakan insulin dengan betul.

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas untuk membantu tubuh menggunakan gula dan makanan untuk tenaga.

Apabila sel tidak dapat menggunakan insulin dengan betul, permintaan tubuh untuk insulin meningkat. Pankreas menghasilkan banyak insulin untuk mengimbangi.

Insulin tambahan boleh mencetuskan ovari untuk menghasilkan lebih banyak androgen.

Obesiti atau berat badan berlebihan adalah penyebab biasa ketahanan insulin. Kedua-dua obesiti dan ketahanan insulin dapat meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2.

3. Keradangan

Wanita dengan penyakit ini sering mengalami peningkatan tahap keradangan di badan mereka. Kelebihan berat badan juga boleh menyebabkan keradangan. Itulah sebabnya keradangan berlebihan boleh menyebabkan peningkatan androgen yang lebih tinggi.

Diagnosis pada PCOS

Tidak ada ujian yang benar-benar dapat mendiagnosis PCOS. Doktor anda mungkin mula membincangkan sejarah perubatan anda, termasuk tempoh haid dan perubahan berat badan.

Pemeriksaan fizikal akan merangkumi pemeriksaan tanda-tanda pertumbuhan rambut yang berlebihan, ketahanan insulin, dan jerawat.

Doktor anda mungkin mengesyorkan beberapa ujian berikut:

 • Peperiksaan pelvis: Pemeriksaan visual dan manual ini akan memeriksa organ pembiakan, pertumbuhan, atau kelainan lain.
 • Ujian darah: Darah anda boleh dianalisis untuk mengukur tahap hormon. Ujian ini dapat mengecualikan kemungkinan penyebab kelainan haid atau kelebihan androgen yang meniru PCOS.
 • Ultrasound: Doktor akan memeriksa penampilan ovari serta ketebalan lapisan rahim. Peranti seperti tongkat sihir (transduser) yang diletakkan di dalam vagina (ultrasound transvaginal) dapat memancarkan gelombang suara yang diterjemahkan ke dalam gambar di skrin komputer.

Sekiranya anda sudah mendiagnosis PCOS, doktor anda mungkin mengesyorkan beberapa ujian tambahan untuk komplikasi. Ujian ini mungkin merangkumi:

 • Pemeriksaan tekanan darah, toleransi glukosa, dan kolesterol dan trigliserida secara berkala
 • Pengesanan awal untuk kemurungan dan kegelisahan
 • Pengesanan awal untuk apnea tidur yang menghalang

Apakah gejala PCOS?

PCOS mempunyai beberapa gejala biasa yang sering dialami oleh penghidap. Gejala ini perlu sangat berhati-hati.

Sebilangan wanita mula menyedari gejala pada awal masa pertama mereka, yang lain hanya mendapati bahawa mereka menghidap penyakit ini setelah bertambah berat badan atau mengalami masalah hamil.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, berikut adalah gejala PCOS yang biasa.

 • Tempoh haid yang tidak teratur. Kekurangan ovulasi menghalang lapisan rahim dari menetes setiap bulan. Sebilangan wanita yang menderita penyakit ini, mengalami haid yang kurang dari lapan tempoh dalam setahun
 • Pendarahan hebat. Lapisan rahim bertambah untuk jangka masa yang lebih lama, sehingga haid anda lebih berat dari biasanya
 • Pertumbuhan rambut. Lebih daripada 70 peratus wanita dengan keadaan ini mengalami pertumbuhan rambut di wajah dan badan mereka, termasuk di bahagian belakang, perut, dan dada.
 • Jerawat. Androgen boleh menjadikan kulit lebih berminyak daripada biasa dan boleh menyebabkan kerengsaan di kawasan seperti muka, dada, dan punggung atas
 • Penambahan berat badan. Hampir 80 peratus wanita dengan penyakit ini berlebihan berat badan atau gemuk
 • Kebotakan-pola lelaki. Rambut di kulit kepala menjadi lebih nipis dan rontok
 • Kulit menjadi gelap. Tompok gelap pada kulit boleh terbentuk di lipatan badan seperti leher, pangkal paha, dan bawah payudara
 • Sakit kepala. Hormon boleh berubah dan mencetuskan sakit kepala pada beberapa wanita

Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dengan cepat, sebelum gejala menjadi lebih parah.

Bagaimana PCOS dirawat?

Alat kawalan kelahiran. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com/

Rawatan untuk PCOS memberi tumpuan kepada menangani masalah peribadi, seperti kemandulan, hirsutisme, jerawat, atau bahkan kegemukan.

Rawatan khusus mungkin melibatkan perubahan gaya hidup atau ubat umum.

Perubahan gaya hidup

Untuk mengurangkan kesan penyakit ini, anda harus melakukan perkara berikut.

Mengekalkan berat badan yang sihat

Berat badan dapat mengurangkan kadar insulin dan androgen dan dapat mengembalikan ovulasi yang lebih normal.

Lebih baik jika anda berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai program kawalan berat badan. Anda juga boleh berjumpa pakar pemakanan agar program diet anda lebih sihat.

Hadkan karbohidrat

Diet rendah lemak dan tinggi karbohidrat dapat meningkatkan kadar insulin. Dapatkan nasihat doktor mengenai diet rendah karbohidrat jika anda menghidap penyakit ini.

Pilih karbohidrat kompleks yang dapat meningkatkan kadar gula darah dalam badan dengan lebih perlahan.

Jadi aktif

Senaman dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Sekiranya anda mempunyai PCOS, meningkatkan aktiviti harian anda dan mengambil bahagian dalam latihan rutin dapat merawat atau bahkan mencegah ketahanan insulin. Bukan hanya itu, senaman juga dapat mengawal berat badan anda.

Perubatan am

Pil kawalan kelahiran dan ubat-ubatan lain dapat membantu mengatur kitaran haid dan merawat gejala PCOS seperti pertumbuhan rambut dan jerawat.

Berikut adalah beberapa rawatan biasa yang biasanya digunakan untuk merawat PCOS.

Alat kawalan kelahiran

Mengambil gabungan hormon estrogen dan progesteron dapat mengembalikan keseimbangan hormon normal, mengatur ovulasi, dan melegakan gejala seperti pertumbuhan rambut yang berlebihan, dan melindungi dari barah endometrium.

Ubat gabungan hormon ini boleh diambil sebagai pil, suntikan, atau cincin faraj.

Metformin

Metformin (Glucophage, Fortamet) adalah ubat yang digunakan untuk merawat diabetes jenis 2. Ia juga digunakan untuk merawat PCOS dengan meningkatkan kadar insulin.

Clomiphene

Clomiphene (Clomid) adalah ubat kesuburan yang membantu wanita dengan penyakit ini hamil. Walau bagaimanapun, ini dapat meningkatkan risiko kelahiran berganda.

Ubat pembuangan rambut

Beberapa ubat dapat membantu menghilangkan rambut yang tidak diingini atau menghentikan pertumbuhan rambut. Krim Eflornithine (Vaniqa) adalah ubat preskripsi yang melambatkan pertumbuhan rambut.

Penyingkiran rambut dan elektrolisis laser juga dapat menghilangkan rambut yang tidak diingini di wajah dan badan anda.

Elektrolisis adalah rawatan yang melibatkan memasukkan jarum ke dalam setiap folikel rambut.

Jarum kemudian akan mengeluarkan nadi arus elektrik untuk merosakkan dan akhirnya memusnahkan folikel. Untuk menggunakan rawatan ini, diperlukan beberapa rawatan.

Operasi

Pembedahan mungkin merupakan pilihan untuk meningkatkan kesuburan jika rawatan lain tidak berjalan dengan baik.

Penggerudian ovari adalah prosedur yang digunakan untuk membuat lubang kecil di ovari dengan laser atau jarum yang dipanaskan tipis untuk memulihkan ovulasi normal.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami:

 • Anda tidak haid tetapi anda tidak hamil
 • Anda mempunyai gejala PCOS, seperti pertumbuhan rambut di wajah dan badan anda
 • Anda telah berusaha untuk hamil lebih dari 12 bulan tetapi tidak berjaya
 • Anda mempunyai gejala diabetes, seperti dahaga atau kelaparan yang berlebihan, penglihatan kabur, atau penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Baca juga: 7 Khasiat Khas Kacang Hijau untuk Tubuh, Sudah Tahu?

Adakah benar bahawa penghidap PCOS akan sukar untuk hamil?

PCOS boleh mengganggu kitaran haid yang normal dan menjadikannya lebih sukar untuk hamil. Antara 70 hingga 80 peratus wanita dengan PCOS mempunyai masalah kesuburan.

Keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan. Wanita dengan penyakit ini berkemungkinan dua kali melahirkan lebih awal daripada wanita tanpa keadaan ini.

Bukan hanya itu, mereka juga mempunyai risiko keguguran, tekanan darah tinggi, dan diabetes kehamilan yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, wanita dengan PCOS masih boleh hamil dengan mengambil ubat kesuburan yang dapat meningkatkan ovulasi.

Menurunkan berat badan dan menurunkan kadar gula dalam darah juga dapat meningkatkan peluang anda menjalani kehamilan yang sihat.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!