Kesihatan

Pembedahan Buasir: Prosedur, Risiko dan Rawatan

Secara umum, jika seseorang mempunyai buasir, ia akan sembuh dengan sendirinya. Namun, ternyata pembedahan buasir masih perlu dilakukan, sekiranya gangguan buasir bertambah buruk dan menyebabkan pendarahan berat.

Apa itu buasir?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, buasir atau buasir adalah urat bengkak di bahagian dalam, yang bermaksud ia berada di dalam rektum. Atau mungkin luaran, yang bermaksud ia berada di luar rektum.

Sebilangan besar serangan buasir berhenti sakit dalam masa dua minggu tanpa rawatan. Makan makanan berserat tinggi dan minum 8 hingga 10 gelas air sehari biasanya dapat membantu anda menguruskan gejala anda dengan mendorong pergerakan usus yang lebih lembut dan lebih teratur.

Anda mungkin juga perlu menggunakan pelembut najis untuk mengurangkan ketegangan semasa buang air besar, kerana regangan membuat buasir bertambah teruk. Doktor anda juga boleh mengesyorkan salap topikal tanpa resep untuk mengurangkan gatal, sakit, atau bengkak.

Komplikasi buasir

Kadang-kadang, buasir boleh menyebabkan komplikasi penyakit lain. Buasir luar boleh menyebabkan pembekuan darah yang menyakitkan. Sekiranya ini berlaku, penyakit ini disebut buasir trombotik.

Kemudian buasir dalaman dapat turun, yang bermaksud ia turun melalui rektum dan menonjol dari dubur. Buasir luar atau berlarutan boleh menjadi jengkel atau dijangkiti dan mungkin memerlukan pembedahan.

Persatuan Pakar Bedah Kolon dan rektal Amerika dipetik dari halaman Garis Kesihatan, menganggarkan bahawa kurang daripada 10 peratus kes buasir memerlukan pembedahan atau pembedahan.

Jenis pembedahan buasir

Pembedahan di bawah anestesia adalah sejenis pembedahan yang perlu dilakukan di hospital. Berikut adalah beberapa jenis operasi seperti yang dilaporkan dari halaman: Garis Kesihatan:

Hemorrhoidektomi

Hemorrhoidectomy digunakan untuk buasir luaran yang besar dan buasir dalaman yang berlarutan atau menyebabkan masalah dan tidak bertindak balas terhadap rawatan bukan pembedahan.

Prosedur ini biasanya dilakukan di hospital. Anda dan pakar bedah akan memutuskan ubat bius terbaik untuk digunakan semasa pembedahan. Pilihan termasuk:

  • Anestesia umum, yang membuat anda tidur nyenyak semasa pembedahan.
  • Anestesia daerah, rawatan dengan membuat badan mati rasa dari pinggang ke bawah yang diberikan melalui suntikan ke belakang.
  • Anestetik tempatan, yang hanya mematikan dubur dan rektum.

Anda juga mungkin diberi ubat penenang untuk membantu anda berehat semasa prosedur jika anda menerima anestesia tempatan atau serantau.

Setelah anestetik digunakan, pakar bedah akan memotong buasir besar. Apabila operasi selesai, anda akan dibawa ke bilik pemulihan untuk pemerhatian ringkas.

Setelah pasukan perubatan yakin bahawa tanda-tanda penting stabil, anda boleh pulang ke rumah. Kesakitan dan jangkitan adalah risiko yang paling biasa yang berkaitan dengan jenis pembedahan ini.

Hemorrhoidopexy

Hemorrhoidopexy kadang-kadang disebut sebagai stapling. Ia biasanya dirawat sebagai operasi pada hari yang sama di hospital, dan memerlukan anestesia umum, serantau, atau tempatan.

Stapling digunakan untuk merawat buasir yang berlarutan. Stapling pembedahan memperbaiki buasir yang berlarutan kembali ke tempat di rektum dan memutuskan bekalan darah sehingga tisu akan menyusut dan diserap kembali.

Pemulihan stapling memerlukan lebih sedikit masa dan kurang menyakitkan daripada pemulihan dari hemorrhoidectomy.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah rangkaian ubat kuat untuk merawat buasir

Rawat selepas pembedahan

Anda boleh mengalami sakit rektum dan dubur selepas pembedahan buasir. Doktor anda mungkin menetapkan ubat penahan sakit untuk menghilangkan rasa tidak selesa. Anda boleh membantu pemulihan anda sendiri dengan:

  • Makan makanan berserat tinggi.
  • Kekal hidrat dengan minum 8 hingga 10 gelas air sehari.
  • Gunakan pelembut najis sehingga anda tidak perlu melakukan regangan semasa buang air besar.
  • Elakkan sebarang aktiviti yang melibatkan pengangkatan atau penarikan berat.

Sebilangan orang mendapati bahawa mandi sitz membantu melegakan ketidakselesaan selepas operasi. Mandi sitz melibatkan merendam kawasan dubur dalam beberapa inci air garam suam beberapa kali sehari.

Walaupun masa pemulihan individu berbeza-beza, banyak orang boleh mengharapkan pemulihan sepenuhnya dalam masa 10 hingga 14 hari.

Kesan sampingan selepas pembedahan

Komplikasi jarang berlaku, tetapi sila dapatkan rawatan perubatan jika anda demam, tidak dapat membuang air kecil, sakit ketika kencing, atau merasa pening setelah pembedahan.

Apabila anda berunding dengan doktor anda, mereka mungkin mengesyorkan:

  • Perubahan diet, seperti makan makanan berserat tinggi dan tetap terhidrat.
  • Lakukan perubahan gaya hidup, seperti menurunkan berat badan.
  • Mengamalkan program senaman biasa. Penyesuaian ini akan mengurangkan kemungkinan buasir berulang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!