Kesihatan

Jenis Gaya Berenang Yang Perlu Anda Ketahui

Berenang adalah salah satu sukan yang paling sihat, kerana dapat membuat semua anggota badan bergerak. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mengetahui pelbagai gaya berenang terlebih dahulu sebelum memasuki kolam renang.

Kerana, jika anda tidak memahami tekniknya, anda akan sukar untuk melakukan sukan air ini.

Berbagai gaya berenang

Berenang tidak cukup untuk membuang diri ke kolam. Anda perlu mengetahui teknik yang betul agar aktiviti berenang menjadi lebih sihat. Berikut adalah pelbagai gaya renang yang boleh anda gunakan.

1. Gaya bebas

Gaya bebas. Sumber gambar: www.swimlikeafish.org

Gaya bebas adalah salah satu gaya yang sangat popular dan senang dilakukan. Tidak tanpa alasan, tidak ada teknik khusus yang diperlukan untuk mempelajari gaya bebas berenang ini.

Berenang gaya bebas dalam bahasa Inggeris disebut sebagai pergerakan merangkak depan yang secara harfiah bermaksud merangkak ke hadapan. Perkataan ini dipopularkan oleh perenang Australia Dick Cavill pada abad ke-19 yang menyebut gerakan berenang ini seperti merangkak di atas air.

Teknik berenang gaya bebas juga mungkin diilhami oleh sebatan bebas dari permukaan air yang dilakukan oleh perenang Amerika Flying Gull and Tobacco ketika bertanding di London pada tahun 1844.

Teknik berenang gaya bebas

Bahagian belakang, leher, dan kepala harus membentuk garis lurus selari, untuk memudahkan badan bergerak ke hadapan. Semasa mengayunkan satu tangan di bawah air, tangan yang lain harus mengepakkan ke atas dan ke depan. Lakukan ini secara bergantian untuk membuat peningkatan.

Begitu juga dengan kaki, bergerak secara bergantian untuk mendorong badan bergerak ke hadapan. Gabungan pergerakan kaki dan tangan akan memudahkan anda bergerak dan menjaga badan anda di permukaan air.

Semasa mengayunkan lengan, anda boleh memiringkan kepala ke kanan dan kiri secara bergantian, dengan punggung ke tangan yang mengepakkan ke atas dan ke depan.

Teknik berenang gaya bebas ini merupakan pergerakan terpantas berbanding dengan teknik berenang yang lain.

Baca juga: Mesti Tahu! Inilah faedah berenang untuk kesihatan badan anda

2. Pukulan belakang

Gaya belakang. Sumber gambar: www.swimlikeafish.org

Gaya belakang adalah teknik yang serupa dengan gaya bebas, tetapi dilakukan dengan badan berubah menjadi posisi terlentang. Dengan kata lain, bahagian belakang menghadap ke bawah air dan menyokong berat badan.

Pastikan badan anda lurus dan selari, dengan wajah anda menghadap ke atas. Oleh kerana kedudukan ini akan menjadikan kepala anda lebih kerap di tengah permukaan air, adalah idea yang baik untuk menggunakan penutup telinga.

Angkat tangan ke atas secara bergantian. Jangkau sejauh mungkin kawasan di belakang tangan yang tidak kelihatan. Ia juga berfungsi untuk mengetahui hujung kolam itu sendiri. Walaupun anda tidak dapat melihatnya, tangan anda akan menyentuh garis terlebih dahulu.

Bagi gerak kaki, ada sedikit perbezaan dengan gaya bebas. Sekiranya anda mengayunkan kaki ke atas dan ke bawah dengan gaya bebas, anda harus menggerakkan kaki anda untuk menendang air dengan teknik berenang gaya belakang.

3. Berenang dada

Gaya dada atau katak. Sumber gambar: www.swimswam.com

Payudara adalah salah satu teknik berenang yang boleh dikatakan satu tahap lebih sukar daripada dua gaya sebelumnya. Gaya ini memungkinkan untuk memacu badan ke hadapan dengan kombinasi kepala di atas dan di bawah air.

Teknik berenang dada adalah teknik berenang tertua dalam sejarah pertandingan renang. Teknik ini sekurang-kurangnya mula dipertandingkan sejak abad ke-19 di Eropah.

Seiring dengan pengembangan teknik berenang gaya bebas, berenang gaya dada bukan lagi teknik berenang terpantas. Walau bagaimanapun, popularitinya tetap ada, dan bahkan pertandingan renang gaya dada terpisah diadakan di Olimpik untuk pertama kalinya pada tahun 1904.

Pada masa itu, hanya ada satu pertandingan renang gaya dada, iaitu dalam acara lelaki dengan jarak 440 ela. Berenang gaya dada lelaki dengan jarak 200 meter hanya dipertandingkan pada tahun 1908 di Olimpik London, sementara bagi wanita ia hanya dipertandingkan pada tahun 1924.

Teknik berenang payudara

Teknik ini cukup mudah bagi seseorang yang biasa berenang. Pergerakannya seperti membelah air dengan kedua tangan, kemudian kedua kaki terbuka dan ditutup. Gaya ini juga dikenal sebagai gaya katak, kerana pergerakannya menyerupai binatang ketika berada di air.

Berbeza dengan gaya bebas yang membolehkan posisi badan berubah ke kanan dan kiri, gaya katak memerlukan dada sentiasa menghadap ke dasar kolam.

Pergerakan tangan membelah air dan kaki membuka dan menutup adalah aspek utama untuk memastikan badan bergerak ke hadapan.

4. Gaya rama-rama

Gaya ini adalah teknik yang paling sukar, sering dipertandingkan dalam pelbagai pertandingan utama, termasuk Olimpik. Biasanya, tidak sedikit yang sengaja mengikuti kursus untuk dapat melakukan gaya ini.

Memulakan kedudukan, pergerakan lengan mungkin agak serupa dengan sapuan payudara. Cuma, kedua-dua tangannya sedikit jatuh dengan tapak tangan menghadap ke luar. Kemudian, ayunkan tangan anda ke permukaan untuk membentuk huruf Y.

Kedudukan tangan mesti tetap lurus, sehingga tujahan yang dihasilkan tetap sempurna. Apabila kedua-dua tangan dihayun ke belakang, kedua-dua kaki menekan ke bawah. Apabila lengan anda akan berayun di bawah air, angkat kepala ke atas. Inilah masanya untuk menarik nafas.

Pergerakan ke atas dan ke bawah yang merupakan gabungan lengan, kepala, dan kaki menyerupai lumba-lumba yang mengepakkan siripnya untuk menarik nafas. Oleh itu, teknik ini juga dikenali sebagai gaya lumba-lumba.

Baca juga: Ingin Mengecilkan Perut Anda? Ini adalah 5 sukan yang perlu anda cuba

Perkara yang perlu diberi perhatian

Bukan hanya bergerak di kolam renang, anda juga perlu memperhatikan beberapa perkara ketika pergi ke kolam renang, termasuk:

  • Pakaian Renang, boleh jadi seluar pendek dan bertelanjang dada untuk lelaki, dan bikini atau legging untuk wanita. Cobalah memakai pakaian renang dengan bahan ringan yang mungkin, untuk memudahkan pergerakan di kolam renang.
  • Kacamata renang, walaupun tidak begitu penting, alat ini dapat melindungi organ penglihatan anda ketika berada di bawah air. Dengan cara itu, mata masih dapat melihat ke depan tanpa memasukkan air, yang kadang-kadang menyakitkan.
  • Sarung Tangan, sangat diperlukan agar tidak ada air yang memasuki organ pendengaran anda. Alat ini boleh digunakan untuk anda yang sering menggunakan gaya dada, gaya belakang, dan gaya kupu-kupu.
  • Peralatan mandian. Anda dinasihatkan untuk mandi selepas berenang. Klorin dan bahan kimia lain di kolam renang dapat mengeringkan kulit anda. Mandi boleh menghilangkan pendedahan kepada bahan-bahan ini yang masih melekat pada badan.

Nah, itulah pelbagai gaya berenang dan perkara yang mesti dipertimbangkan ketika melakukan sukan air ini. Jangan lupa memanaskan badan sebelum memasuki kolam supaya kekejangan dan kekejangan otot tidak berlaku. Selamat berenang!

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!